Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας
Όνομα Αθλητικός Επιμορφωτικός Όμιλος Πρωτέας Βούλας
Ίδρυση 1980
Χρώματα           Μπλε, Κόκκινο

Ο Αθλητικός Επιμορφωτικός Όμιλος Πρωτέας Βούλας είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Βούλας, στο Νομό Αττικής, όπου και βρίσκεται η έδρα του, το Κλειστό Γυμναστήριο Βούλας «Γεώργιος Γεννηματάς».[1] Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1980.[1] Αγωνίζεται με χρώματα το κόκκινο και το σκούρο μπλε. Ο σύλλογος διατηρεί τμήματα ανδρικής και γυναικείας καλαθοσφαίρισης για όλες τις ηλικιακές ομάδες.[1]


Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο τμήμα καλαθοσφαίρισης του Πρωτέα Βούλας δημιουργήθηκε το 1980 στην περιοχή του Πανοράματος Βούλας.[1] Μετά τη δημιουργία ανοικτού γηπέδου στο Αθλητικό Κέντρο της Βούλας στην οδό Βασιλέως Παύλου, ο σύλλογος μετέφερε τις δραστηριότητές του στην περιοχή της Κάτω Βούλας.[1] Από το 1994 έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Βούλας «Γεώργιος Γεννηματάς».[1]

Τα τμήματα του συλλόγου υπάγονταν αρχικά στη δικαιοδοσία της Ε.Σ.Κ. Αττικής και από το καλοκαίρι του 1995 πέρασαν στο δυναμικό της νεοσύστατης Ε.Σ.Κ. Νότιας Αττικής.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας
A.E.O. Proteas Voulas Logo.jpg
Πλήρες όνομα Αθλητικός Επιμορφωτικός Όμιλος Πρωτέας Βούλας
Ίδρυση 1980
Έδρα Κλειστό Γυμναστήριο Βούλας «Γεώργιος Γεννηματάς»
Περιοχή Βούλα, Αττική, Ελλάδα
Διεύθυνση Λυκούργου 17, T.K. 16673, Βούλα
Χρώματα Μπλε & Κόκκινο          
Πρόεδρος Flag of Greece.svg Χρήστος Βασιλειάδης
Προπονητής Flag of Greece.svg Μάνος Μανουσέλης
Συνεργάτης Flag of Greece.svg Δημήτρης Ποδαράς
Flag of Greece.svg Βασίλης Χρυσαλάς
Διοργανώσεις Γ΄ Εθνική Κατηγορία
Κύπελλο Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
Τίτλοι 2 Πρωταθλήματα Β΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
Ιστοσελίδα proteasvoulas.gr

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2008-09 η ομάδα της Βούλας αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Ανδρών που διοργανώνει η Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α., καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην τελική βαθμολογία.[2] Έχοντας παραμείνει χωρίς προβλήματα στην κατηγορία, τη χρονιά 2009-10 τερμάτισε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, χάνοντας τον τίτλο από τον Α.Ο.Φ. Πορφύρας.[2]

Κατά την περίοδο 2010-11, πάντα στην Α' Κατηγορία, ο σύλλογος κατετάγη 7ος στην τελική βαθμολογία.[3] Την επόμενη χρονιά, 2011-12, σκαρφάλωσε μία θέση ψηλότερα, ολοκληρώνοντας τη χρονιά στην 6η θέση με 14 νίκες και 12 ήττες.[4] Η περίοδος 2012-13 αποδείχθηκε, ωστόσο, άτυχη για τον Πρωτέα, ο οποίος ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα,[5] γνωρίζοντας κατά συνέπεια τον υποβιβασμό.[6]

Κατά την αγωνιστική περίοδο, 2013-14, ο Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας διαγωνίζεται στο Πρωτάθλημα Β' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. Παράλληλα συμμετέχει στο Κύπελλο Ανδρών της ίδιας Ένωσης.

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2015-16, ο Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Επίσης διαγωνίζεται στο Κύπελλο Ανδρών της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής.

Έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Βούλας «Γεώργιος Γεννηματάς».[1] Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Χρήστος Βασιλειάδης.[7] Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί από τον Ιούνιο του 2012 ο Μάνος Μανουσέλης [8] με συνεργάτες τους Δημήτρη Ποδαρά και Βασίλη Χρυσαλά.[9]

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας
A.E.O. Proteas Voulas Logo.jpg
Πλήρες όνομα Αθλητικός Επιμορφωτικός Όμιλος Πρωτέας Βούλας
Ίδρυση 1986
Έδρα Κλειστό Γυμναστήριο Βούλας «Γεώργιος Γεννηματάς»
Περιοχή Βούλα, Αττική, Ελλάδα
Διεύθυνση Λυκούργου 17, T.K. 16673, Βούλα
Χρώματα Μπλε & Κόκκινο          
Πρόεδρος Flag of Greece.svg Χρήστος Βασιλειάδης
Γεν. αρχηγός Flag of Greece.svg Ηλίας Κουτσοδάσκαλος
Προπονητής Flag of Greece.svg Γιάννης Κτιστάκης
Συνεργάτης Flag of Greece.svg Βησαρίων Κονιδάρης
Διοργανώσεις Α1 Εθνική Κατηγορία
Κύπελλο Ελλάδος
Τίτλοι 1 Κύπελλο Ελλάδος
2 Πρωταθλήματα Α2 Εθνικής
1 Πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής
2 Πρωταθλήματα Α΄ Ε.Σ.ΚA.N.A.
2 Κύπελλα Ε.Σ.ΚA.N.A.
Ιστοσελίδα proteasvoulas.gr

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδοι 1986-97: Πρώτα βήματα στα Τοπικά Πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύσταση του γυναικείου τμήματος καλαθοσφαίρισης του Πρωτέα Βούλας έλαβε χώρα το 1986, οπότε και συμμετείχε στην Γ' Κατηγορία της Ε.Σ.Κ.Α. Κατά την περίοδο 1995-96 ο σύλλογος έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα που διοργάνωσε στη νεοσύστατη Ε.Σ.Κ.Α.Ν.Α. και συγκεκριμένα στην Α' Κατηγορία της. Την επόμενη χρονιά, 1996-97, ο Πρωτέας αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. κερδίζοντας, παράλληλα, το εισιτήριο ανόδου στη Β' Εθνική Κατηγορία Γυναικών.

