Αύγουστος ΦιτςΚλάρενς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αύγουστος ΦιτςΚλάρενς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1  Μαρτίου 1805
Θάνατος 14  Ιουνίου 1854
Οικογένεια
Γονείς Γουλιέλμος Δ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και Δωροθέα Τζόρνταν
Αδέλφια Augusta FitzClarence Kennedy-Erskine
Ελισάβετ του Κλάρενς
Elizabeth Hay, Countess of Erroll
Amelia Cary, Viscountess Falkland
Lady Mary Fox
Sophia Sidney, Baroness De L'Isle and Dudley
Princess Charlotte of Clarence
Γεώργιος ΦιτςΚλάρενς του Μάνστερ
Ερρίκος ΦιτςΚλάρενς
Αδόλφος ΦιτςΚλάρενς
Φρειδερίκος ΦιτςΚλάρενς

Ο Αύγουστος ΦιτςΚλάρενς, αγγλ. Augustus FitsClarens (1 Μαρτίου 1805 - 14 Ιουνίου 1854) από τον Οίκο του Αννοβέρου ήταν εφημέριος στο Μάπλενταραμ του Όξφορντσαϊρ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πέμπτος από τα νόθα τέκνα του Γουλιέλμου Δ΄ της Βρετανίας και της Δωροθέας Τζόρνταν, ηθοποιού, κόρης του Φράνσις Μπλάνντ, εργαζόμενου στο θέατρο. Αδέλφια του ήταν ο Γεώργιος κόμης του Μάνστερ, υποστράτηγος, ο Φρειδερίκος συνταγματάρχης και ο Αδόλφος υποναύαρχος.

Αρχικά εφημέριος του πατέρα του[1], έγινε μετά εφημέριος (vicar) του Μάπλενταραμ στο Όξφορντσαϊρ[2]. Ο Γουλιέλμος Δ΄ ήταν πλούσιος ευεργέτης του ναού και της ενορίας: μεταξύ των δώρων του ήταν το ρολόι του πύργου με τα αρχικά "W. R." (William Rex). Έκανε γενναίες συνεισφορές για την επέκταση της οικίας του εφημέριου και περιέλαβε γειτονικές περιοχές στην ενορία, ώστε με τα έσοδα αυτών να κτισθεί σχολείο. Το θαυμάσιο αργυρό πινάκιο κοινωνίας που αφιερώθηκε στο ναό από τον Αύγουστο μετά την τοποθέτησή του εκεί, είναι μάλλον δώρο σε αυτόν τού πατέρα του[3].

Το 1830 ο πατέρας του ανέλαβε βασιλιάς και ο Αύγουστος ορίστηκε τακτικός εφημέριός του[1] και το 1831 του δόθηκε, όπως και στα αδέλφια του, ο τίτλος του λόρδου και η θέση του "νεότερου γιου του μαρκησίου" στη σειρά Προτεραιότητας. Διορίστηκε εφημέριος της νόμιμης συζύγου του Γουλιέλμου Δ΄, της Αδελαΐδας των Βέττιν-Σαξονίας-Μάινινγκεν το 1832. Σπούδασε στο Κολέγιο Τρίνιτυ του Κέιμπριτζ και αποφοίτησε ως πτυχιούχος της Νομικής (LΒ) το 1832 και διδάκτωρ της Νομικής (LD) τρία έτη μετά[2].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1845 τη Σάρρα-Ελισάβετ-Αικατερίνη Γκόρντον, κόρη του λόρδου Ερρίκου Γκόρντον, ταγματάρχη και είχε τέκνα[4][5]:

  • Δωροθέα 1845-1870, παντρεύτηκε τον Τόμας-Γουίλιαμ Γκοφ[6][7].
  • Εύα 1847-1918.
  • Βεατρίκη 1847-1909, δίδυμη της Εύας.
  • Ερρίκος-Εδουάρδος 1853-1930.

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lord Augustus FitzClarence της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).