Αστεροσκοπείο Χελμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αστεροσκοπείο Χελμού
Αιμίλιος Χαρλαύτης
Sundog and Circumzenithal Arc.jpg
Τοποθεσία Χελμός, Καλάβρυτα
Υψόμετρο 2,340 μέτρα
Γεωγραφικό Μήκος 22°13' Α
Γεωγραφικό Πλάτος 37°59' Β
Ετήσια στατιστικά νέφωσης 33 %
Διακύμανση θερμοκρασίας (°C) -15°
+30°
Διαύγεια (seeing median) 0.7 "
Ιστοσελίδα http://helmos.astro.noa.gr/

Το Αστεροσκοπείο Χελμού ή «Αστεροσκοπείο Αιμίλιος Χαρλαύτης» ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και βρίσκεται στην Αχαΐα, στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμός, τη Νεραϊδόραχη, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων, επάνω από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και το τηλεσκόπιο είναι συνήθως πάνω από τα σύννεφα. Οι πρώτες ενέργειες και τα πρώτα σχέδια έγιναν το 1997. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2001 και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις στοίχισαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 έγιναν τα τελευταία έργα, η ηλεκτροδότηση και η οδική πρόσβαση.

Στις 20 Αυγούστου 2007 έγιναν τα εγκαίνια και παραδόθηκε επίσημα στην επιστημονική κοινότητα.

Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αστεροσκοπείο Χελμού.

Στο Αστεροσκοπείο Χελμού έχει εγκατασταθεί το κατοπτρικό τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, το οποίο στοίχισε 4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από ευρωπαϊκά κονδύλια του Υπουργείου Ανάπτυξης και κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρία Zeiss. Η εγκατάστασή του έγινε το 2004 και από τότε μέχρι το 2007, που παραδόθηκε επίσημα, πραγματοποιήθηκε σειρά δοκιμών. Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Ευρώπης.[1] Έχει διάμετρο 2,3 μέτρα και μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης ουράνιων αντικειμένων. Με χρηματοδότηση των πανεπιστημίων της Πάτρας και του Μάντσεστερ, καθώς και του Ευγενιδείου Ιδρύματος, έχουν τοποθετηθεί στο τηλεσκόπιο κάμερες και ειδικά επιστημονικά όργανα. Έχει επίσης τη δυνατότητα της αλλαγής στόχου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η λειτουργία του απαιτεί σκοτεινό ουρανό, αφού είναι ευρύτατου οπτικού πεδίου, τύπου Ρίτσεϋ-Κρετιέν. Έχει πάρει το όνομά του από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, αστρονόμο της αρχαιότητας, (ο οποίος πρώτος διετύπωσε ότι το κέντρο του τότε γνωστού "σύμπαντος", ήταν ο ήλιος και όχι η Γη, κατά την τότε επικρατούσα άποψη). Το τηλεσκόπιο ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης.[2] Το τηλεσκόπιο υπολειτουργεί, καθώς δεν παρασχέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια από το ελληνικό κράτος για την υποστήριξή του με τεχνικό προσωπικό.[3]

Αιμίλιος Χαρλαύτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αιμίλιος Χαρλαύτης ήταν Έλληνας αστροφυσικός, προς τιμή του οποίου ονομάσθηκε το Αστεροσκοπείο Χελμού κατά τα εγκαίνιά του. Ο Χαρλαύτης ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εγκατέστησε το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» αλλά δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο, αφού έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ορειβασίας στο όρος Μαίναλο το 2005[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «news.in.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2007. 
  2. Εφημερίδα Στύξ
  3. Δεμελή, Ματίνα (26 Σεπτεμβρίου 2009). «Σκουριάζει ο «Αρίσταρχος»». Έθνος online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2009. 
  4. ΝΕΤ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]