Περίοδοι 1997-99: Θητεία στη Β' Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική ήταν για τον Πρωτέα η περίοδος 1997-98, καθώς ήταν και η πρώτη κατά την οποία αγωνίστηκε σε κατηγορία εθνικής εμβέλειας και συγκεκριμένα στη σήμερα καταργηθείσα Β' Εθνική.

Την επόμενη χρονιά, 1998-99, αναδείχθηκε Πρωταθλητής στον Όμιλο Νότου λαμβάνοντας το δικαίωμα συμμετοχής στην Α2 Εθνική Κατηγορία (η οποία και υπήρχε ως θεσμός από την περίοδο 1997-98).

Περίοδοι 1999-2004: Πρώτη θητεία στην Α2 Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αγωνιστική περίοδο 1999-00 ο Πρωτέας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α2 Εθνική Κατηγορία.[10] Καθώς τότε υπήρχαν τρεις κατηγορίες πανελλαδικής εμβέλειας, στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής έλαβαν μέρος 12 ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα που αναμετρήθηκαν μεταξύ τους σε έναν και μοναδικό όμιλο.[10] Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωτέας συγκέντρωσε στη διάρκεια της χρονιάς 12 νίκες και 10 ήττες, ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 6η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης.[10] Την ίδια περίοδο ο Πρωτέας είχε και την πρώτη του παρουσία στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος. Αγωνίστηκε σε μόλις ένα παιχνίδι στα πλαίσια της Α' Φάσης, όπου και γνώρισε τον αποκλεισμό από την Αγία Παρασκευή με σκορ 58-60.

Την επόμενη χρονιά, 2000-01, ο τρόπος διοργάνωσης του πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής ήταν ίδιος με εκείνον της προηγούμενης.[11] Ο Πρωτέας είχε απολογισμό 7 νίκες και 15 ήττες.[11] Ως τυχερός τριπλής ισοβαθμίας με το Παλαιό Φάληρο και τον Αχιλλέα Τριανδρίας τοποθετήθηκε βάσει των επόμενων κριτηρίων στην 9η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα, πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.[11] Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο Ελλάδος, ο σύλλογος αποκλείστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην πρεμιέρα, έχοντας ηττηθεί με σκορ 40-67 από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Την περίοδο 2001-02 η ομάδα της Βούλας επανέλαβε ακριβώς την ίδια επίδοση με την προηγούμενη: συνέλεξε 7 νίκες και 15 ήττες, κλείνοντας τη χρονιά ξανά στην 9η θέση.[12] Αυτή τη φορά ισοβάθμισε με το Λασσάνη Κοζάνης, ο οποίος βρέθηκε μία θέση υψηλότερα στην κατάταξη.[12] Στο θεσμό του Κυπέλλου διαγωνίστηκε και πάλι μόνο στην 1η Αγωνιστική της Α' Φάσης, όπου και έχασε με ευρεία διαφορά 77-32 από την Ηλιούπολη.

Την επόμενη χρονιά, 2002-03, ο Πρωτέας Βούλας βελτιώθηκε αγωνιστικά σκαρφαλώνοντας στην 7η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης.[13] Αυτή τη φορά είχε συγκομιδή από 10 νίκες και 12 ήττες, όσες είχε και ο Θρίαμβος Αθηνών, ο οποίος κατετάγη μία θέση χαμηλότερα.[13] Στη διοργάνωση του Κυπέλλου ο σύλλογος έλαβε μέρος στις δύο αγωνιστικές της Α' Φάσης: αρχικά απέκλεισε τη Μ.Ε.Ν. Τούμπας με σκορ 55-78, για να ανακόψει την πορεία του ο Πειραϊκός Σύνδεσμος μία εβδομάδα μετά με σκορ 49-51.

Την αγωνιστική περίοδο 2003-04 έλαβε χώρα σημαντική αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Η μεν Β' Εθνική Κατηγορία καταργήθηκε οριστικά, ενώ η Α2 Εθνική διοργανώθηκε με δύο Ομίλους, έναν για το Βορρά και έναν για το Νότο, που αποτελούνταν από 12 συλλόγους έκαστος.[14] Ο Πρωτέας εντάχθηκε στον Όμιλο Νότου, στα πλαίσια του οποίου συγκέντρωσε 11 νίκες και 11 ήττες, ισοβαθμώντας με την Αγία Παρασκευή.[14] Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε ξανά στην 7η θέση, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ασφαλής.[14] Ωστόσο, λόγω της ευρύτερης αναστάτωσης που επέφερε η αναδιάρθρωση των κατηγοριών τη χρονιά εκείνη υποβιβάστηκαν αρκετές ομάδες από την Α1 Εθνική, σπρώχνωντας τον Πρωτέα στο τοπικό πρωτάθλημα, κλείνοντας έναν κύκλο έξι ετών.[14] Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο Ελλάδος, η ομάδα κέρδισε το πρώτο της παιχνίδι με σκορ 43-38 αποκλείοντας τον Ατρόμητο Ηρακλή Πειραιώς, χάνοντας, ωστόσο, το δεύτερο το οποίο έληξε με σκορ 56-46 υπέρ της Σχερίας Κέρκυρας.

Περίοδοι 2004-07: Επιστροφή στην Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον υποβιβασμό του από την Α2 Εθνική, ο Πρωτέας πέρασε τρεις αγωνιστικές περιόδους αγωνιζόμενος στο τοπικό πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Γυναικών που διοργανώνει η Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής.

Τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα του χρονικού αυτού διαστήματος ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. την περίοδο 2004-05, η κατάληψη της δεύτερης θέσης στο Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς, καθώς και η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. την περίοδο 2006-07. Η τελευταία αυτή επιτυχία επήλθε με τον Πρωτέα να ολοκληρώνει αήττητος τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για τη χρονιά αυτή και φυσικά άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή του στην Α2 Εθνική Κατηγορία.

