Βάνα Ραμπότα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάνα Ραμπότα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βάνα Ραμπότα (Ελληνικά)
Γέννηση10  Μαΐου 1970
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Βεάκη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής

Η Βάνα Ραμπότα (Θεσσαλονίκη, 11 Μαΐου 1970) είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την ενόργανη γυμναστική. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού έχει αγωνιστεί με τον Πανιώνιο. Μετά την αθλητική της πορεία αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική κάνοντας ανάλογες σπουδές.

Από το 2014 είναι ζευγάρι με τον επίσης ηθοποιό Βασίλη Κούκουρα.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκανε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση το 1993 σε μία ιστορία της σειράς "Ανατομία ενός εγκλήματος". Ακολούθησε η συμμετοχή της σε ένα επεισόδιο της σειράς "Τολμηρές Ιστορίες". Τη σεζόν 1994-1995 έλαβε μέρος στο βασικό καστ της δραματικής σειράς "Η οργή των θεών" Μαγική νύχτα παίζοντας μαζί με τους Θάνος Λειβαδίτη, Νίκο Γαλανό, Κατερίνα Διδασκάλου και άλλους ηθοποιούς. Τη σεζόν 2000-2001 είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε δύο σειρές. Αρχικά έπαιξε μαζί με τον Σταμάτη Γαρδέλη και την Γεωργία Αποστόλου στην κωμική σειρά "Πες το ψέματα" ενώ την ίδια περίοδο συμμετείχε και στην αισθηματική κομεντί "Ποτέ δεν είναι αργά". Τη σεζόν 2003-2004 πρωταγωνίστησε μαζί με τις Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ντορέττα Παπαδημητρίου και Αννίτα Κούλη στην κωμική σειρά του Νίκου Περράκη "Σχεδόν Ποτέ", που προβλήθηκε από την ΝΕΤ. Την περίοδο 2004-2005 έλαβε μέρος στο καστ της κωμικής σειράς "Babalou" ενώ έκανε guest εμφανίσεις στον πρώτο κύκλο της νεανικής σειράς "Singles".

Έγινε ευρύτερα γνωστή το 2005 στο ρόλο της Ειρήνη Καραμπέτη στην κωμική σειρά "Πενήντα Πενήντα". Εκεί συμπρωταγωνίστησε μαζί με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη, Σάκη Μπουλά, Άβα Γαλανοπούλου και Μαρία Ανδρούτσου με τη σειρά να σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων κύκλων της σειράς ακολούθησε μία τηλεταινία το 2010 και ο 3ος κύκλος της σειράς τη σεζόν 2010-2011.[1] Το 2007 συμμετείχε σε μία ιστορία της σειράς "Το Κόκκινο Δωμάτιο" ενώ τη σεζόν 2007-2008 πρωταγωνίστησε μαζί με τον Πάνο Μιχαλόπουλο στην οικογενειακή κωμωδία "Super Μπαμπάς". Από το 2008 μέχρι το 2010 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά LAPD που αποτελείται από δύο κύκλους επεισοδίων. Τέλος το 2023 θα πρωταγωνιστεί στη "Γη της ελιάς" μαζί με τους Νίκο Γαλανό, Τάσο Ιορδανίδη, Μάρω Κοντού, Άντζελα Γκερέκου, Δώρα Χρυσικού, Στέλλα Φυρογένη, Πασχάλη Τσαρούχα, Ιφιγένεια Τζόλα, Αντιγόνη Κουλουκάκου κ.α.

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο της με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Δρόμοι και πορτοκάλια" το 1996. Ακολούθησαν οι ταινίες "Μέδουσα" και "Να με προσέχεις" το 1998. Το 2001 έπαιξε στην ταινία "Οι ακροβάτες του κήπου" ενώ το 2002 έλαβε μέρος στη ταινία "Θα το μετανοιώσεις".



Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βάνα Ραμπότα στην IMDb