Β΄ Πόλεμος του Κονγκό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δεύτερος Πόλεμος του Κονγκό
Συρράξεις στο Κονγκό και Γενοκτονία της Ρουάντα
Ο βιασμός χρησιμοποιήθηκε ως πολεμικό όπλο τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο πόλεμο του Κονγκό.
Χρονολογία2 Αυγούστου 1998 – 18 Ιουλίου 2003
ΤόποςΛαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
ΈκβασηΣτρατιωτικό αδιέξοδο

Ο Δεύτερος Πόλεμος του Κονγκό (επίσης γνωστός ως Μεγάλος Πόλεμος της Αφρικής ή Μεγάλος Αφρικανικός Πόλεμος και ενίοτε Αφρικανικός Παγκόσμιος Πόλεμος) ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1998 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον Πρώτο Πόλεμο του Κονγκό, εξαιτίας ζητημάτων που προκάλεσαν και τον προγενέστερο. Ο πόλεμος τελείωσε επίσημα τον Ιούλιο του 2003, όταν η μεταβατική κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανέλαβε την εξουσία. Αν και υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία το 2002, η βία συνεχίστηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στα ανατολικά[1]. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με την συνεχιζόμενη εξέγερση του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA) και τις συγκρούσεις Κίβου και Ιτούρι.

Θεωρείται η πλέον θανατηφόρος σύρραξη στην σύγχρονη ιστορία της Αφρικής και συμμετείχαν άμεσα στον πόλεμο εννέα χώρες της Αφρικής και διάφορες ένοπλες ομάδες. Μέχρι το 2008 ο πόλεμος και τα επακόλουθά του προκάλεσαν 5,4 εκατομμύρια θανάτους, κυρίως εξαιτίας ασθενειών και της πείνας που επακολούθησε[2], καθιστώντας τη την πλέον θανατηφόρα σύγκρουση σε όλον τον κόσμο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο[3]. Περίπου 2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν ή αναζήτησαν άσυλο σε γειτονικές χώρες[1][4].

Παρά την επίσημη λήξη του πολέμου τον Ιούλιο του 2003 και τη συμφωνία μεταξύ των πρώην εμπόλεμων μερών να δημιουργήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, 1.000 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους καθημερινά το 2004 από περιπτώσεις υποσιτισμού και ασθενειών[5]. Βασικό αίτιο, μεταξύ άλλων, του πολέμου (όπως και των μεταγενέστερων συγκρούσεων) ήταν η εκμετάλλευση συγκεκριμένων ορυκτών[6][7].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]