Περίοδοι 2007-10: Νέα πορεία στην Α2 Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νέα πορεία του Πρωτέα στα εθνικά πρωταθλήματα ξεκίνησε την περίοδο 2007-08 από την Α2 Εθνική Κατηγορία καθώς η Β' Εθνική είχε καταργηθεί ήδη από το 2003.[15] Οι ομάδες της κατηγορίες χωρίστηκαν σε δύο Ομίλους, ένα για το Βορρά κι ένα για το Νότο, με τον Πρωτέα να λαμβάνει μία θέση στο δεύτερο ανάμεσα σε 14 ομάδες.[15] Οι επιδόσεις της ομάδας δεν ήταν σπουδαίες, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις με απολογισμό 10 νίκες και 16 ήττες.[15] Η κατάληψη της 10ης θέσης της τελικής βαθμολογίας ήταν, ωστόσο, αρκετή για να συγκρατήσει τον Πρωτέα στην Α2 Εθνική και για την επόμενη χρονιά.[15] Τη χρονιά αυτή η ομάδα της Βούλας επέστρεψε και στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος για το οποίο έδωσε έναν αγώνα. Γνωρίζοντας την ήττα στην πρεμιέρα με σκορ 69-52 από την Αμαρυλλίδα Βριλησσίων αποκλείστηκε αμέσως από τη συνέχεια.

Τη χρονιά 2008-09 ο Πρωτέας βρέθηκε σε όμιλο 14 ομάδων.[16] Στο ανταγωνιστικό αυτό περιβάλλον κατάφερε να βελτιώσει την προηγούμενη επίδοσή του, κλείνοντας τη χρονιά στην 8η θέση της τελικής κατάταξης.[16] Ο απολογισμός της χρονιάς ήταν 12 νίκες και 14 ήττες, όσες συγκέντρωσε και ο Σπόρτιγκ, ο οποίος, όμως, τοποθετήθηκε μία θέση χαμηλότερα.[16] Στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος ο Πρωτέας νίκησε στα πλαίσια της Α' Φάσης το Αρκάδι Ρεθύμνου με σκορ 48-61,[17] προτού υποστεί συντριπτική ήττα από τις μετέπειτα τροπαιούχες Εσπερίδες Καλλιθέας με σκορ 36-83.[18]

Η επόμενη περίοδος, 2009-10, αποδείχθηκε κομβικής σημασίας για το σύλλογο που κατάφερε να αναδειχθεί Πρωταθλητής στο Νότιο Όμιλο και να κερδίσει την πρώτη του άνοδο στην Α1 Εθνική Κατηγορία.[19] Έχοντας να αντιμετωπίσει 13 συλλόγους, κατέκτησε την κορυφή του τελικού βαθμολογικού πίνακα έχοντας σημειώσει 25 νίκες και μόλις 1 ήττα.[20] Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο Ελλάδος η ομάδα απέκλεισε στην Α' Φάση την Α.Ε. Έξω Παναγίτσας με σκορ 45-89,[21] προτού αποκλειστεί με τη σειρά της στη Β' Φάση από το Παλαιό Φάληρο με σκορ 51-86.[22]

Περίοδος 2010-11: Φιναλίστ Κυπέλλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγωνιστική περίοδος 2010-11, η πρώτη της ομάδας στην Α1 Εθνική Κατηγορία, υπήρξε ταυτόχρονα επιτυχημένη και αποτυχημένη για την ομάδα. Στη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος τη χρονιά εκείνη μπήκαν 12 σύλλογοι, απέναντι στους οποίους ο Πρωτέας έδωσε 22 αγώνες.[23] Συγκεντρώνοντας 7 νίκες και 15 ήττες και μετά από διαδικασία play-out η ομάδα της Βούλας τερμάτισε στη 10η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί.[23]

Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Πρωτέας επρόκειτο να ξεκινήσει την πορεία του στη «Φάση των 16», ωστόσο πέρασε άνευ αγώνος μετά από την εθελούσια αποχώρηση του Παλαιού Φαλήρου.[24] Στα Προημιτελικά απέκλεισε τον Παναθηναϊκό απέναντι στον οποίο επικράτησε με σκορ 57-46.[25] Με τον τρόπο αυτό πέρασε στο Final-4 που έλαβε χώρα στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ηλιούπολης, στην Αττική, στις 2 και 4 Απριλίου 2011. Στους Ημιτελικούς κέρδισε τον Πανιώνιο με σκορ 77-71 [26] για να ηττηθεί στο Μεγάλο Τελικό από τον νταμπλούχο Αθηναϊκό Βύρωνα με σκορ 64-61.[27][28] Πρώτη σκόρερ από πλευράς Πρωτέα ήταν η Γερμανίδα Λίντα Φρόλιχ που σημείωσε στο παιχνίδι 20 πόντους.[29]

Προπονητής της ομάδας τη χρονιά αυτή ήταν μέχρι το Φεβρουάριο ο πρώην καλαθοσφαιριστής Αργύρης Παπαπέτρου [30] και στη συνέχεια τον διαδέχθηκε - για τα επόμενα τέσσερα χρόνια - ο Αλέκος Δάγλας.

Περίοδος 2011-12[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2011-12 έχοντας επιστρέψει στην Α2 Εθνική Κατηγορία ο Πρωτέας εντάχθηκε στον Όμιλο Νότου, τον οποίο και συνέθεσαν 11 ομάδες.[31] Μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος τρεις ομάδες ισοβάθμισαν στην κορυφή με 18 νίκες και 2 ήττες: το Ελληνικό, η Τερψιθέα Γλυφάδας και ο Πρωτέας.[31] Η ομάδα της Βούλας τοποθετήθηκε βάσει των μεταξύ τους αποτελεσμάτων στην 3η θέση της τελικής βαθμολογίας, χάνοντας την ευκαιρία ανόδου στην Α1 Εθνική.[31]

Σε ό,τι αφορά το θεσμό του Κυπέλλου, ο Πρωτέας συμμετείχε σε τέσσερις αγώνες φτάνοντας μέχρι τη «Φάση των 8». Στην Α' Φάση απέκλεισε διαδοχικά την Τερψιθέα Γλυφάδας (71-37) [32][33] και κατόπιν τη Νέα Κηφισιά (35-67).[34] Στη Β' Φάση ξεπέρασε με επιτυχία το εμπόδιο του Απόλλωνα Πτολεμαΐδας τον οποίο και νίκησε με σκορ 59-51.[35] Τελικά γνώρισε τον αποκλεισμό στους Προημιτελικούς όπου και ηττήθηκε οριακά με σκορ 66-67 από τον Πανιώνιο.[36]

