Ασμοδαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για την ομώνυμη εφημερίδα, δείτε: Ασμοδαίος (εφημερίδα).
Για την ομώνυμη μουσική μπάντα, δείτε: Asmodeus (συγκρότημα).
Ο Ασμοδαίος, όπως απεικονίζεται στο Dictionnaire Infernal του Κολέν ντε Πλανσί

Ο Ασμοδαίος (εβραϊκά: אַשְמְדּאָי‎‎, «Ασμεντάι») είναι ένας βασιλέας των δαιμόνων στις αβρααμικές θρησκείες μα όχι στα κύρια δογματικά κείμενα[1]. Είναι γνωστός κυρίως από το βιβλίο του Τωβίτ[2]. Αναφέρεται επίσης σε ορισμένους ταλμουδικούς θρύλους και στη δαιμονολογία, ως ηγετική μορφή κατά την κατασκευή του ναού του Σολομώντα. Κατά τη γνώμη πολλών ακαδημαϊκών, θρύλοι για τον Ασμοδαίο προέρχονται από το ζωροαστρισμό, και ενσωματώθηκαν στον ιουδαϊσμό (και επομένως και στον Χριστιανισμό) κατά την κυριαρχία των Αχαιμενιδών Περσών στους Ιουδαίους.

Ο Ασμοδαίος είναι ένας από τους τέσσερεις πρίγκηπες της Κόλασης, και ειδικότερα αυτός που κυβερνά τις ανατολικές περιοχές. Ως δαίμονας της λαγνείας φέρεται ως υπεύθυνος για τη διαστροφή των σεξουαλικών επιθυμιών των ανθρώπων, όπως φαίνεται κυρίως στο βιβλίο του Τωβία. Φέρεται, επίσης, ότι είναι εδώ στη Γη μετά από εκατομμύρια χρόνια στην Κόλαση. Στην εβραϊκή και ισλαμική θρησκεία είναι ο βασιλιάς των δαιμόνων (Shedim/Jinn)[3][4].

Ετυμολογία του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Ασμοντάι (Asmodai) πιστεύεται ότι προέρχεται από την αβεστική σύνθετη λέξη *aēšma-daēva, όπου aēšma σημαίνει «οργή» και daēva σημαίνει "«δαίμων»" ή "«θεία ύπαρξη»". Ενώ το daēva aēšma ως δαίμονας της οργής του ζωροαστρισμού είναι καλά τεκμηριωμένο ως τέτοιο, το σύνθετο aēšma-daēva δεν πιστοποιείται στη συγκεκριμένη γλώσσα. Είναι παρ' όλα αυτά πιθανό ότι υπήρχε τέτοια μορφή και η ύπαρξή της αντικατοπτρίζεται στο βιβλίο του Τωβία ως Ἀσμοδαῖος) και στο Ταλμούδ ως «Ασμμεντάι» (אשמדאי)[5].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Asmodeus" in The New Encyclopædia Britannica. Chicago: Encyclopædia Britannica Inc., 15th edn., 1992, Vol. 1, p. 635.
  2. «Asmodeus/Asmoday». Judeo-Christian Demons. Deliriumsrealm.com. 25 Μαρτίου 2003. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2009. 
  3. Robert Lebling Robert Lebling I.B.Tauris 2010 (ISBN 978-0-857-73063-3)
  4. Raphael Patai Encyclopedia of Jewish Folklore and Traditions Routledge 2015 (ISBN 978-1-317-47170-7)
  5. Stave, Erik (2002) [1901–1906]. «Æshma (Asmodeus, Ashmedai)». Στο: Singer, Isidore; Adler, Cyrus και άλλοι. Jewish Encyclopedia. New York: Funk & Wagnalls. LCCN 16-014703. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2008. CS1 maint: Uses editors parameter (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Asmodeus στο Wikimedia Commons