Αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Κύπρου και Πατησίων είναι υπαίθριο άλσος της Αθήνας. Βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Πατησίων–Καλομοίρη–Ι. Δροσοπούλου–Κύπρου.

Απόπειρα μετατροπής σε χώρο στάθμευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Ιανουαρίου 2009 συνεργεία του δήμου Αθηναίων προχώρησαν στην αναμόρφωση του εν λόγω πάρκου. Η παιδική χαρά, τα καθίσματα, το σύστημα ύδρευσης αφαιρέθηκαν καθώς ο συγκεκριμένος χώρος προοριζόταν να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία πάρκινγκ. Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση και το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου στάθμευσης αποσοβήθηκε. Αλληλέγγυοι και κάτοικοι φύτεψαν, έκτοτε, 150 δέντρα και θάμνους[1]. Μετά από επίμονες παρεμβάσεις και καταγγελίες των κατοίκων αποτράπηκε η μετατροπή του άλσους σε άντρο παραβατικότητας[2].

Δραστηριότητες που διεξάγονται στον υπαίθριο χώρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι φροντίζουν για τον καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου, επισκευάζουν ιδίοις εξόδοις τον φωτισμό και τυχόν φθορές στην παιδική χαρά. Διεξάγονται ποικίλες δραστηριότητες που απευθύνονται σε ευρύ κοινό, με αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα το κουκλοθέατρο και τον Καραγκιόζη. Χαρακτηριστική είναι και η προώθηση της συλλογικής κουζίνας [3][4].

Δικαίωση των κατοίκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια ανέγερσης σταθμού αυτοκινήτων. Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κηρύχθηκε η δημοτική έκταση αναδασωτέα[5].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 3pointmagazine (30 Ιανουαρίου 2019). «Εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια συλλογικής αντίστασης στο Πάρκο Κύπρου & Πατησίων». 3pointmagazine. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. Σύνταξη (30 Ιανουαρίου 2012). «Τρία χρόνια αγώνα στο πάρκο Κύπρου και Πατησιών». Δρόμος της Αριστεράς. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. «Quilombo » Κυριακή 3 Φλέβάρη Quilombo band στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019. 
  4. risinggalaxy (4 Φεβρουαρίου 2014). «γιορτή αυτοοργάνωσης, αντίστασης και αλληλεγγύης στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων». risinggalaxy. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019. 
  5. «Το πάρκο Πατησίων και Κύπρου συντηρείται». Newsbeast.gr. 21 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019.