Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Καστελλόριζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Καστελλόριζου
Γενικές πληροφορίες
Είδος Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο
Διεύθυνση Καστελλόριζο 851 11
Γεωγραφικές Συντεταγμένες Κάβος
36°9′5″N 29°35′36″E
Τοποθεσία Καστελλόριζο
Χώρα Ελλάδα
Λειτουργία 1984

Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Καστελλόριζου είναι ένα αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στη συνοικία "Κάβος" στο Καστελλόριζο. Στεγάζεται από το 1984 στο "Κονάκι" το οποίο είναι τμήμα του Κάστρου του Αγίου Νικολάου, το οποίο χρονολογείται από τα χρόνια της Ιπποτοκρατίας. Αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και 4 αίθουσες, οι τρείς εκ των οποίων έχουν αρχαιολογικά ευρήματα και η τέταρτη λαογραφικά κειμήλια του νησιού.

Στο μουσείο στεγάζονται αρχαία και βυζαντινά ευρήματα από το νησί αλλά και ευρήματα που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται από την αρχαία περίοδο επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα λυκιακού τύπου, βωμίσκοι, αγγεία και όστρακα, λυχνάρια, αμφορείς, ενσφράγιστες λαβές αμφορέων, κορμός μαρμάρινου αγάλματος Υγείας, και απότμημα ρωμαϊκής σαρκοφάγου. Από τη βυζαντινή περίοδο εκτίθενται εικόνες, κείμενα περιηγητών, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες και αντικείμενα μικροτεχνίας. Εκτίθεται επίσης η στολή σκάφανδρου που χρησιμοποιήθηκε για τις αρχαιολογικές έρευνες στη θάλασσα γύρω απ' το νησί.

Στην αίθουσα αφιερωμένη στη λαογραφία του νησιού εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, κεντήματα, κεραμικά, είδη λαϊκής τέχνης και υπάρχει επίσης και ανακατασκευή της παραδοσιακής κουζίνας του νησιού. [1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]