Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας Τεγέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας Τεγέας
Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας Τεγέας
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό μουσείο και μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°27′15″N 22°25′14″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Τρίπολης
ΤοποθεσίαΤεγέα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1908
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας της Τεγέας είναι ένα μικρό πέτρινο μουσείο στην Τεγέα Αρκαδίας, χτισμένο το 1908.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο αποτελεί δωρεά του Μητροπολίτη Νείλου Σμυρνιωτόπουλου και του Ιδρύματος Στασινόπουλου. Το 1990 έγινε απόπειρα κλοπής εκθεμάτων από το μουσείο και το 1992 έγινε νέα επιτυχημένη αυτή τη φορά διάρρηξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Μεταξύ άλλων εκλάπη η περίφημη κεφαλή του Τηλέφου, έργο του γλύπτη Σκόπα. Κάποια από τα κλαπέντα εκθέματα εντοπίστηκαν τα επόμενα έτη και επιστράφηκαν στο μουσείο. Το 2014 επαναλειτούργησε, αφού είχε προηγηθεί μια περίοδος κτηριακής ανακαίνισης με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αίθουσες χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι παρουσίασης των εκθεμάτων και της ιστορίας της αρχαίας Τεγέας και του ιερού της Αθηνάς Αλέας (π.χ. διαδραστικοί πίνακες, ειδική πρόνοια για άτομα με ειδικές ανάγκες, πινακίδες σε γραφή Braiile, χρήση video wall, καλά δομημένη αφήγηση). Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας της Τεγέας απέσπασε ειδικό έπαινο κατά το διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς, που έγινε το 2016 στην Tolosa και στο San Sebastian της Ισπανίας.[1][2]

Eκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αρχαιολογικό Μουσείο συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα περιφερειακά μουσεία κι αυτό γιατί συγκεντρώνει μεγάλη βεντάλια έργων του σπουδαίου παριανού γλύπτη Σκόπα. Κατά κύριο λόγο τα εκθέματα προέρχονται από το χώρο της Αλέας Αθηνάς. Τα εκθέματα εκτίθενται σε 4 αίθουσες. Επίσης, υπάρχει και στον αύλειο χώρο του μουσείου ένας αριθμός εκθεμάτων, που αφορούν σε επιγραφές και επιτύμβιες στήλες.

Στην αίθουσα των θρόνων υπάρχουν θρόνοι και κορμοί αγαλμάτων καθώς και αντίγραφο από την σπουδαία κεφαλή της Υγείας, μιας και το πρωτότυπο φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το υπέροχο δείγμα κλασικής γλυπτικής χρησιμοποιείται από τις σχολές Καλών Τεχνών παγκοσμίως ως πρότυπο αρμονίας και κάλλους.

Υπάρχει επίσης μια γιγαντιαίων διαστάσεων κεφαλή του Ασκληπιού, του Μεγάλου Ιατρού, ανάγλυφο του Πανός, σκηνές από ήρωες και ημίθεους, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από την αρχαιότητα.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]