Αστερίξ (δορυφόρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστερίξ (δορυφόρος)
ΟργανισμόςCNES
Χαρακτηριστικά αποστολής
Πύραυλος φορέαςDiamant
Ημερομηνία εκτόξευσης26  Νοεμβρίου 1965
Τόπος εκτόξευσηςΧαμαγκουίρ
COSPAR ID1965-096A

Ο Αστερίξ (Astérix) είναι ο πρώτος γαλλικός δορυφόρος, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου του 1965 με τον πύραυλο Diamant-A από το Χαμαγκίρ της Αλγερίας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου του 1965, η Γαλλία έγινε η έκτη χώρα, μετά την Ε.Σ.Σ.Δ., τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ιταλία, που απέκτησε δορυφόρο στο Διάστημα, θέτοντας σε τροχιά τον Αστερίξ ή, αλλιώς, Α-1. Το όνομα Αστερίξ δόθηκε προς τιμήν του χαρακτήρα Αστερίξ.[1]

Προϊόν 100% γαλλικής τεχνολογίας και βάρους μόλις 42 κιλών, ο Α-1 μεταφέρθηκε στο Διάστημα από τον επίσης γαλλικής κατασκευής πύραυλο Diamant-A ή, αλλιώς, Αδάμας, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το κέντρο πυραυλικών δοκιμών του Χαμαγκίρ, στην καρδιά της αλγερινής Σαχάρας. Ο έλεγχος του τριώροφου γαλλικού πυραύλου -προϊόντος εντατικών ερευνών τεσσάρων χρόνων- ήταν ο κύριος επιστημονικός και τεχνολογικός στόχος του εγχειρήματος, αφού ο δορυφόρος δεν προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί σε ιδιαίτερες ερευνητικές δραστηριότητες. Η εκτόξευση του δορυφόρου ανέβασε το διεθνές γόητρο της Γαλλίας, που επέμενε να υπογραμμίζει την ανεξάρτητη έναντι του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. πορεία της. Το διαστημικό επίτευγμα επιχειρήθηκε να αποδειχθεί πολιτικά εκταμιεύσιμο από τον πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου του 1965, οι οποίες προκάλεσαν την επίσπευση της εκτόξευσης, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για την Πρωτοχρονιά του 1966[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι ήρωες που κατέκτησαν όλο τον κόσμο[νεκρός σύνδεσμος] Έθνος
  2. Η Γαλλία στο κλαμπ του Διαστήματος, Ιστορικό Λεύκωμα 1965, σελ. 133, Καθημερινή (1997)