Ατελοκύνας ο μικρόωτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπάνια θέαση του μικρόωτου ατελοκύνα

Ο ατελοκύνας ο μικρόωτος (Atelocynus microtis) είναι ένα μοναδικό και ασύλληπτο είδος κυνίδη ενδημικό της λεκάνης του Αμαζονίου. Είναι το μοναδικό είδος που αποδίδεται στο γένος Ατελοκύνας (Atelocynus).

Ο ατελοκύνας ο μικρόωτος θεωρείται επί του παρόντος προ απειλούμενο από την IUCN. Δεν έχει διεξαχθεί ολοκληρωμένη οικολογική και γενετική έρευνα για το είδος.

Άλλες ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει πολλές ονομασίες στις τοπικές γλώσσες όπου είναι ενδημικό, όπως: cachorro-do-mato-de-orelha-curta στα πορτογαλικά, zorro de oreja corta στα ισπανικά, nomensarixi στη γλώσσα τσικιτάνο, και uálaca στα γιουκούνα. Στα αγγλικά short-eared dog ή small-eared dog. Άλλες ονομασίες στα ισπανικά είναι zorro ojizarco, zorro sabanero, zorro negro.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άγριο αυτό σκυλί είναι κυρίως σαρκοφάγο, με τα ψάρια, τα έντομα και τα μικρά θηλαστικά να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του. Μια έρευνα που διεξήχθη στον Βιολογικό Σταθμό Κότσα Κάσου στο Περού στα ποσοστά των διαφόρων ειδών φαγητού στη διατροφή αυτού του ζώου παρήγαγε τα ακόλουθα αποτελέσματα: ψάρια 28%, έντομα 17%, μικρά θηλαστικά 13%, διάφορα φρούτα 10%, πουλιά 10%, καβούρια 10%, βατράχια 4%, ερπετά 3%.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]