Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασκληπιάδης ο Προυσαεύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασκληπιάδης ο Βιθυνός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ασκληπιάδης ο Προυσαεύς (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση120 π.Χ.
Βιθυνία
Θάνατος40 π.Χ.
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΒιθυνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός

Ο Ασκληπιάδης ο ΠρουσαεύςΒιθυνός, ή Κιανός ή Προυσιεύς) (1ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φυσιολόγος και ιατρός, που καταγόταν είτε από την Προύσα είτε από την ΚίοΠρουσιάδα) της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία.

Ο Ασκληπιάδης σπούδασε αρχικώς στην πατρίδα του και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε την επικούρεια διδασκαλία «περί της εξ ατόμων συστάσεως του κόσμου», της οποίας έγινε οπαδός[1]. Κατόπιν επισκέφθηκε το Πάριο, όπου άκουσε τις παραδόσεις του διάσημου φαρμακολόγου Κλεοφάντου.

Ο Ασκληπιάδης απέκτησε με τον καιρό τεράστια δημοτικότητα, οπότε προσκλήθηκε στην αυλή του Μιθριδάτη, αλλά προτίμησε τη Ρώμη, ενώ στον βασιλιά έστειλε απλώς τα συγγράμματά του. Στη Ρώμη ο Ασκληπιάδης ίδρυσε τη «μεθοδική ιατρική σχολή» [2], η οποία συνιστούσε τη φυσιοθεραπεία, τη δίαιτα και τα λουτρά, ενώ αντιθέτως απέφευγε τη χορήγηση φαρμάκων. Την ίδια μέθοδο εφάρμοζε στον εαυτό του, λέγοντας μάλιστα ότι αν ασθενούσε ποτέ δεν θα έπρεπε να αποκαλείται γιατρός. Πραγματικά, έφθασε ως τα βαθιά γεράματα και σκοτώθηκε πέφτοντας από μία σκάλα.

Διαφωνούσε σε πολλά θέματα με τον Ιπποκράτη και ιδιαίτερα στα περί «κριτικών ημερών», στην αλλαγή της δίαιτας στους ασθενείς και άλλα. Θεωρείται ότι ο Ασκληπιάδης καθιέρωσε τη διάκριση των ασθενειών σε χρόνιες και οξείες, και των σπασμών σε τονικούς και κλονικούς. Η φήμη του έφθασε στο μέγιστο όταν διέκρινε και διέσωσε μία περίπτωση νεκροφάνειας. Επίσης, εφάρμοζε την τραχειοτομία σε περιπτώσεις κινδύνου ασφυξίας, όντας γενικώς οπαδός της χειρουργικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Επίκουρος. Επιστημονικός Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία, Χρήστος Γιαπιτζάκης – 24γράμματα, Εκδοτικός Οίκος» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2020.
  2. Η Ιατρική από τους Ετρούσκους στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Η Έλληνο-Ρωμαϊκή Ιατρική, Δρ. Γρηγόριος Ι. Τσουκαλάς, Εργαστηρίο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Δεοντολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίαση μαθήματος Ιστορίας της Ιατρικής εξίσου του τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. https://eclass.duth.gr/modules/document/file.php/ALEX06105/%CE%99%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%95%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BA%CF%89%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%A1%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%91%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf https://kedivim.uoc.gr/index.php/el/pages/j-contents/author-listing/17-teachers/266-g-tsoukalas \

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιαπιτζάκης Χ, Μπαρτσακούλια Μ, Πατρινός ΓΠ. "Ιπποκράτης, ο πατέρας της κλινικής Ιατρικής και Ασκληπιάδης, ο πατέρας της μοριακής Ιατρικής". Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 30(1): 88-96, 2013. http://www.mednet.gr/archives/2013-1/pdf/88.pdf

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]