Α.Ε. Χρυσού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ε. Χρυσού
Επίσημη ονομασίαΑθλητική Ένωση Χρυσού
Σύντομο όνομαΑΕΧ
Ίδρυση1971
ΣτάδιοΔημοτικό γήπεδο Χρυσού, Χρυσό Σερρών
Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κώρης
Προπονητής Δημήτριος Μουρατίδης
ΠρωτάθλημαΑ΄ Κατηγορία ΕΠΣ Σερρών (2023-24)

Η Αθλητική Ένωση Χρυσού είναι αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στο Χρυσό του νομού Σερρών. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1971, ενώ χρώματά του αποτελούν το κόκκινο και το λευκό. Δραστηριοποιείται στο άθλημα του ποδοσφαίρου και αγωνίζεται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Σερρών, ενώ έχει αγωνιστική παρουσία και στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας. Διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του στο Δημοτικό γήπεδο Χρυσού, το οποίο αποτελεί και τη φυσική του έδρα. Την περίοδο 2023-24 αγωνιζόταν στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣ Σερρών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Χρυσό υπήρχαν 3 αθλητικά σωματεία: ο Γυμναστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος»[1], ο Ποδοσφαιρικός Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος «Ολυμπιακός»[2] και ο Αθλητικός Μουσικός Δραματικός Σύλλογος «Ηρακλής»[3]. Ο Μέγας Αλέξανδρος Χρυσού αποτέλεσε μάλιστα και ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Σερρών,[4] ενώ αναγνωριζόταν από όλους τους κατοίκους του Χρυσού ως καλύτερη και πιο οργανωμένη ομάδα.[5] Το 1971 οι 3 σύλλογοι, Μέγας Αλέξανδρος, Ολυμπιακός και Ηρακλής συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την «Αθλητική Ένωση Χρυσού», γνωστή συντμημένα και ως «ΑΕΧ».[6]

Το 1989 η ΑΕΧ αναδείχθηκε για 1η φορά πρωταθλήτρια Ε.Π.Σ. Σερρών, επικρατώντας σε αγώνες μπαράζ για το πρωτάθλημα Σερρών των Εθνικού Σιδηροκάστρου και Μέγα Αλεξάνδρου Αγ. Παρασκευής και κέρδισε την άνοδο στην Δ΄ Εθνική κατηγορία. Τη σεζόν 1989-90 πραγματοποιεί την παρθενική της παρουσία σε εθνικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στην Δ΄ Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε και την επόμενη χρονιά, 1990-91, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό. Ωστόσο όμως, το 1992 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Σερρών και κατέκτησε άμεσα την επάνοδο στην Δ΄ Εθνική, ενώ την ίδια χρονιά έφτασε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Σερρών, όπου όμως γνώρισε την ήττα από τον Εθνικό Σιδηροκάστρου. Στην Δ΄ Εθνική θα αγωνιστεί τις επόμενες 2 χρονιές, 1992-93 και 1993-94, όποτε και υποβιβάστηκε.

Τα επόμενα χρόνια αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Σερρών και το 2002 πέτυχε εκ νέου την άνοδο στην Δ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε προσωρινά τη σεζόν 2002-03, γνωρίζοντς τον υποβιβασμό. Το 2007 η ΑΕΧ αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλήτρια Ε.Π.Σ. Σερρών και κέρδισε την άνοδο στην Δ΄ Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε τις χρονιές 2007-08 και 2008-09. 7 χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 2014, η ΑΕΧ αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλήτρια Σερρών επικρατώντας σε αγώνα μπαράζ του Απόλλωνα Παραλιμνίου και προκρίθηκε στους αγώνες μπαράζ του πρωταθλήματος πρωταθλητριών ΕΠΣ,[7] από όπου έχασε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική, τερματίζοντας στην τελευταία θέση του 2ου ομίλου με αντιπάλους τους Θερμαϊκό Θέρμης, Φίλιππους Δοξάτου και Παύλο Μελά Σταυρούπολης.

Τίτλοι και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ««Ελλάς Φούτμπωλ», Ιούλιος 1956, σελ. 8
  2. «Ελλάς Φούτμπωλ», Φεβρουάριος 1957, σελ. 7
  3. «Ελλάς Φούτμπωλ», Φεβρουάριος 1957, σελ. 7
  4. «Η Ε.Π. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΕΡΡΩΝ», «Ελλάς Φούτμπωλ», Ιούλιος 1956, σελ. 8
  5. «ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΘΑΡΡΟΣ», Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, σελ. 10
  6. «ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΘΑΡΡΟΣ», Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, σελ. 10
  7. Πρωταθλήτρια ΕΠΣΣ η ΑΕ Χρυσού sertharros.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]