Αφροδίτη του Βίλλεντορφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφροδίτη του Βίλλεντορφ

Το 1908, κατά τη διάρκεια ανασκαφών υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων Josef Szombathy, Hugo Obermaier και Josef Bayer, κοντά στο χωριό Βίλλεντορφ (Willendorf), στην Κάτω Αυστρία (Lower Austria), βρέθηκε ένα αγαλματίδιο γυναίκας, της Παλαιολιθικής Περιόδου.[1][2] Σύμφωνα με νεώτερες αναλύσεις η προέλευσή του είναι από την Ιταλία και έφθασε στην Αυστρία από κάποιοιν κάτοικο μετανάστη ή ταξιδιώτη.

Το αγαλματίδιο αυτό είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο, είναι βαμμένο με κόκκινη ώχρα, έχει ύψος 11 εκ. και χρονολογείται ανάμεσα στο 28.000 π.Χ. και στο 25.000 π.Χ. Πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με την προέλευσή του, την μέθοδο κατασκευής του και και τη σημασία του για τον πολιτισμό που την κατασκεύασε. Έχει τονισμένα σημεία του γυναικείου σώματος που συνδέονται με την εγκυμοσύνη όπως το στήθος, τους μηρούς και την κοιλιά, και διάφοροι ερευνητές πιστεύουν ότι απεικονίζει κάποια θεότητα της γονιμότητας.[3] Δεν έχει πρόσωπο, ενώ στο κεφάλι υπάρχουν κυκλικές οριζόντιες ζώνες που πιθανόν είναι κάποιο είδος κόμμωσης.[4]

Τέτοια γυναικεία αγαλματίδια, της Παλαιολιθικής Περιόδου, με τονισμένο στήθος, μηρούς και κοιλιά, έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και στη Σιβηρία και είναι γνωστά ως Παλαιολιθικά ειδώλια Αφροδίτης. Έτσι και το συγκεκριμένο που βρέθηκε στην Αυστρία είναι γνωστό ως Αφροδίτη του Βίλλεντορφ (είναι γνωστό επίσης και ως Γυναίκα του Βίλλεντορφ).

Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης (Naturhistorisches Museum).[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2015. 
  2. Culture and Values: A Survey of the Humanities, 8th Ed.
  3. Culture and values: a survey of the humanities. Belmont: Wadsworth
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2015. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]