Περίοδος 2012-13: Πρωταθλητής Α2 Εθνικής και Κυπελλούχος Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αγωνιστική περίοδο 2012-13 έλαβαν χώρα αναδιαρθώσεις στις κατηγορίες και αυτός ήταν ο λόγος που ο Όμιλος Νότου της Α2 Εθνικής συγκροτήθηκε από 10 ομάδες. Σε 18 αγώνες ο Πρωτέας, πάντα υπό την τεχνική καθοδήγηση του Δάγλα, δεν υπέστη καμία ήττα.[37] Η κατάκτηση της κορυφής του Ομίλου είχε σαν αποτέλεσμα και την άμεση άνοδο της ομάδας στην κορυφαία εθνική κατηγορία.[38][39]

Αν και η χρονιά μπορεί να θεωρηθεί ήδη πετυχημένη από το παραπάνω επίτευγμα, η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου ήρθε μέσω της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου 2013 ο Πρωτέας έγινε η πρώτη ομάδα Α2 Εθνικής Κατηγορίας που κατέκτησε ποτέ το Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών, παίρνοντας στην πορεία επτά συνολικά νικηφόρα αποτελέσματα.[40] Στην Α' Φάση απέκλεισε διαδοχικά την Α.Ε. Νέας Κηφισιάς (40-47),[41] την Αγία Παρασκευή (43-62) [42] και τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης (67-44).[43] Στη «Φάση των 16» επικράτησε του Κρόνου Αγίου Δημητρίου με σκορ 65-55,[44] για να ακολουθήσει ο Άρης Θεσσαλονίκης (55-42) στη «Φάση των 8».[45]

Στο Final-4 που διεξήχθη στη Νέα Ιωνία Βόλου ο Πρωτέας διασταυρώθηκε στους Ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο υποχρέωσε σε ήττα με σκορ 79-66.[46] Στο Μεγάλο Τελικό της διοργάνωσης αντιμετώπισε τον Π.Α.Ο.Κ., ισοφαρίζοντας με τρίποντο της Βάσως Δασκαλοπούλου 45 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Το νικητήριο καλάθι πέτυχε η Τούλα Μαγαλιού με λέι-απ 2,5’’ πριν τη λήξη της αναμέτρησης, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ σε 52-50. Η Μαγαλιού ήταν, επίσης, η πρώτη σκόρερ με 15 πόντους και αναδείχτηκε Πολυτιμότερη Παίκτρια (MVP) του τελικού.[47][48][49][50]

Περίοδος 2013-14: Δευτεραθλητής Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο 2013-14 ο Πρωτέας αγωνίστηκε με προπονητή τον Αλέκο Δάγλα στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής.[51] Μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου, κι έχοντας συγκρεντρώσει 13 νίκες και 5 ήττες, τερμάτισε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, εξασφαλίζοντας την απευθείας συμμετοχή του στα Play-Offs.[51][52] Η αθλήτρια του συλλόγου, Λολίτα Λύμουρα, ήταν εκείνη που σημείωσε τις περισσότερες ασίστ για τη διοργάνωση στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, 108 στον αριθμό.[53][54]

Η ομάδα της Βούλας κλήθηκε στην επόμενη φάση να αντιμετωπίσει τον Άρη Θεσσαλονίκης.[51] Βάσει της προκήρυξης του Πρωταθλήματος, νικήτρια θα αναδεικνυόταν η ομάδα που πρώτη θα συγκέντρωνε τρεις νίκες εναντίον της αντιπάλου της, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου.[52] Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μετρούσε ήδη δύο ήττες και κατόπιν της απόφασής της να μην ταξιδέψει στην Αθήνα, ο Πρωτέας πέρασε στην τετράδα άνευ αγώνος.[51][55] Για τη διαμόρφωση των θέσεων 1 έως 4, υπό τους ίδιους όρους, ο Πρωτέας βρέθηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό, με τις δύο ομάδες να έχουν συλλέξει από μία ήττα και μια νίκη στην κανονική περίοδο.[51] Χρειάστηκαν τρία ακόμη παιχνίδια για να περάσει στους τελικούς ο Πρωτέας με διαφορά δύο πόντων στο τελευταίο ματς.[51][56]

Στην τέταρτη και τελευταία φάση του Πρωταθλήματος, οι ομάδες που πέρασαν επιτυχώς στην καλύτερη τετράδα αγωνίστηκαν στη σειρά των μικρών και μεγάλων τελικών.[52] Νικήτρια της κάθε σειράς θεωρήθηκε η ομάδα που πρώτη συγκέντρωσε τέσσερις νίκες επί της αντιπάλου της μεταφέροντας τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου.[52] Αντίπαλος του Πρωτέα ήταν η Ένωση Σουρμένων-Ελληνικού, η οποία είχε καταλάβει την κορυφή της βαθμολογίας κατά την κανονική περίοδο, έχοντας νικήσει τον Πρωτέα και στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια.[51] Η Ένωση κατέκτησε εν τέλει τον τίτλο του Πρωταθλητή χωρίς να υποστεί καμία ήττα από τον Πρωτέα στα επόμενα δύο παιχνίδια.[51][57][58][59]

Στα πλαίσια του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος, οι αθλήτριες του Πρωτέα προκρίθηκαν επιτυχώς στη «Φάση των 8» επικρατώντας του Π.Α.Ο.Κ. με σκορ 76-60.[60][61] Εκεί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το μετέπειτα φιναλίστ Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό με σκορ 57-60.[62][63]

Στη διάρκεια της χρονιάς καμία ελληνική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Αθηναϊκού, δεν συμμετείχε για οικονομικούς λόγους σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση παρόλο που τουλάχιστον πέντε είχαν το δικαίωμα εφόσον το επιθυμούσαν και πληρούσαν κάποια ελάχιστα κριτήρια σε ό,τι αφορά την έδρα τους.[64]

