Ασσύριοι στην Τουρκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ασσύριοι στην Τουρκία (συριακά: ܣܘܪܝܝܐ ܕܛܘܪܩܝܐ) είναι αυτόχθονα εθνοτική ομάδα και μειονότητα της Τουρκίας, οι οποίοι Ασσύριοι ομιλούν τα Ανατολικά Αραμαϊκά των Σημιτικών γλωσσών και είναι Χριστιανοί, με τους περισσότερους να είναι μέλη της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Καθολικής Εκκλησίας των Χαλδαίων, της Ασσυριακής Εκκλησίας της Πεντηκοστής, της Ασσυριακής Ευαγγελικής Εκκλησίας, ή της Αρχαίας Εκκλησίας της Ανατολής.

Οι Ασσύριοι κάποτε ήταν μια μεγάλη εθνοτική μειονότητα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ζώντας στις επαρχίες Χακάρι, Σιρνάκ και Μαρντίν, αλλά, μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων (το 1915), οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν ή εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να ενωθούν με άλλους Ασσύριους στο βόρειο Ιράκ, στη βορειοανατολική Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράν. Οι περισσότεροι από αυτούς που επέζησαν της γενοκτονίας και έμειναν στην Τουρκία εγκατέλειψαν τη χώρα για τη Δυτική Ευρώπη το 2ο μισό του 20ου αιώνα, λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Τουρκικού Στρατού Ξηράς. Από το 2019, υπολογίζεται ότι οι 18.000 από τους 25.000 Ασσύριους της χώρας ζουν στην Κωνσταντινούπολη.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. DHA, Daily Sabah with (10 Ιανουαρίου 2019). «Assyrians community thrives again in southeastern Turkey». Daily Sabah (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020.