Βάντελγκαρτεν Φάουμπαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Βάντελγκαρτεν Φάουμπαν (Wandelgarten Vauban) είναι αστικός λαχανόκπηπος από την αντίστοιχη πρωτοβουλία πολιτών στην πόλη μετάβασης (transition town) Φράιμπουργκ στην επαρχία Φάουμπαν, τμήμα του παγκόσμιου κινήματος της “αστικής γεωργίας”. Στην πρωτοβουλία αυτή μπορεί να βοηθήσει και να συνεισφέρει οποιοσδήποτε.

Ο αστικός λαχανόκηπος βρίσκεται στην οδό Bergiselstrasse, 79111 Freiburg[1]. Είναι ακριβώς απέναντι από την τελική στάση της γραμμής 3 του τραμ, Innsbrucker Straße, στο Weidenpalast.[2]

Ο Βάντελγκαρτεν συμβολίζει την περαιτέρω μεταμόρφωση της περιοχής Vauban του Freiburg προς την αειφορία. Θεωρείται έργο αστικής κηπουρικής και γεωργίας, και εντάσσεται στο παγκόσμιο κίνημα της Μεταβατικής Πόλης (transition town).[3] Ως αστικός λαχανόκηπος στον οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν, προωθεί την ανάπτυξη της γειτονιάς και των κοινωνικών δικτύων στην περιοχή. Για τους κηπουρούς του λαχανόκηπου είναι σημαντικό να καλλιεργούνται λαχανικά και να βελτιώνεται το έδαφος μέσω απλής κομποστοποίησης, κομποστοποίηση bokashi, μέσω ενεργού άνθρακα, με εκτροφεία γαιοσκώληκων και πολτοποίησης.[4]

Δράσεις και Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωτοβουλία πολιτών απολαμβάνει την κηπουρική χωρίς χημικά και χωρίς την χρήση μηχανών. Μοιράζονται τις γνώσεις τους, όπως και τη συγκομιδή και απολαμβάνουν να εργάζονται με όλα τα φυτά. Αναπτύσσουν μια ποικιλία στερεών, συχνά σπάνιων λαχανικών, αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων. Προσέχουν το έδαφος και το υπέδαφος και παράγουν το δικό τους υψηλής ποιότητας κομπόστ και κομποστ από σκουλίκια από την φάρμα γαιοσκώληκων που υπάρχει στον λαχανόκηπο. Βιώνουν και αφουγκράζονται τους κύκλους της φύσης και μαθαίνουν από αυτήν.

Το δίκτυο γειτονιάς του λαχανόκηπου είναι ανθρώποι όλων των ηλικιών με μια ποικιλία εμπειριών και ενδιαφερόντων, κυρίως από τις περιοχές Vauban, St. Georgen και Merzhausen. Οργανώνουν, σχεδιάζουν και ασχολούνται με τον λαχανόκηπο συνεργατικά. Οι μουριές, τα λουλούδια και τα φυτά που περιστοιχίζουν τον λαχανόκηπο είναι συχνά επισκέψιμα από τις αποικίες μελισσών του μελισσοκόμου του Vauban Wolfgang Berger. Οι επισκέπτες εκπλήσσονται με την ποικιλία γνωστών και λιγότερο γνωστών λαχανικών και βοτάνων, καθώς και των μορφών καλλιέργειας (υπερυψωμένη, λόφου και lasagna beds) στην περιοχή των 800 τετραγωνικών μέτρων.

Οι κηπουροί δεν είναι επαγγελματίες, μαθαίνουν μαζί, και ο ένας από τον άλλον. Ο κήπος δεν έχει περιφράξεις και είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους. Είναι λοιπόν ένας ιδανικός τόπος επικοινωνίας και προσφέρεται για μαζώξεις και συναντήσεις. Τα μέλη της πρωτοβουλίας για τον λαχανόκηπου μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον, αλλά και με συνδιαλλαγές με περαστικούς και επισκέπτες, καθώς και ομάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο και είναι πάντα πρόθυμοι να μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Οι επιβάτες των λεωφορείων και των τραμ κατα την διάρκεια της αναμονής τους στην στάση που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον λαχανόκηπο, επιχειρούν σύντομες ή και πιό μακροσκελείς επισκέψεις και περιηγήσεις στον κήπο. Οπότε, ο λαχανόκήπος εξελίσσεται σε ένα μέρος μάθησης και συνεργατικότητας, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται και δραστηριοποιούνται μαζί. Έτσι, πραγματοποιούνται πολλές συζητήσεις σχετικά με τη βιολογική γεωργία, την επισιτιστική αυτάρκεια, την αεικαλλιέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ζωή χωρίς αυτοκίνητα και πολλά θέματα από τα οποία η πρωτοβουλία Wandelgarten και οι επισκέπτες του λαχανόκηπου αντλούν έμπνευση και νέες ιδέες.[5]

Οργάνωση και Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή κάθε έτους καλλιέργειας, η πρωτοβουλία Wandelgarten σχεδιάζει το πώς και το τι θα σπείρουν και θα φυτέψουν στο νέο έτος. Υπάρχουν όμως και χώροι καλλιέργειας στα οποία εργάζονται μεμονωμένα κάποιοι κηπουροι. Υπάρχουν πάντα νέα project, και κάποια που είναι ήδη σε λειτουργία που κρατάνε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως το έργο "Making Good Floor" και "Paprika instead of Parking".

