Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αϊνόλα: Οικία Σιμπέλιους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αϊνόλα
Χάρτης
Είδοςμουσείο ιστορικού οικήματος, artist's-home museum[1], έπαυλη[2] και cultural history museum[3]
ΑρχιτεκτονικήΑρ Νουβό
ΔιεύθυνσηAinolankatu, 04400 Järvenpää[4] και Ainolankatu 1, 04400 Järvenpää[5]
Γεωγραφικές συντεταγμένες60°27′16″N 25°5′11″E
Διοικητική υπαγωγήJärvenpää[2][3][4]
ΧώραΦινλανδία[2][5]
Έναρξη κατασκευής1903[2]
ΈνοικοιΆϊνο Σιμπέλιους και Γιαν Σιμπέλιους
ΙδιοκτήτηςΦινλανδία
ΔιαχειριστήςΆϊνο Σιμπέλιους και Γιαν Σιμπέλιους
ΑρχιτέκτοναςΛαρς Σονκ[2]
Προστασίαbuilding protected by Decree 480/85 in Finland[2]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Η Αϊνόλα

Αϊνόλα σημαίνει, κυριολεκτικά, «το μέρος της Αϊνό», κι ήταν το σπίτι για τον συνθέτη Γιάν Σιμπέλιους, τη γυναίκα του Αϊνό, και την οικογένεια τους από το φθινόπωρο του 1904 έως και το 1972. Στέκει μεγαλόπρεπα στις γραφικές ακτές της Λίμνης Τουουσουλανγιάρβι στην επαρχία Γιάρβενπα, μόλις 38 χλμ. Hkhkβόρεια του Ελσίνκι, τη πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Λαρς Σονγκ (Lars Sonck). Η μοναδική παραγγελία που έδωσε ο Σιμπέλιους στον Σονγκ ήταν να συμπεριλάβει θέα προς τη λίμνη και ένα πράσινο τζάκι στη κυρίως τραπεζαρία. Αποχετεύσεις τοποθετήθηκαν μόνο αφού πέθανε ο Σιμπέλιους, γιατί ο ίδιος ήθελε να μην υπάρχει κανείς απολύτως περισπασμός ενώ θα συνέθετε.

Η απόσταση που έχει από τη βουή και την οχλαγωγία της πρωτεύουσας παρείχε στον συνθέτη την ηρεμία που επιθυμούσε για τις καλλιτεχνικές του απόπειρες. Ο Έρικ Β. Ταβαστζέρνα (Erik W. Tawaststjerna) αναφέρει ότι «όταν ο Σιμπέλιους άφησε το Ελσίνκι για να πάει στη Γιάρβενπα, εκείνη ήταν ακόμα μια αχανής έκταση παρθένας γης. Τα πουλάρια και τα πρόβατα έβρισκαν το δρόμο τους με την όσφρηση για να μπουν στο σπίτι, κι από καιρούς σε καιρούς μεγαλόσωμα ελάφια θα βρίσκονταν καθισμένα στο έδαφος.» Κι άλλες καλλιτεχνικές οικογένειες ζούσαν στη γειτονιά, παρέχοντας έναν ενθουσιώδη κοινωνικό κύκλο για την οικογένεια Σιμπέλιους.

Η καθημερινή ζωή των Σιμπέλιους στην Αϊνόλα έχει καταγραφεί από την ιδιαιτέρα του Σιμπέλιους Σαντέρι Λέβας (Santeri Levas) κι έχει εκδοθεί στα 1945 ως φωτογραφικό λεύκωμα με το τίτλο Ο Γιάν Σιμπέλιους Και Το Σπίτι Του (Jean Sibelius and His Home).

Η σάουνα της Αϊνόλα σχεδιάστηκε από την Αϊνό Σιμπέλιους

Άλλα κτίρια γύρω από την Αϊνόλα περιλαμβάνουν τη σάουνα και το προσωπικό εργαστήριο της οικογένειας. Ο Σιμπέλιους πέθανε ευρισκόμενος στην Αϊνόλα, στις 20 Σεπτεμβρίου 1957. Η οικογένεια τον κήδευσε στον κήπο του σπιτιού. Η γυναίκα του Αϊνό συνέχισε να ζει στην Αϊνόλα για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, μέχρι που πέθανε κι εκείνη, στις 8 Ιουνίου 1969. Αναπαύεται δίπλα στον άντρα της.

Στα 1972 οι κόρες του Γιάν Σιμπέλιους, Εύα, Ρουθ, Καταρίνα, Μαργκαρέτα, και Χάϊντι, πούλησαν την Αϊνόλα στο κράτος της Φινλανδίας. Το εκεί Υπουργείο Παιδείας και η Εταιρεία Φίλων του Σιμπέλιους στη Φινλανδία (Sibelius Society of Finland) το μετέτρεψαν σε μουσείο, προσβάσιμο στο κοινό, στα 1974. Προς το παρόν λειτουργεί από Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας που παραμένουν ως έχουν, είναι ένα πιάνο με ουρά, δώρο που έλαβε ο Σιμπέλιους στα πεντηκοστά του γενέθλια, καθώς και πίνακες του αδελφού της Αϊνό Σιμπέλιους, Έερο Γιάρνεφελτ (Eero Järnefelt).

Αναφορές στη λογοτεχνία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]