Αχμέντ Καμίλ Ακντίκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αχμέντ Καμίλ Ακντίκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1861
Θάνατος1941
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαλλιγράφος

Ο Αχμέντ Καμίλ Ακντίκ (τουρκ: Ahmed Kamil Akdik, 1861- 1941) ήταν Τούρκος καλλιγράφος. Θεωρείται ένας από τους τελευταίους σπουδαίους εκπροσώπους της οθωμανικής καλλιγραφίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη συνοικία Φιντικλί της Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε αρχικά μαθητής του Σουλεϊμάν Εφέντη και αργότερα του Σαμί Εφέντι. Μετά από προτροπή του τελευταίου, άλλαξε για μικρό χρονικό διάστημα το όνομά του από Καμίλ σε Χασίμ υπογράφοντας με αυτό ορισμένα έργα του. Από τον Σαμί Εφέντη διδάχτηκε τις γραφές σουλούς, νεσίχ, ντιβάνι και τζελί ντιβάνι, καθώς και το σχεδιασμό τουρά, ενώ όταν εκείνος πέθανε, ο Αχμέντ Καμίλ τον διαδέχτηκε στο αυτοκρατορικό Διβάνι. Εργάστηκε ως δάσκαλος καλλιγραφίας στο Κολέγιο Καλλιγραφίας (τουρκ. Medresetülhattâtin) και στη σχολή Γαλατάσαράι. To 1355/1936 έγινε καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (σημ. Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν), όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο το 1351/1933 και το 1358/1940, φιλοτεχνώντας έργα που βρίσκονται σήμερα στο τζαμί του πρίγκιπα Μουχαμάντ Αλί Πασά στο Κάιρο.

Ο Αχμέντ Καμίλ ήταν ο τελευταίος που απέκτησε τον επίσημο τίτλο του κορυφαίου καλλιγράφου (τουρκ. resü'l-hattâtin) που δινόταν στον προερξάρχοντα καλλιγράφο της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κληροδότησε πολυάριθμα έργα, από τα οποία καλύτερες θεωρούνται οι συνθέσεις του στις γραφές σουλούς και νεσίχ, Πέθανε στη συνοικία Φατίχ και τάφηκε στο κοιμητήριο Γκιουμιούσουγιου (τουρκ. Gümüşsuyu).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • M. Ugur Derman, Masterpieces of Ottoman Calligraphy, κατάλογος έκθεσης Μουσείου Sakıp Sabancı, 2004