Ασεατικό πεδίο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ασεατικό πεδίο ( γνωστότερο ως Σαπολίβαδο, κάμπος Σαπικού ή κάμπος Ασέας) βρίσκεται νοτιοδυτικά της πεδιάδας της Τρίπολης, από την οποία το διαχωρίζεται με το βουνό του Γκράβαρη (πιθανόν όρος Βόρειον κατά τον Παυσανία[1]). Με την πεδιάδα της Τρίπολης, το Παλλάντιο και την Τεγέα συνδεόταν από το πέρασμα του Καλογερικού με την παραπάνω αρχαία οδό και από το πέρασμα της Βίγλας. Στα νότια οριοθετείται από τα χαμηλά υψώματα του Πάπαρη και του Μανιάτη, στα νοτιοανατολικά από τον Άγιο - Λιά του Μάναρη και στα βόρεια από τα υψώματα της Ασέας με κυριότερο τον Άγιο - Λιά. Τέλος, το Ασεατικό πεδίο στα δυτικά / νοτιοδυτικά οριοθετείται από τον ορεινό όγκο της Τσεμπερούς, ο οποίος χωρίζει το υψίπεδο της Ασέας από την Μεγαλοπολίτιδα, τα σημαντικότερα περάσματα της οποίας βρίσκονται το ένα νότια του χωριού Ραψομμάτη και το άλλο στην Παλιόχουνη, από το οποίο περνά και η εθνική οδός Τρίπολης - Μεγαλόπολης. Στα δυτικά και στα ανατολικά του Ασεατικού πεδίου βρίσκονται οι πεδινές προεκτάσεις του Μάναρη και του Αθήναιου[2].

Στο Ασεατικό πεδίο μαρτυρείται διαρκής κατοίκηση από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα[2][3][4]. Στο Χρονικό του Μορέως, έργο του 14ου αιώνα, αναφέρεται ως κάμπος του Σαπικού[5][6] ενώ στα νεότερα χρόνια , στα δημοτικά τραγούδια[7] [8][9] και μέχρι σήμερα είναι γνωστό ως Σαπολίβαδο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ελλάδος περιήγησις/Αρκαδικά - Βικιθήκη». el.wikisource.org. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 Christophilou, Theoni· Argyropoulou, Evangelia. “EN ROUTE” The archaeological work in the course of the construction of the new motorway Corinthos - Tripoli - Kalamata and Lefktro - Sparti branch. 
  3. «ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ- Ανασκαφικό έργο» (PDF). Υπουργείο πολιτισμού. 
  4. «Ασέα - Ασέα, Αρκαδία (1936–1938, 1994–1996, 1997, 2000–2012)». Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  5. Kalonaros, Petros P. (1900). To chronokon tou Mores. [Athnai] Archaios Ekdot. Oikos D. Dmtrakou. 
  6. «Το Χρονικόν του Μορέως». users.uoa.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. 
  7. Bulletin de la Société historique et ethnologique de la Grèce. Hē Hetaireia. 1978. 
  8. Peloponnēsiaka. Hetaireia Peloponnēsiakōn Spoudōn. 1956. 
  9. «Πειρατές». ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021.