Ασκενάζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασκενάζ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΓαμέρ[1]
ΑδέλφιαΡιφάθ
Θοργαμά

Ο Ασκενάζ ή Ασχανάζ υπήρξε Βιβλικό πρόσωπο, που μνημονεύεται στα βιβλία της Γένεσης (10:3), 1ο Χρονικών/Παραλειπομένων Α' (1:6) και του Ιερεμία (51:27).

Συγκεκριμένα ο Ασκενάζ φέρεται ως γιος του Γόμερ («Γαμέρ», Ο'), γιου του Ιάφεθ. Συνεπώς, σύμφωνα με τις Εβραϊκές Γραφές, πρόκειται για γενάρχη κάποιου λαού περί του οποίου κανείς δεν μπόρεσε να προσδιορίσει με βεβαιότητα ποίου λαού. Σύμφωνα δε με το Ταλμούδ, τόσο το ιεροσολυμητικό όσο και το βαβυλωνιακό, Ασκενάζ λέγονταν η Ασία. Κατά δε τον Ιώσηπο ο Ασκενάζ υπήρξε πατέρας των Ασκεναζαίων οι οποίοι κατά τους χρόνους του οι Έλληνες τους αποκαλούσαν "Ρηγίνες" για τους οποίου επίσης παραμένει άγνωστο ποιος λαός νοείται.

Κατά τους λογίους Ιουδαίους του Μεσαίωνα απόγονοι του Ασκενάζ θεωρούνται οι Γερμανοί. Σημειώνεται πως ακόμη και σήμερα οι Γερμανοεβραίοι αποκαλούν τους εαυτούς τους Ασκεναζί (Ασκεναζίτες ή Ασκεναζείμ). Πολλές πιθανότητες έχει υπέρ αυτής της γνώμης πολλών νεότερων κριτικών που σύμφωνα με την ταλμουδική παράδοση το Ασκενάζ αναζητείται στη Μικρά Ασία και μάλιστα στη Βιθυνία όπου η περιοχή έφερε άλλοτε το όνομα Ασκανία και την κατοικούσαν Φρύγες και Μυσοί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]