Ασίλ Αλιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασίλ Αλιέ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Achille Allier (Γαλλικά)
Γέννηση2  Ιουλίου 1807[1]
Μονλυσόν
Θάνατος3  Απριλίου 1836[2][1]
Bourbon-l'Archambault
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχαιολόγος
ιστορικός
εικονογράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ασίλ Αλιέ (γαλλ. Achille Allier, 18073 Απριλίου 1836[3]) ήταν Γάλλος αρχαιολόγος, συγγραφέας, χαράκτης και τεχνοκριτικός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ασίλ Αλιέ γεννήθηκε στην πόλη Μονλυσόν της κεντρικής Γαλλίας και ήταν γιος ενός μανάβη. Ο Ασίλ εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά και πήρε άδεια ασκήσεως της δικηγορίας, ωστόσο παραπονιόταν για τα «φθειρόμενα ήθη» που κυριαρχούσαν στην πρωτεύουσα και επέστρεψε στη γαλλική επαρχία, εγκαθιστάμενος στη μικρή κωμόπολη Μπουρμπόν Λαρσαμπώ.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ ενεθάρρυνε τον Αλιέ να συνεισφέρει στην ανανέωση του ενδιαφέροντος για τη γαλλική επαρχία. Αμφότεροι διείδαν σε αυτό μια ευκαιρία για να αντιταχθούν στον κερματισμό των Νομών της Γαλλίας και να αντιταχθούν στον Ιακωβινισμό.

Ο Αλιέ περιόδευσε στις επαρχίες της Γαλλίας, όπου αντέγραψε τα επιτύμβια αρχαίων τάφων και δημιούργησε σχέδια των παλαιών φρουρίων. Αργότερα ήταν υπεύθυνος για την αναστήλωση του παρεκκλησίου του ενοριακού ναού στο Μπουρμπόν Λαρσαμπώ. Υπήρξε επίσης ο ιδρυτής (το 1835), διευθυντής, εικονογράφος και σχεδιαστής του μηνιαίου περιοδικού Art en Province (= «Η τέχνη στην επαρχία»). Το περιοδικό συνέχισε να εκδίδεται μέχρι και 15 έτη μετά τον θάνατό του.

Ο Αλιέ απεβίωσε στο Μπουρμπόν Λαρσαμπώ από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 28 ή 29 ετών.

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αλιέ, στην οδό Notre-Dame 18 του Μονλυσόν, έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα. Στο Μπουρμπόν Λαρσαμπώ έχει δοθεί το όνομά του σε μία οδό, ενώ αμέσως μετά τον θάνατό του στήθηκε προτομή του Αλιέ, έργο του γλύπτη Ωγκύστ Πρεώ, στην αυλή του ναού, εγκαίρως για την τέλεση λειτουργίας και μνημοσύνου στη μνήμη του που έλαβε χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου 1836.[4]

Το 1991 θεσπίσθηκε το «Βραβείο Ασίλ Αλιέ», που απονέμεται ετησίως σε συγγραφείς επιστημονικών έργων με θέμα που σχετίζεται με τον Νομό Αλλιέ και την περιοχή του πρώην Δουκάτου της Βουρβόνης.

Μερικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Esquisses bourbonnaises, 1831, με εικονογράφηση του συγγραφέα (σκηνές από την αγροτική ζωή)
  • La vie et les miracles, 1836, μεγάλο έγχρωμο σχέδιο με θέμα τον βίο και τα θαύματα του τοπικού Αγίου Πουρσαίν (Pourçain). Μια χρωμολιθογραφία αυτού του έργου από τον Desrosiers το 1855, κέρδισε βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 118885119.
  2. «Allier, Achille» (Αγγλικά) 17  Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. H. Huot: L'Art en Province, Απρίλιος 1836, σελ. 221
  4. «L'Ami de la religion». 1839. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αλλιέ Αχιλλεύς» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελίδα 395

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Joseph Viple: Achille Allier, Moulins, Crépin-Leblond, 1936, 31 σελίδες
  • Léon Cote: Le romantisme en province. Achille Allier, historien, conteur, imagier bourbonnais (1807-1836), Moulins, 1942, xv+408 σελ. (διατριβή)