Αρχαία Δικαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα ερείπια της εντοπίζονται πλησίον του παραλιακού χωριού του Φαναρίου στον νομό Ροδόπης,κοντά στης ακτές της Βιστωνίδας λίμνης. Τα νομισματικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη της πόλης από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Ο Στέφανος Βυζάντιος αναφέρει ότι την πόλη την ίδρυσε ο υιός του Ποσειδώνα, ο Δίκαιος.[1] Πιθανώς οι πρώτοι ιδρυτές της πόλης να ήταν από την Σάμο, κάτι που εξάγεται από το γεγονός της ομοιότητας των παραστάσεων πάνω στα νομίσματα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει την Δίκαια στη περιγραφή που δίνει για την πορεία του στρατού του Ξέρξη το 480 π. Χ.[2] Στους φορολογικούς καταλόγους της "Δηλιακής" συμμαχίας εμφανίζεται ως "Δίκαια παρ' αβδηρα". Στην ρωμαϊκή περίοδο αναφορές για την Δίκαια βρίσκουμε στον Ψευδοσκυλακα, τον Στράβωνα και τον Πλίνιο. Η πόλη μνημονεύεται ως "Δίκαιοπολις" μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bυζάντιος, Στέφανος (1958) [1849]. Eθνικά (επιτομή) (ανατυπωμένη έκδοση). Reimer (α' έκδοση) - Graz. Akademische Druck- und Verlagsanstalt (ανατύπωση): Meineke, A.: Stephan von Byzanz. Ethnika. σελ. 230. 
  2. Hρόδοτος (1963) [1951]. Ιστορίαι. 7 (ανατυπωμένη έκδοση). Les Belles Lettres. Paris.: Legrand, Ph.-E.: Hérodote. Histoires. σελ. Hρόδ. 7.109. 
  3. Aρποκρατίων (1969) [1853]. Λέξεις των δέκα ρητόρων. 1 (ανατυπωμένη έκδοση). Oxford University Press, Oxford (α' έκδοση) - Bouma, Groningen (ανατύπωση): Dindorf, W. : Harpocrationis lexicon in decem oratores Atticos. σελ. 97.