Αχαιμένης της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αχαιμένης της Περσίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
𐏃𐎧𐎠𐎶𐎴𐎡𐏁 (Άγνωστη γλώσσα), 𒄩𒀝𒋡𒉽𒉡𒆜 (Άγνωστη γλώσσα), 𒀀𒄩𒈠𒉌𒅖𒀪 (Άγνωστη γλώσσα), Ἀχαιμένης (Αρχαία Ελληνικά), Achaemenes (Λατινικά) και هخامنش (Περσικά)
Γέννηση8ος αιώνας π.Χ.
Ιράν
Θάνατος7ος αιώνας π.Χ.
Ιράν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΤεΐσπης της Περσίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαGreat King (688 π.Χ.–675 π.Χ.)

Ο Αχαιμένης της Περσίας (περ. 705 π.Χ. - περ. 675 π.Χ.) ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος βασιλιάς των Περσών από την δυναστεία των Αχαιμενιδών που έζησε σύμφωνα με τους ιστορικούς υπολογισμούς από το 705 π.Χ. έως το 675 π.Χ., το όνομα του μεταφράζεται ως «ακόλουθος ενός πνεύματος». Ο Αχαιμένης εμφανίζεται στην μεγάλη επιγραφή του Δαρείου του Μεγάλου στο Μπεινστούν σαν ο προπάτορας της Περσικής βασιλικής δυναστείας άμεσος πρόγονος δικός του και του Κύρου καταγράφοντας ολόκληρη την γενεαλογία. Η ύπαρξη του αμφισβητείται επειδή δεν καταγράφεται το όνομα του σε παλιότερες Περσικές επιγραφές πριν τον Δαρείο Α’ αλλά ούτε και στον κύλινδρο του Κύρου στις Πασαργάδες. Οι ελάχιστες επιγραφές που έχουν βρεθεί από την εποχή του Κύρου με το όνομα του Αχαιμένη σύμφωνα με τους περισσότερους αρχαιολόγους είναι επίσης γραμμένες την εποχή του Δαρείου. Σε μια επιγραφή επιπλέον του βασιλιά των Ασσυρίων Σενναχειρείμ που βρέθηκε αντιμέτωπος το 691 π.Χ. με 15 περίπου αρχηγούς Περσικών φυλών δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του. Σύμφωνα με τους Περσικούς θρύλους ήταν ο αρχηγός της φυλής των Πασαργάδων μιας από τις οποίες προήλθε το έθνος τους, οι Ελληνικοί θρύλοι αντίστοιχα αναφέρουν ότι είχε Ελληνική καταγωγή. Ο Πλάτων συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Αχαιμένης ήταν γιος του Πέρση και εγγονός του μυθικού Περσέα, δηλαδή δισέγγονος του ίδιου του Δία, τον διαδέχθηκε ο γιος του Τεΐσπης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Schmitt, Rüdiger. "Achaemenid dynasty". Encyclopaedia Iranica. vol. 3. Routledge & Kegan Paul.
  • Dandamayev, M. "Achaemenes". Encyclopaedia Iranica. vol. 3. Routledge & Kegan Paul.
  • Schlerath, Bernfried (1973). Die Indogermanen. Inst. f. Vergl. Sprachwiss. ISBN 3-85124-516-4.
  • Tavernier, Jan (2007). Iranica in the Achaemenid Period (ca. 550-330 B.C.): Linguistic Study of Old Iranian Proper Names and Loanwords, Attested in Non-Iranian Texts. Peeters Publishers. ISBN 90-429-1833-0.
Προκάτοχος:
Ίδρυση του αυτοκρατορικού Οίκου των Αχαιμενιδών
Βασιλεύς της Περσίας
7ος αιώνας π.Χ.
Διάδοχος:
Τεΐσπης
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Achaemenes της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).