Περίοδος 2014-15[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη χρονιά, 2014-15, η ομάδα του Πρωτέα ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις για την κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής με 15 νίκες και 3 ήττες.[65] Βρέθηκε στην 3η θέση της βαθμολογικής κατάταξης, κάτω από την Ένωση Σουρμένων-Ελληνικού και τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας εισιτήριο για τα Play-offs.[65] Οι αθλητριες του συλλόγου Λολίτα Λύμουρα και Όλγα Χατζηνικολάου βρέθηκαν στην κορυφαία πεντάδα του στατιστικού πίνακα των παικτριών με τις περισσότερες ασίστ, ενώ η Κατερίνα Σωτηρίου διακρίθηκε για την ευστοχία της στα τρίποντα.[66]

Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας του προπονητή Αλέκου Δάγλα με την ομάδα, μετά από τέσσερα επιτυχημένα χρόνια.[67] Το επαγγελματικό αυτό «διαζύγιο» ήταν φιλικό, με το Δάγλα να χαρακτηρίζει τη θητεία του ως «τα τέσσερα πιο όμορφα χρόνια της προπονητικής [του] καριέρας».[68] Η ομάδα της Βούλας ανακοίνωσε ακολούθως την πρόσληψη του Γιάννη Κτιστάκη.[69]

Στην αρχική φάση των Play-offs ο Πρωτέας διασταυρώθηκε με την Τερψιθέα Γλυφάδας, που είχε τερματίσει στην 6η θέση, απέναντι στην οποία μετέφερε δύο νίκες από την κανονική περίοδο.[65] Επικρατώντας άμεσα με 67-49 ο Πρωτέας πέρασε στην επόμενη φάση.[70][71][72] Εκεί κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού. Αμφότεροι είχαν επικρατήσει εντός έδρας στην κανονική περίοδο και χρειάζονταν δύο νίκες ακόμη για να προκριθούν.[65] Η σειρά ξεκίνησε αναπάντεχα με εκτός έδρας νίκη του Πρωτέα με σκορ 49-61.[73][74] Στο επόμενο παιχνίδι, ωστόσο, ο Πρωτέας δεν εξαργύρωσε την επιτυχία του αυτή εφόσον ηττήθηκε με τη σειρά του εντός έδρας με σκορ 50-61.[75][76] Η σειρά κρίθηκε σε τρίτο παιχνίδι στο Κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε με σκορ 64-52.[77][78]

Ο Πρωτέας διαγωνίστηκε ακολούθως στη σειρά των μικρών τελικών απέναντι στην Αναγέννηση Νέου Ρυσίου. Η ομάδα της Βούλας είχε πετύχει δύο νίκες ήδη από την κανονική περίοδο και χρειαζόταν μία ακόμη για να καταλάβει την 3η θέση του Πρωταθλήματος.[65] Ένα και μοναδικό παιχνίδι χρειάστηκε για να κλείσει η σειρά, στο οποίο και η ομάδα της Βούλας επικράτησε με σκορ 85-65.[79][80]

Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο Ελλάδος, ο Πρωτέας ξεκίνησε να διαγωνίζεται από τη Β' Φάση, όπου απέκλεισε τον Π.Α.Ο.Κ. με σκορ 65-43.[81] Στη «Φάση των 8» ξεπέρασε με επιτυχία και το εμπόδιο του Παναθλητικού Συκεών τον οποίο και νίκησε με σκορ 80-61.[82] Λαμβάνοντας μέρος στο Final-4, ο Πρωτέας διασταυρώθηκε με την Ένωση Σουρμένων-Ελληνικού στους Ημιτελικούς γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 62-50.[83][84] Στο Μικρό Τελικό της διοργάνωσης επικράτησε της Τερψιθέας Γλυφάδας με σκορ 81-51, τερματίζοντας στην 3η θέση.[85][86]

Για ακόμη μια χρονιά ο Πρωτέας δεν διαγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για οικονομικούς λόγους αν και είχε θεωρητικά το δικαίωμα.

Διακεκριμένες καλαθοσφαιρίστριες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2015-16, ο Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Στα πλαίσια του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος η ομάδα ξεκίνησε την πορεία της στη «Φάση των 16», όπου απέκλεισε τον Κρόνου Αγίου Δημητρίου με σκορ 73-71.[87][88] Στην επόμενη αγωνιστική αναμένεται να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Έδρα του συλλόγου είναι το το Κλειστό Γυμναστήριο Βούλας «Γεώργιος Γεννηματάς».[1] Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Χρήστος Βασιλειάδης.[7] Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί από τον Ιανουάριο του 2015 ο Γιάννης Κτιστάκης [89], ενώ συνεργάτης του είναι ο Βησαρίων Κονιδάρης.[90] Το ρόστερ του Πρωτέα Βούλας για την αγωνιστική περίοδο 2015-16 συνθέτουν οι παρακάτω αθλήτριες:


Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας - Roster 2015-16
Αρ. Εθν. Όνοματεπώνυμο Θέση Γέννηση Ύψος
4 Flag of the United States (Pantone).svg Κέιτι Ρουτάν 1-2 1990 175 cm
7 Flag of Greece.svg Άννα Σπυριδοπούλου 2 1988 184 cm
8 Flag of Greece.svg Flag of the United States (Pantone).svg Ντανιέλ Σπηλιώτη 4-5 1990 186 cm
9 Flag of Serbia.svg Flag of Cyprus.svg Ιβάνα Ράτζα 2 1999 188 cm
10 Flag of Greece.svg Λήδα Πολιτοπούλου 1 1993 172 cm
11 Flag of Greece.svg Αγγελική Νικολοπούλου 1 1991 178 cm
12 Flag of the United States (Pantone).svg Τζανίζ Ράντολφ 5 1991 188 cm
13 Flag of Greece.svg Ανθή Χατζηγιακουμή 3-4 1993 185 cm
14 Flag of Greece.svg Μάντυ Αναστασοπούλου 4 1999 186 cm
15 Flag of Greece.svg Μαρία Δανδουλάκη 4 1998 181 cm
16 Flag of Greece.svg Τζο Τσιχλάκη 3-4 1999 183 cm
17 Flag of Greece.svg Βαρβάρα Μυλωνάκη 2-3 1999 182 cm
18 Flag of Greece.svg Αναστασία Κωστάκη 1 1978 172 cm
19 Flag of Greece.svg Ευγενία Κολλάτου 1-2 1998 172 cm
Προπονητής: Γιάννης Κτιστάκης Flag of Greece.svg
Ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου 2015


