Ας Σουλαϊγίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ας Σουλαϊγίλ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ας Σουλαϊγίλ
20°27′35″N 45°34′28″E
Διοικητική υπαγωγήΡιάντ
Ζώνη ώραςUTC+03:00

Το Αλ Σουλαϊγίλ (αραβικά: السليل) ή Ας Σουλαϊγίλ είναι μια πόλη στην Επαρχία Αρ Ριγιάντ στη Σαουδική Αραβία. Βρίσκεται περίπου 575 χλμ. νότια του Ριάντ και 80 χλμ βορειοανατολικά του Ουάντι αντ-Νταουασίρ, μια άλλη σχετικά μεγάλη πόλη. Έχει μέγεθος περίπου 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό σχεδόν 26.000 κατοίκων. Το τοπίο είναι χαρακτηριστικό της ερήμου και το κλίμα είναι εξαιρετικά άγονο. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου, μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες, μερικές φορές δεν βρέχει επί έναν ολόκληρο χρόνο, ωστόσο έχουν καταγραφεί μερικές έντονες βροχές και καταιγίδες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τα τελευταία χρόνια. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με λίγες εξαιρέσεις τις κρύες μέρες, συνήθως κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Το Αλ Σουλαϊγίλ βρίσκεται στη νότια επαρχία Ριάντ. Μαζί με την κοντινή πόλη Ουάντι αντ-Νταουασίρ, αυτές είναι οι κύριες πόλεις της περιοχής, η οποία θεωρείται μια από τις πλουσιότερες γεωργικές περιοχές στο βασίλειο, αν και προς τα ανατολικά είναι πολύ κοντά στη μεγαλύτερη συνεχή άμμο ερήμου του κόσμου, την έρημο Ρουμπ αλ Χαλί.

Το Σουλαϊγίλ κατοικείται ως επί το πλείστον από τη φυλή Νταουασίρ. Η βάση βαλλιστικών πυραύλων Αλ Σουλαϊγίλ χτίστηκε το 1987-1988 στην κοιλάδα 25 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.