Α.Ο. Αίολος Αγυιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Αίολος Αγυιάς
Πληροφορίες
Πλήρες όνομα: Αθλητικός Όμιλος Αίολος Αγυιάς Πατρών
Χρώματα: Μπλε και άσπρο
Έτος ίδρυσης: 2012
Πρόεδρος: Παναγιώτης Λυκούδης
Αθλήματα: Καλαθοσφαίριση

Ποδόσφαιρο

Πετοσφαίριση

Κολύμβηση

Τοιχοσφαίριση

Προπονητές: Καλαθοσφαίριση: Ανδρέας Παπαδημητρίου
Πετοσφαίριση: Αντώνης Γεράνιος

Κολύμβηση: Μάνθος Γιαννόπουλος Τοιχοσφαίριση: Ανδρέας Κομινάτος

Διοργανώσεις: Β΄ Εθνική καλαθοσφαίρισης ανδρών

Κύπελλο Ελλάδας

Διακρίσεις: 1 Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής

1 Πρωτάθλημα Α2΄ Ε.Σ.Κ.Α.-Η.

1 Κύπελλο Ε.Σ.Κ.Α.-Η.

Ιστοσελίδα: aiolos-agyia.gr
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: facebook.com/AiolosAgyias

Ο Αθλητικός Όμιλος Αίολος Αγυιάς Πατρών είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Αγυιάς, στην Πάτρα, στο νομό Αχαΐας όπου και βρίσκεται η έδρα των τμημάτων του. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 2012 και οι αθλητές του αγωνίζονται με χρώματα το μπλε και το άσπρο. Στο έμβλημά του απεικονίζεται ο μυθολογικός θεός του ανέμου, ο Αίολος. Διατηρεί ενεργά τμήματα καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης, κολύμβησης και τοιχοσφαίρησης.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα μπάσκετ ιδρύθηκε το 2012 και είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα τμήματα του συλλόγου τόσο σε επίπεδο ακαδημιών όσο και σε επίπεδο ανδρών. Στο παρελθόν έχει λάβει μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η ενώ την σεζόν 2020-2021 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, στον πρώτο όμιλο. Στην πρώτη παρουσία του πέτυχε 2 νίκες και είχε 1 ήττα στις πρώτες τρείς αγωνιστικές οπότε και διακόπηκε οριστικά το πρωτάθλημα.[1] Την επόμενη χρονιά 2021-2022 ο σύλλογος κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής του πρώτου ομίλου της Γ΄ Εθνικής έχοντας 15 νίκες και μόλις τρείς ήττες πετυχαίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του να κερδίσει την άνοδο στην Β' Εθνική κατηγορία.[2][3]Την ίδια χρονιά κατέκτησε και τον θεσμό του κυπέλλου της ΕΣΚΑ-Η επικρατώντας στον τελικό της ομάδας της Ολυμπιάδας Πατρών.[4]Την χρονιά 2022-2023 ο σύλλογος συμμετείχε για πρώτη του φορά στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, στον πρώτο όμιλο του Νότου. Μετά από 13 αγωνιστικές πέτυχε 7 νίκες και 6 ήττες, τερμάτισε στην 4η θέση ύστερα από μία επιτυχημένη σεζόν, μπήκε στα πλέι-οφ ανόδου για την Α2 Εθνική, άλλα αποκλείστηκε από τον αήττητο και τελικά πρωταθλητή Μίλωνα.[5]

Τμήμα ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα δημιουργήθηκε το 2012 και λειτουργούν μόνο τμήματα υποδομής που συμμετέχουν στα αντίστοιχα διασυλλογικά πρωταθλήματα.

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα βόλλεϊ πρωτοεμφανίστηκε το 2012, όταν και δημιουργήθηκαν τα πρώτα τμήματα υποδομών. Το 2021-2022 η γυκαικεία ομάδα του συλλόγου αγωνίστηκε στην Β΄ Εθνική κατηγορία της ΕΣΠΕΠ.[6] Πολλές διακρίσεις υπάρχουν τόσο σε επίπεδο κορασίδων αλλά και παγκορασίδων.[7]

Τμήμα κολύμβησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα κολύμβησης ξεκίνησε το 2017 αρχικά μόνο με τμήματα υποδομών. Από το 2019 δημιουργήθηκε η προ-αγωνιστική και αγωνιστική ομάδα η οποία συμμετέχει τόσο σε διασυλλογικούς όσο και σε πανεθνικούς αγώνες με σημαντικές επιτυχίες.[8][9]

Τμήμα τοιχοσφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα τοιχοσφαίρισης ξεκίνησε το 2012 και είναι μέλος της ΕΦΟΑ, της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης. Στις ακαδημίες του αθλούνται πολλά μικρά παιδιά της πόλης και ήδη υπάρχουν οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο.[10][11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.basket.gr/champs-2020-2021/, πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  2. https://pelop.gr/protathlitis-o-aiolos-agyias-fotografies/,άρθρο στον ιστότοπο pelop.gr, 03 Απριλίου 2022.
  3. https://www.basket.gr/champs-2021-2022/, πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  4. «Η απονομή Κυπέλλου και μεταλλίων». Match News. https://matchnews.gr/i-aponomi-kypelloy-kai-metallion-foto-o-aiolos-agyias-ta-sarose-ola/. 
  5. «Μπάσκετ: Υπέκυψε στην ανωτερότητα του Μίλωνα ο Αίολος Αγυιάς» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2023. 
  6. «Α' ΟΜΙΛΟΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2021-2022». ΕΣΠΕΠ. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2023. 
  7. «Οι Κορασίδες του Αίολου Αγυιάς στο φάιναλ-4 | Ειδησεις». pelop.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. 
  8. «Η σύνθεση του Αίολου Αγυιάς για τους Χειμερινούς αγώνες κολύμβησης». SPORTIN. 23 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. 
  9. «Πανέτοιμος ο Αίολος Αγυιάς για τους Χειμερινούς Αγώνες κολύμβησης (19/03)» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. 
  10. «Νέες επιτυχίες για το τμήμα σκουός του Αίολου Αγυιάς | Ειδησεις». pelop.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. 
  11. «Επιτυχία στο σκουός για Βαγγέλη Παππά | Ειδησεις». pelop.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]