Αυτοκράτορας Χονγκ-τσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χονγκ-τσι
Αυτοκράτορας της δυναστείας των Μινγκ
Περίοδος9 Σεπτεμβρίου 1487 - 8 Ιουνίου 1505
ΠροκάτοχοςΑυτοκράτορας Τσενχούα
ΔιάδοχοςΑυτοκράτορας Τζενγκ-τε
Γέννηση30 Ιουλίου 1470
Θάνατος8 Ιουνίου 1505 (35 ετών)
Τόπος ταφήςΠεκίνο
ΣύζυγοςΣιάο Τσενγκ Τσινγκ
ΕπίγονοιΑυτοκράτορας Τζενγκ-τε
Τζου Χουγέι, πρίγκιπας Τάο του Γουέι
Τζου Σιουρόνγκ, πριγκίπισσα Ταϊκάνγκ
ΠατέραςΑυτοκράτορας Τσενχούα
ΜητέραΑυτοκράτειρα Σιάο Μου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Ο Κινέζος Αυτοκράτορας Χονγκ-τσι

Ο αυτοκράτορας Χονγκ-τσι (弘治, 30 Ιουλίου 14708 Ιουνίου 1505) ήταν αυτοκράτορας της δυναστείας των Μινγκ στην Κίνα από το 1487 έως το 1505. Ανήκε στη Δυναστεία των Μινγκ, της οποίας ήταν ο ένατος κατά σειρά αυτοκράτορας.

Γεννήθηκε με το όνομα Τζου Γιουτσένγκ (朱祐樘), που συχνά προφέρεται λανθασμένα ως «Τζου Γιουτάνγκ», καθώς το ιδεόγραμμα 樘 έχει δύο προφορές, αλλά εδώ, σύμφωνα με καταγραφές, προφέρεται ως «τσενγκ», που σημαίνει «θεμέλιο». Πατέρας του ήταν ο Αυτοκράτορας Τσενχούα. Η περίοδος της βασιλείας του Χονγκ-τσι αποκαλείται «Αργυρή Εποχή του Χονγκ-τσι». Υπήρξε ένας ειρηνόφιλος αυτοκράτορας, ο οποίος είχε μόνο μία αυτοκράτειρα και καθόλου παλλακίδες, κάτι που του χαρίζει τη διάκριση του μοναδικού ισόβια μονογαμικού αυτοκράτορα σε ολόκληρη την κινεζική Ιστορία.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χονγκ-τσι γεννήθηκε σε μία εποχή κατά την οποία η συνοδός του πατέρα του, η κυρία Γουάν, και οι φίλες της παραμόνευαν για να εξολοθρεύσουν οποιοδήποτε παιδί του Αυτοκράτορα Τσενχούα γεννιόταν. Από καθαρή τύχη τον μικρό Γιουτσένγκ έκρυψε η πρώην αυτοκράτειρα του Τσενχούα, και έτσι ο μελλοντικός Αυτοκράτορας Χονγκ-τσι απέφυγε τον θάνατο. Μπόρεσε να δει για πρώτη φορά τον πατέρα του σε ηλικία 5 ετών, το 1475, οπότε και ανακηρύχθηκε διάδοχος πρίγκιπας. Υπήρξε ένα πολύ έξυπνο παιδί και του δόθηκε η καλύτερη κομφουκιανή εκπαίδευση που μπορούσε να έχει εκείνη την εποχή.

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στήλη με την επιγραφή του Αυτοκράτορα Χονγκ-τσι για την επισκευή του ναού του Κομφουκίου στο Κουφού, το έτος 17 της «Αργυρής Εποχής» (1504)

Μετά την άνοδο του Αυτοκράτορα Χονγκ-τσι στον αυτοκρατορικό θρόνο το 1487, η διοίκηση του ακολούθησε τα κομφουκιανά πρότυπα. Υπήρξε ένας εργατικός και επιμελής αυτοκράτορας. Επόπτευε στενά όλες τις κρατικές υποθέσεις, μείωσε τους φόρους αλλά και τα κυβερνητικά έξοδα, ενώ οι αποφάσεις του ήταν σωστές ως προς τον διορισμό των υπουργών. Προσωπικότητες όπως οι Λιου Τσιαν, Σιέ Τσιαν και Γουάνγκ Σου συνεργάσθηκαν στενά με τον Χονγκ-τσι, δημιουργώντας μία σπάνια ατμόσφαιρα συνεργασίας μέσα στην κινεζική κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, ο Αυτοκράτορας Χονγκ-τσι συνήθιζε να ενθαρρύνει τους υπουργούς του να βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων, ακόμα και δεχόμενοι κριτικές που κατευθύνονταν προς τον Αυτοκράτορα. Αυτή η πρακτική εξασφάλισε μεγαλύτερη διαφάνεια στη διακυβέρνηση και χάρισε νέα ενεργητικότητα στη Δυναστεία των Μινγκ. Ως αποτέλεσμα, ο λαός ευδοκίμησε και πάλι υπό την ηγεσία του. Λεγόταν ότι η πολιτική εξουσία των ευνούχων περιορίσθηκε και ότι οι ανακτορικές δολοπλοκίες, που ανθούσαν υπό τους προηγούμενους αυτοκράτορες, απουσίαζαν κατά τη βασιλεία του. Ο Χονγκ-τσι έχει συγκριθεί με τους προκατόχους του Χονγκγού και Γιονγκ-λε ως ένας από τους πλέον ευφυείς αυτοκράτορες της δυναστείας.