Τμήματα υποδομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης Νεανίδων του συλλόγου κατέκτησε την αγωνιστική περίοδο 2012-13 το Πρωτάθλημα Νεανίδων που διοργανώνει η Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.[91]

Το ίδιο επίτευγμα επανέλαβε και την επόμενη χρονιά, 2013-14 με προπονητή, όπως και την προηγούμενη χρονιά, το Γρηγόρη Τασιόπουλο.[92][93] Ακολούθως ο Πρωτέας κατέκτησε και το Πρωτάθλημα Ελλάδας Νεανίδων.[94][95][96] Βάσει ψηφοφορίας των προπονητών της διοργάνωσης, πολυτιμότερη παίκτρια της χρονιάς αναδείχθηκε η αθλήτρια του Πρωτέα, Πηνελόπη Παυλοπούλου.[97][98] Την ίδια χρονιά η ομάδα των Νεανίδων έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών που διοργάνωσε η Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. όπου και γνώρισε την ήττα από την Ελευθερία Μοσχάτου με σκορ 61-53.[99]

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν και η περίοδος 2014-15, εφόσον το Τμήμα Νεανίδων - με προπονητή το Θάνο Σόφτση - έφερε τρεις επιτυχίες. Αρχικά την τρίτη συνεχή κατάκτηση του Πρωταθλήματος Νεανίδων Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής στις αρχές Απριλίου 2015.[100] Στις αρχές Μαΐου αναδείχθηκε αήττητος Πρωταθλητής Ελλάδος αν και πολυτιμότερη παίκτρια της διοργάνωσης επιλέχθηκε αθλήτρια του Αθηναϊκού.[101] Επίσης την ίδια χρονιά οι Νεανίδες του Πρωτέα κατέκτησαν και το Κύπελλο Γυναικών της Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής κερδίζοντας στο Μεγάλο Τελικό της διοργάνωσης τη γυναικεία ομάδα του Φάρου Κερατσινίου με σκορ 62-50.[102] Πολυτιμότερη παίκτρια του αγώνα αναδείχθηκε η Μαριέλλα Φασούλα.[102]

