Αϊσά Ντουιχί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αϊσά Ντουιχί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20ος αιώνας
Λααγιούν
Χώρα πολιτογράφησηςΜαρόκο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαHassaniya Arabic
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
Γαλλικά
Αγγλικά
ΣπουδέςCadi Ayyad University[1]
Mohammed V University at Agdal[1]
IAE de Poitiers[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων[2]

Η Αϊσα Ντουιχί είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανήκει στην φυλή των Σαχράουι από το Μαρόκο. Είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου της Σαχάρας για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίος αγωνίζεται μεταξύ άλλων για τα δικαιώματα των κρατουμένων στα στρατόπεδα του Μετώπου Πολισάριο στην επαρχία Τιντούφ της Νοτιοδυτικής Αλγερίας στα σύνορα της Δυτικής Σαχάρας. Συγκεκριμένα, η Ντουιχί δραστηριοποιείται ως εκπρόσωπος για όσους έχουν απαχθεί και αιχμαλωτιστεί στα στρατόπεδα Πολισάριο και επιδιώκει την καταπολέμηση της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης εναντίων ευάλωτων γυναικών[3]. Το 2019 ήταν μεταξύ των βραβευθέντων γυναικών στο 1ο Διεθνές Φόρουμ Ηγεσίας Γυναικών που έγινε στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[4].

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου της Σαχάρας, η Ντουιχί είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία με άλλες ΜΚΟ σε συναφείς τομείς. Σε συνεργασία με το Ανεξάρτητο Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Σύνδεσμο Σαχάρας για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η Ντουίχι εξέδωσε δήλωση που καταδικάζει τη διεθνή σιωπή σχετικά με την κατάσταση των στρατοπέδων Πολισάριο στο Τιντούφ και τη Λαχάντα, και καταγγέλλει αυθαίρετες δίκες και συλλήψεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.[5]

Το 2020 η Ντουιχί δημιούργησε ένα πρόγραμμα με τίτλο "Afgarich Sahara" (Ήρωες της Σαχάρας) που απευθύνεται σε παιδιά στην περιοχή, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της COVID-19, καθώς και να συμβάλουν στον πολιτισμό, την τέχνη και τη δημιουργικότητα, σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας στα νοικοκυριά[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 www.linkedin.com/in/aicha-duihi-b2309794/. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2023.
  2. www.ohchr.org/Documents/Issues/Women/WRGS/DefendingRightsinthetimeofCovid-19.pdf.
  3. A.E.K. «Aïcha Duihi: Le Polisario aggrave la situation des femmes dans les camps» [Aïcha Duihi: The Polisario worsens the situation of women in their camps]. Libération (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2021. 
  4. «Le Parlement européen distingue 9 femmes parmi lesquelles la Djiboutienne Dagmo Ali Abdi lors du 1er forum International du Leadership féminin à Bruxelles» (στα Γαλλικά). 9 Μαρτίου 2019. 
  5. M.A.P. (15 Ιουνίου 2020). «Le climat de terreur instauré par le "Polisario" à Tindouf suscite l'indignation des ONG des droits de l'Homme» [The climate of terror created by the "Polisario" in Tindouf arouses the indignation of human rights NGOs]. Al Bayane (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  6. «On The Front Lines» (PDF). United Nations Human Rights. Δεκεμβρίου 2020.