Την άνοιξη του 1488 το πλήρωμα του Κορεάτη αξιωματούχου της Επαρχίας Τζετζού-ντο Τσοέ Μπου (1454–1504), που είχε ναυαγήσει, ταξίδευε στη Μεγάλη Διώρυγα της Κίνας συνοδευόμενο από την υπηρεσία αγγελιοφόρων-μεταφορέων των Μινγκ, επιστρέφοντας στην Κορέα. Ο Τσοέ παρατήρησε πορθμεία που περνούσαν και μετέφεραν αξιωματούχους από τα υπουργεία Πολέμου, Δικαιοσύνης και Προσωπικού[1]. `Οταν ρώτησε τι συνέβαινε, του εξήγησαν ότι ο νέος Αυτοκράτορας Χονγκ-τσι απάλλασσε την κυβέρνησή του από διεφθαρμένους και ανίκανους αξιωματούχους, και ότι αυτή ήταν μία τελευταία χειρονομία καλής θελήσεως από τον Αυτοκράτορα, να τους παράσχει δηλαδή μία άνετη μεταφορά-επιστροφή στις επαρχίες τους με πλοίο[1].

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα με όλους σχεδόν τους προκατόχους του, που είχαν πολλές παλλακίδες, οι οποίες τούς έκαναν πολλά παιδιά, ο Χονγκ-τσι είχε μόνο μία Αυτοκράτειρα, την Τζανγκ, που γέννησε μόνο δύο γιους, εκ των οποίων ο ένας πέθανε στη βρεφική ηλικία. Ο Χονγκ-τσι έμεινε έτσι με έναν μόλις διάδοχο. Μετά τον θάνατό του το 1505 τον διαδέχθηκε αυτός ο γιος, ο Αυτοκράτορας Τζενγκ-τε. Ο Τζενγκ-τε όμως πέθανε άτεκνος το 1521 (ενώ η μητέρα του ζούσε ακόμα) και ο θρόνος έπρεπε να περάσει σε έναν εξάδελφο από το Χουμπέι, λήγοντας έτσι την προσωπική σειρά διαδοχής του Χονγκ-τσι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκράτορας Τσενχούα

Μητέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκράτειρα Σιάο Μου (孝穆皇后)

Σύζυγος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημος τίτλος: Αυτοκράτειρα Σιάο Τσενγκ Τσινγκ (孝成敬皇后)

Επώνυμο της οικογένειάς της: Τζανγκ (張)

Γέννηση: Σινγκτσί, Επαρχία Χεμπέι

Γάμος: 1487, λίγους μήνες προτού ο Χονγκ-τσι γίνει Αυτοκράτορας

Θάνατος: 1541

Μικρό όνομα πατέρα: Λουάν (巒)

Μικρό όνομα μητέρας: Τσιν (金氏)

Γιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1) Τζου Χουτζάο (朱厚照 , 26 Οκτωβρίου 1491 – 20 Απριλίου 1521), ο μετέπειτα Αυτοκράτορας Τζενγκ-τε
2) Τζου Χουγέι (朱厚煒 , 1 Ιανουαρίου 1495 – 9 Μαρτίου 1496), γνωστός ως πρίγκιπας Τάο του Γουέι (蔚悼王)

Κόρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τζου Σιουρόνγκ (15 Φεβρουαρίου 1497 – 1 Οκτωβρίου 1498), γνωστή ως Πριγκίπισσα Ταϊκάνγκ (太康公主)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Brook, σελ. 50.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Brook, Timothy: The Confusions of Pleasure: Commerce and Culture in Ming China, University of California Press, Berkeley 1998, ISBN 0-520-22154-0


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hongzhi Emperor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).