Αύγουστος Γουλιέλμος του Μπέβερν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβέρτος Β΄
δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
πρίγκιπας του Μπέβερν
ΠροκάτοχοςΕρνέστος-Φερδινάνδος
ΔιάδοχοςΦρειδερίκος-Κάρολος-Φερδινάνδος
Γέννηση1715
Θάνατος1781 (ετών 66)
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρνέστος-Φερδινάνδος
ΜητέραΕλεονόρα-Καρλότα των Κέττλερ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Αύγουστος-Γουλιέλμος (1715 - 1781) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Μπέβερν, που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Ήταν από τους πιο έμπειρους στρατηγούς του Φρειδερίκου Β' της Πρωσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπράουνσβαϊγκ και ήταν ο πρώτος γιος του Ερνέστου-Φερδινάνδου πρίγκιπα του Μπέβερν και της Ελεονόρας-Καρλότας των Κέττλερ, κόρης του Φρειδερίκου-Καζιμίρ δούκα της Κουρλάνδης. Το 1746 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε.

Από το 1731 είχε μπει στον πρωσικό στρατό και το 1739 είχε γίνει συνταγματάρχης ενός συντάγματος πεζικού. Ήταν υποστράτηγος όταν έλαβε μέρος στη μάχη του Χοενφρίεντμπεργκ, όπου διακρίθηκε και γι' αυτό προήχθη σε αντιστράτηγο το 1750.

Ήταν από τους πιο έμπειρους στον στρατό του Μεγάλου Φρειδερίκου Β΄. Στη μάχη του Λόμποσιτς το 1756 διοικούσε την αριστερή πτέρυγα και στη μάχη του Ράιχενμπεργκ το 1757 νίκησε τον Αυστριακό στρατηγό Κένιγκσεγκ. Έλαβε μέρος στις μάχες της Πράγας, του Κολίν και στην υποχώρηση του Γκέρλιτς. Διοίκησε όσο στρατό άφησε πίσω του ο Φρειδερίκος Β΄ το 1757, όταν βάδισε εναντίον της Γαλλίας.

Συγκράτησε υπέρτερους εχθρούς με άμυνα και ήταν πολύ επιδέξιος σε αυτό, βασιζόμενος και στη βοήθεια του στρατηγού Γουίντερφελντ. Όταν όμως αυτός σκοτώθηκε στο Μόυς, σταμάτησε τη μάχη και έπαθε βαριά ήττα στο Μπρεσλάου τον Νοέμβριο. Έπεσε στα χέρια των Αυστριακών την άλλη ημέρα και φυλακίστηκε για ένα έτος. Το 1759 έγινε στρατηγός του πεζικού. Το 1762, προσπαθώντας να ανακουφίσει το Σβάιντνιτς, προκάλεσε σοβαρή ήττα στους Αυστριακούς στο Ράιχενμπαχ.

Αποσύρθηκε από τη δράση μετά την ειρήνη του Χουμπέρτουσμπουργκ και κυβερνούσε από το Στετίν. Απεβίωσε εκεί το 1781 και τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Φρειδερίκος-Κάρολος-Φερδινάνδος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "article name needed". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Augustus William, Duke of Brunswick-Bevern της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).