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος διοργανώνει εδώ και δύο δεκαετίες το εσωτερικό τουρνουά «Αγγέλα Μικεδάκη». Παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «ΠΡΩΤΕΑΣ εν δράσει» με τη συμβολή των εμπλεκομένων με το σύλλογο προσώπων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 «Ιστορικό», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου.
 2. 2,0 2,1 Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής, επίσημος ιστότοπος.
 3. Τσούρος, Ισίδωρος, «Διαδικαστικού χαρακτήρα η 26η αγωνιστική», άρθρο στον ιστότοπο SuperBasket.gr, 3 Μαΐου 2011.
 4. «Βαθμολογία Α' Ανδρών ΕΣΚΑΝΑ 2011-12», πληροφορίες στον ιστότοπο του Α.Γ.Ο.Γ. Ευρυάλη.
 5. «Α’ ΕΣΚΑΝΑ – 26η αγωνιστική… Στη Γ’ εθνική ο Φάρος Κερατσινίου!», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 30 Απριλίου 2013.
 6. «29/4/2013, ΕΣΚΑΝΑ Α ΑΝΔΡΩΝ: Α.Ο.Ν.Α.-ΠΡΩΤΕΑΣ 64-62», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου.
 7. 7,0 7,1 «Διοικητικό Συμβούλιο», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου.
 8. «Προπονητής του Πρωτέα Βούλας ο Μανουσέλης», άρθρο στον ιστότοπο OnSports.gr, 26 Ιουνίου 2012.
 9. «Προπονητικό Team Ανδρών», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου.
 10. 10,0 10,1 10,2 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 1999-2000», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 11. 11,0 11,1 11,2 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2000-2001», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 12. 12,0 12,1 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2001-2002», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 13. 13,0 13,1 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2002-2003», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2003-2004», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2007-2008», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 16. 16,0 16,1 16,2 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2008-2009», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 17. «Κύπελλο Ελλάδος Μπάσκετ Γυναικών: Ήττα του ΟΚΑ Αρκάδι», άρθρο στον ιστότοπο του Ήχος FM, 23 Σεπτεμβρίου 2008.
 18. «Στο νήμα Πανιώνιος και Αθηναϊκός», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας SentraGoal.gr, 29 Σεπτεμβρίου 2008.
 19. «Φινάλε με βαρειά ήττα», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Πατρίς», 3 Μαΐου 2010.
 20. «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2009-2010», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 21. «Το Κύπελλο Ελλάδας γυναικών», άρθρο στον ιστότοπο Zougla.gr, 11 Οκτωβρίου 2009.
 22. «Εκτός Σπόρτιγκ, Αίας Ευόσμου», άρθρο στον ιστότοπο του ΣΠΟΡ FM, 21 Οκτωβρίου 2010.
 23. 23,0 23,1 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2010-2011», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 24. «Αποτελέσματα Κυπέλλου: Τυφώνας στην Καλλιθέα ο Αθηναϊκός», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 20 Οκτωβρίου 2010.
 25. «Αποτελέσματα Κυπέλλου: Στο φάιναλ φορ ο Πρωτέας Βούλας!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 24 Οκτωβρίου 2010.
 26. «Στον τελικό Αθηναϊκός και Πρωτέας!», άρθρο στον ιστότοπο SentraGoal.gr, 2 Απριλίου 2011.
 27. «Κύπελλα Γυναικών: Στατιστικά: Τελικοί», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 28. «Κυπελλούχος με αίμα ο Αθηναϊκός!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 4 Απριλίου 2011.
 29. «Μπάσκετ (Γ): Κυπελλούχος Ελλάδος ο Αθηναϊκός», άρθρο στον ιστότοπο Contra.gr, 4 Απριλίου 2011.
 30. 30,0 30,1 «Ο Πρωτέας ευχαριστεί τον Παπαπέτρου», άρθρο στον ιστότοπο OnSports.gr, 7 Φεβρουαρίου 2011.
 31. 31,0 31,1 31,2 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών (Νότος) 2011-2012», πληροφορίες στον (παλαιότερο) επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 32. «Αποτελέσματα Κυπέλλου Νότος: Πρόκριση-περίπατος για Πρωτέα!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 18 Σεπτεμβρίου 2011.
 33. «Επίδειξη δύναμης από τον Πρωτέα Βούλας στο κύπελλο γυναικών του Νότου», άρθρο στον ιστότοπο Tsiotras.blogspot.gr, 18 Σεπτεμβρίου 2011.
 34. «Αποτελέσματα Κυπέλλου Γυναικών», άρθρο στον ιστότοπο BasketBlog.gr, 25 Σεπτεμβρίου 2011.
 35. «Στους «8» και με την… Βούλα», άρθρο στον ιστότοπο ΣΠΟΡ FM, 20 Νοεμβρίου 2011.
 36. «Στο F4 Παναθηναϊκός, Πανιώνιος», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 5 Φεβρουαρίου 2012.
 37. «Τελική Βαθμολογία Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών (Νότος) 2012-2013», πληροφορίες στον ιστότοπο GiafkaSports.gr.
 38. «Πρωταθλητής στο Νότο ο Πρωτέας Βούλας», άρθρο στον ιστότοπο BasketNet.gr, 24 Μαρτίου 2013.
 39. «Αποτελέσματα Α2 Νότου: Έπεσε στα τοπικά η Αγία, σώθηκε η ΦΕΑ, αγωνία για Άμιλλα και Σπόρτιγκ!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr 8 Απριλίου 2013.
 40. «Πρωτέας Βούλας... η πορεία προς την κούπα!», άρθρο στον ιστότοπο WomenSports.gr, 1 Απριλίου 2013.
 41. «Αποτελέσματα Κυπέλλου Ελλάδας Νότου: Προκρίθηκαν Πρωτέας, ΦΕΑ, Αγία και Σπόρτιγκ!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 16 Σεπτεμβρίου 2012.
 42. «Προκρίθηκαν ΦΕΑ, Πρωτέας, Ηρακλής», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 23 Σεπτεμβρίου 2012.
 43. «Πρόκριση για Πρωτέα, Σπόρτιγκ & Παναθλητικό», άρθρο στον ιστότοπο Gazzetta.gr, 26 Σεπτεμβρίου 2012.
 44. «Άνετα ο Πρωτέας κόντρα στον Κρόνο», άρθρο στον ιστότοπο WomenSports.gr, 30 Σεπτεμβρίου 2012.
 45. «Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών: Πέρασαν και οι Αθηναϊκός, Πρωτέας Βούλας», άρθρο στον ιστότοπο OnSports.gr, 22 Δεκεμβρίου 2012.
 46. ««Βόμβα» από Πρωτέα Βούλας!», άρθρο στον ιστότοπο του NovaΣΠΟΡ FM, 30 Μαρτίου 2013.
 47. «Το σήκωσε ο Πρωτέας Βούλας!», άρθρο στον ιστότοπο του NovaΣΠΟΡ FM, 31 Μαρτίου 2013.
 48. «Κυπελλούχος Ελλάδας η γυναικεία ομάδα του Πρωτέα Βούλας», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Το Βήμα», 31 Μαρτίου 2013.
 49. «Κυπελλούχος στις γυναίκες ο Πρωτέας Βούλας», άρθρο στον ιστότοπο Contra.gr, 31 Μαρτίου 2013.
 50. «Ο Πρωτέας Κυπελλούχος και στο... παραμύθι της σταχτοπούτας», άρθρο στον ιστότοπο In.gr, 31 Μαρτίου 2013.
