Μετάβαση στο περιεχόμενο

Usenet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα διάγραμμα των διακομιστών και πελατών του Usenet. Οι μπλε, πράσινες και κόκκινες κουκίδες στους διακομιστές αντιπροσωπεύουν τις ομάδες που μεταφέρουν. Τα βέλη μεταξύ των διακομιστών υποδεικνύουν ανταλλαγές ομάδων συζήτησης (ροές). Τα βέλη μεταξύ υπολογιστών-πελατών και διακομιστών δείχνουν ότι ένας χρήστης είναι εγγεγραμμένος σε μια συγκεκριμένη ομάδα και διαβάζει ή υποβάλλει άρθρα.

Το Usenet είναι παγκόσμιο κατανεμημένο σύστημα συζήτησης που διατίθεται στους υπολογιστές. Αναπτύχθηκε από την αρχιτεκτονική δικτύου dial-up γενικής χρήσης Unix-to-Unix (UUCP). Οι Τομ Τράσκοτ και Τζιμ Έλις συνέλαβαν την ιδέα το 1979 και ιδρύθηκε το 1980.[1] Οι χρήστες διαβάζουν και δημοσιεύουν μηνύματα (που ονομάζονται άρθρα ή αναρτήσεις και συλλογικά ονομάζονται ειδήσεις) σε μία ή περισσότερες κατηγορίες γνωστές ως ομάδες συζήτησης. Το Usenet μοιάζει με το Σύστημα πίνακα ανακοινώσεων (BBS) σε πολλές απόψεις και είναι ο πρόδρομος των διαδικτυακών φόρουμ που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα. Οι συζητήσεις είναι χωρισμένες σε νήματα, όπως στα διαδικτυακά φόρουμ και το BBS, αν και οι αναρτήσεις αποθηκεύονται διαδοχικά στον εξυπηρετητή. Το όνομα προέρχεται από τον όρο "δίκτυο χρηστών".[2][3]

Μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ ενός BBS, ενός διαδικτυακού φόρουμ και του Usenet είναι η απουσία κεντρικού διακομιστή και ειδικού διαχειριστή. Το Usenet διανέμεται μεταξύ ενός μεγάλου, συνεχώς μεταβαλλόμενου συνόλου διακομιστών που αποθηκεύουν και διαβιβάζουν μηνύματα μεταξύ τους στις λεγόμενες πηγές ειδήσεων. Οι μεμονωμένοι χρήστες μπορούν να διαβάζουν μηνύματα και να αποστέλλουν μηνύματα σε έναν τοπικό διακομιστή που διαχειρίζεται ένας εμπορικός πάροχος υπηρεσιών usenet, ο τοπικός πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου, ένα πανεπιστήμιο, ο εργοδότης ή ο δικός του διακομιστής.

Το Usenet έχει σημαντική πολιτιστική σημασία στον δικτυωμένο κόσμο, καθώς έχει δημιουργήσει ή και διαδώσει πολλές ευρέως αναγνωρισμένες έννοιες και όρους όπως οι "FAQ", "flame" και "spam".[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. From Usenet to CoWebs: interacting with social information spaces, Christopher Lueg, Danyel Fisher, Springer (2003), (ISBN 1-85233-532-7), (ISBN 978-1-85233-532-8)
  2. The jargon file v4.4.7 Αρχειοθετήθηκε January 5, 2016, στο Wayback Machine., Jargon File Archive.
  3. Chapter 3 - The Social Forces Behind The Development of Usenet Αρχειοθετήθηκε August 4, 2016, στο Wayback Machine., Netizens Netbook by Ronda Hauben and Michael Hauben.
  4. «USENET Newsgroup Terms – SPAM». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Usenet στο Wikimedia Commons