Ασκληπιάδης Φαρμακίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασκληπιάδης Φαρμακίων
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Θάνατος2ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός

Ο Ασκληπιάδης υπήρξε ιατρός γνωστός ως ο Νεώτερος ή ο Φαρμακίων. Η δράση του τοποθετείται στα τέλη του 1ου ή στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. καθώς στα σωζόμενα αποσπάσματα του έργου του γίνεται μνεία στον Ανδρόμαχο (τέλη 1ου αι. μ.Χ.), τον Διοσκουρίδη (1ος αι. μ.Χ.) και τον Σκριβώνιο Λάργο (α΄ μισό 1ου αι. μ.Χ.), ενώ ο ίδιος αναφέρεται συστηματικά από τον Γαληνό (129 – 210 μ.Χ.).

Ελάχιστα είναι γνωστά για το βίο και το έργο του. Φαίνεται ότι υπήρξε ο συγγραφέας ενός φαρμακολογικού έργου το οποίο απαρτίζονταν από δέκα βιβλία. Δυστυχώς ο τίτλος του δεν έχει διασωθεί και σύμφωνα με τον Γαληνό, τα φάρμακα που περιελάμβανε διακρίνονταν ανάλογα με τη χρήση τους σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) στα εξωτερικά εφαρμοζόμενα φάρμακα (τὰ ἐκτός). Αυτά τα φάρμακα καταγράφονταν στα πέντε πρώτα βιβλία και συνολικά έφεραν τον τίτλο "Μαρκέλλας" και β) στα εσωτερικά εφαρμοζόμενα φάρμακα (τὰ ἐντός). Αυτά καταγράφονταν στα υπόλοιπα πέντε βιβλία υπό τον τίτλο Μνάσων ή Ἄσωνος. Επίσης φέρεται να έχει συγγράψει βιβλία αναφερόμενα ως θηριακά αλλά και γυναικεῖα . Αποσπάσματα των έργων του διασώζονται κυρίως στο φαρμακολογικό έργο του Γαληνού. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στοματολογικά ζητήματα, αποσπάσματα εντοπίζονται επίσης στον Αέτιο τον Αμιδηνό και τον Νεόφυτο Προδρομηνό, οι οποίοι κι αυτοί με τη σειρά τους τα αντλούν από τον Γαληνό[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κουτρούμπας, Δημήτριος (2016). Η Οδοντιατρική στον Αρχαίο Κόσμο. Ερευνητική Μονογραφία. Αθήνα: Ε.Κ.Π.Α. σελ. 165-168. ISBN 978-960-93-8402-5. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κουτρούμπας Δ. Η Οδοντιατρική στον Αρχαίο Κόσμο. Ερευνητική Μονογραφία. Αθήναː Ε.Κ.Π.Α. 2016