 51. 51,0 51,1 51,2 51,3 51,4 51,5 51,6 51,7 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2013-2014», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 52. 52,0 52,1 52,2 52,3 «Ειδική Προκήρυξη Πρωταθλήματος Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2013-2014», έγγραφο στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. (pdf)
 53. «Women's Championship 2013-14 Division A1: Stats Leaders After 18 Days», δεδομένα από τον ιστότοπο GalanisSportsData.com.
 54. «Πρώτη σκόρερ στην κανονική περίοδο η Ρασίντ, πρώτη στην αξιολόγηση η Μέλνικα!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 13 Μαρτίου 2014.
 55. «Δεν κατεβαίνει ο Άρης, χάνει στα χαρτιά 20-0», άρθρο στον ιστότοπο BasketPlus.gr, 4 Απριλίου 2014.
 56. «Η Λύμουρα «εκτέλεσε» τον Παναθηναϊκό!», άρθρο στον ιστότοπο SentraGoal.gr, 30 Απριλίου 2014.
 57. «Πρωτάθλημα και Κύπελλο στο Ελληνικό!», άρθρο στον ιστότοπο SuperBasket.gr, 7 Μαΐου 2014.
 58. «Μετά το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα στο Ελληνικό!», άρθρο στον ιστότοπο PameSports.gr, 7 Μαΐου 2014.
 59. «Πρωτέας Βούλας - Ελληνικό 56-63», άρθρο στον ιστότοπο Gazzetta.gr, 7 Μαΐου 2014.
 60. «Στους «8» του Κυπέλλου Kρόνος, Ίκαρος, Άρης, Παναθηναϊκός, Πρωτέας, Ιπποκράτης, Ελληνικό και Τερψιθέα», άρθρο στον ιστότοπο SportsHero.gr, 6 Οκτωβρίου 2013.
 61. «Δεν τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ στο Μετς, εύκολα ο Πρωτέας», άρθρο στον ιστότοπο BasketPlus.gr, 6 Οκτωβρίου 2013.
 62. «Πρόκριση του Παναθηναϊκού στην έδρα του Πρωτέα Βούλας», άρθρο στον ιστότοπο Gazzetta.gr, 22 Δεκεμβρίου 2013.
 63. «Το κουαρτέτο του Φάιναλ Φορ», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 22 Δεκεμβρίου 2013.
 64. «Την Παρασκευή οι κληρώσεις για EuroLeague και του Eurocup γυναικών», άρθρο στον ιστότοπο WomenSports.gr, 3 Ιουλίου 2013.
 65. 65,0 65,1 65,2 65,3 65,4 «Πρόγραμμα και Βαθμολογία Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2014-2015», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 66. «Women's Championship 2014-15 Division A1: Stats Leaders After 18 Days», δεδομένα από τον ιστότοπο GalanisSportsData.com.
 67. 67,0 67,1 «Τέλος ο Δάγλας από Πρωτέα!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 26 Ιανουαρίου 2015.
 68. «Ο Πρωτέας είναι η ομάδα μου, η οικογένειά μου», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 28 Ιανουαρίου 2015.
 69. 69,0 69,1 «Συνεχίζει με Κτιστάκη ο Πρωτέας», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 27 Ιανουαρίου 2015.
 70. «Στα ημιτελικά Παναθηναϊκός, Πρωτέας και Ελληνικό», άρθρο στον ιστότοπο του ΣΠΟΡ FM, 22 Μαρτίου 2015.
 71. «Αποτελέσματα Play Off Α1: Fair play και πρόκριση για Πρωτέα ματς... νεανίδων!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 22 Μαρτίου 2015.
 72. «Στα ημιτελικά Παναθηναϊκός, Πρωτέας & Ελληνικό», άρθρο στον ιστότοπο Gazzetta.gr, 22 Μαρτίου 2015.
 73. «Έκανε το 2-1 μέσα στη Λεωφόρο ο Πρωτέας», άρθρο στον ιστότοπο WomenSports.gr, 2 Απριλίου 2015.
 74. «Αποτελέσματα Play Off Α1: O Πρωτέας άλωσε το κάστρο της Λεωφόρου!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 1 Απριλιου 2015.
 75. «Έκανε το 2-2 ο Παναθηναϊκός», άρθρο στον ιστότοπο WomenSports.gr, 5 Απριλίου 2015.
 76. «Μίλησε η φανέλα!», άρθρο στον ιστότοπο WomenBasket.gr, 5 Απριλίου 2015.
 77. «Στους τελικούς ο Παναθηναϊκός», άρθρο στον ιστότοπο WomenBasket.gr, 8 Απριλίου 2015.
 78. «Αποτελέσματα Play Off Α1: Στον τελικό ο Παναθηναϊκός!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 9 Απριλίου 2015.
 79. «Πρωτέας Βούλας: Τρίτος και με… διαφορά», άρθρο στον ιστότοπο OnSports.gr, 19 Απριλίου 2015.
 80. «Μπάσκετ: Τρίτος στην Α1 γυναικών ο Πρωτέας Βούλας», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», 19 Απριλίου 2015.
 81. «Κύπελλο Γυναικών Πρωτέας Βούλας - ΠΑΟΚ 65-43», άρθρο στο ιστολόγιο Missmatchbasket.blogspot.gr, 28 Σεπτεμβρίου 2014.
 82. «Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών: Άνετα ο Πρωτέας Βούλας», άρθρο στον ιστότοπο OnSports.gr, 21 Δεκεμβρίου 2014.
 83. ««Φουλάρει» για το νταμπλ το Ελληνικό! (62-50 τον Πρωτέα)», άρθρο στον ιστότοπο BasketBlog.gr, 13 Μαρτίου 2015.
 84. «Χωρίς… αντίπαλο στον τελικό», άρθρο στον ιστότοπο του ΣΠΟΡ FM, 13 Μαρτίου 2015.
 85. «Κύπελλο Γυναικών: Πρωτέας Β.-Τερψιθέα 81-51», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, 15 Μαρτίου 2015.
 86. «Νίκη του Πρωτέα στον μικρό τελικό», άρθρο στον ιστότοπο WomenSports.gr, 15 Μαρτίου 2015.
 87. «Πρόκριση στην παράταση ο Πρωτέας», άρθρο στον ιστότοπο SportIt.gr, 3 Οκτωβρίου 2015.
 88. «Αγχώθηκε αλλά πέρασε ο Πρωτέας», άρθρο στον ιστότοπο E-Basket.gr, 3 Οκτωβρίου 2015.
 89. «O Κτιστάκης στον Πρωτέα!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 27 Ιανουαρίου 2015.
 90. «Προπονητικό Team Γυναικών», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου.
 91. «Πρωταθλητής Νεανίδων ΕΣΚΑΝΑ ο Πρωτέας Βούλας», άρθρο στον ιστότοπο WomenSports.gr, 28 Μαρτίου 2013.
 92. «Πρωταθλητής ο Πρωτέας!!», άρθρο στον ιστότοπο SkyGoal.gr, 6 Απριλίου 2014.
 93. «Aποτελέσματα Πλέι Οφ Νεανίδων ΕΣΚΑΝΑ: Back-to-back πρωταθλητής ο Πρωτέας!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 1 Απριλίου 2014.
 94. «Πρωταθλητές Ελλάδος Νεανίδων», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
 95. «Πρωταθλητής Ελλάδας νεανίδων ο Πρωτέας Βούλας εύκολα 62-42 τον Παναθηναϊκό», 26 Απριλίου 2014.
 96. «Aποτελέσματα Πανελληνίου Νεανίδων: Αήττητος πρωταθλητής ο Πρωτέας, δεύτερο το Αρκάδι!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 28 Απριλίου 2014.
 97. «Αήττητες Πρωταθλήτριες οι Νεάνιδες του Πρωτέα», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου, 27 Απριλίου 2014.
 98. «Πανελλήνιο Νεανίδων: MVP η Παυλοπούλου, πρώτη σκόρερ η Χριστινάκη!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 28 Απριλίου 2014.
 99. «Aποτελέσματα Κυπέλλου ΕΣΚΑΝΑ: Ο τίτλος στην Ελευθερία Μοσχάτου!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 2 Μαρτίου 2014.
 100. «Αποτελέσματα Πλέι Οφ Νεανίδων ΕΣΚΑΝΑ: Τρίτος σερί τίτλος για τον Πρωτέα!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 3 Απριλίου 2015.
 101. «Πανελλήνιο Νεανίδων: Αήττητος πρωταθλητής ο Πρωτέας», άρθρο στον ιστότοπο Sdna.gr, 2 Μαΐου 2015.
 102. 102,0 102,1 «Αποτελέσματα Κυπέλλου ΕΣΚΑΝΑ: Οι μικρές του Πρωτέα πήραν το τρόπαιο!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 20 Φεβρουαρίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]