Συνελεύσεις πραγματοποιούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα,ώστε να γίνει καταμερισμός εργασιών και ανταλλαγή ιδεών, με τελικό σκοπό να περατωθούν τα ήδη προγραμματισμένα για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου έτους.

Οικολογική Συνείδηση και Βοήθεια για το Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ευσυνειδησία σχετικά με τον αστικό λαχανόκηπο ως κοινό, την αειφορία του και τις μελλοντικές γενιές που θα τον χρησιμοποιήσουν, και μια οικολογική συνείδηση με βλέμμα στο μέλλον.

Στο υπό εξέλιξη έργο «Making good soil», ανασχηματίζεται σταδιακά το άγονο έδαφος.

Το τμήμα κήπων της πόλης του Φράιμπουργκ και η γειτονιά, υποστηρίζουν ενεργά τον αστικό λαχανόκηπο του Wandelgarten. Η καντίνα με τα βιολογικά στο VillaBan προσφέρει τα απορρίμματα λαχανικών για το αγρόκτημα σκουληκιών. Το παιδικό αγρόκτημα “Adventure Farm” προμηθεύει τον κήπο κοπριά, και οι καφετέριες της γύρω περιοχής δωρίζουν κόκκους καφέ.

Στον Wandelgarten παράγεται υψηλής ποιότητας κομπόστα γαιοσκωλήκων (vermincompost). Κάθε χρόνο, η πρωτοβουλία διοργανώνει διάφορα εργαστήρια, τα «Make worm compost yourself», όπου μεταδίδουν τις εμπειρίες τους σε γείτονες και ενδιαφερόμενα μέρη.

Υπάρχει επίσης συμμετοχή στο γερμανικό έργο 2000 κήπων «We make soy at home» (2016), το οποίο υποστηρίχθηκε επιστημονικά από το Πανεπιστήμιο του Hohenheim. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η πρωτοβουλία κατάφερε να στείλει στο πανεπιστήμιο περισσότερους από 4000 λοβούς από 12 διαφορετικές σειρές σπόρων που καλλιεργήσαν για αξιολόγηση. Διεξάγεται ακόμη έρευνα για το ποιες ποικιλίες σόγιας ευδοκιμούν καλύτερα στη Γερμανία, προκειμένου να εξαρτώνται λιγότερο από τις εισαγωγές και τα γενετικά τροποποιημένα φασόλια.

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η πρωτοβουλία του λαχανόκηπου φροντίζει μια ομάδα παιδιών. Τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τον κήπο, να καλλιεργήσουν πατάτες, να εξερευνήσουν το αγρόκτημα σκουληκιών, και να βρουν βότανα για να φτιάξουν τσάι στις εγκαταστάσεις του κήπου.

Με συμμετέχοντες 10 σχολικές τάξεις και περισσότερους από 250 μαθητές μέχρι στιγμής, ο λαχανόκηπος πραγματοποίησε το έργο αειφορίας «Paprika instead of Parking» το 2016 και το 2017, μαζί με το Innovation Academy eV, το Auto Freiverein eV, το International World College και την εταιρία παραγωγής tofu «Taifun». Χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, δημιούργησαν υπερυψωμένες καλλιέργειες, έμαθαν μεθόδους παραγωγής κομποστοποίησης και πραγματοποίησαν μελέτες σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη αστικών και ανοιχτών χώρων. Προσδιόρισαν την κατανάλωση γης με συγκεκριμένες επιφάνειες χώρου και υπολόγισαν πόσες υπερυψωμένες καλλιέργειες θα μπορούσαν να υπάρξουν στην περιοχή ενός χώρου στάθμευσης και ποια φαγητά θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε αυτόν τον χώρο ώστε να υποστηρίξουν μια οικογένεια.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Location of the Garden». Google Maps. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. Zeitung, Badische. «Bus directions». bz-ticket.de (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. «Urban gardening in transition». www.vauban-im-bild.de. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020. 
  4. «WandelGarten Vauban, Freiburg - anstiftung». anstiftung.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020. 
  5. «Actions and goals» (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020. 
  6. «Eco-help and future» (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]