Αρχέλαος (πατέρας του Αρχέλαου της Καππαδοκίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχέλαος Β΄ από τα Κόμανα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιερέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓλαφύρα
ΤέκναΑρχέλαος της Καππαδοκίας
ΓονείςΑρχέλαος Α΄ από τα Κόμανα

Ο Αρχέλαος Β΄ (έζησε τον 1ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία του Αρχέλαου ήταν αρχιερέας-βασιλιάς της θεοκρατικής πόλης Κόμανα στην Καππαδοκία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Αρχελάου Α΄ αρχιερέα-βασιλιά στα Κόμανα και μίας ανώνυμης Ελληνίδας. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας ευγενής, ίσως Μακεδονικής καταγωγής, υποτελής των Ρωμαίων. Ο εκ πατρός θείος του Διογένης ήταν στρατιωτικός, που υπηρέτησε τον Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Πόντου. Εκ πατρός πάππος του ήταν ο Αρχέλαος, διαπρεπής στρατηγός των Μιθριδατικών Πολέμων, σύζυγος μάλλον κόρης τού Μιθριδάτη ΣΤ΄. Έτσι ο Αρχέλαος Β΄ ήταν απόγονος τού βασιλιά τού Πόντου.

Ιερέας-βασιλιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο τού 55 π.Χ., έπειτα από το τέλος τού πατέρα του, ο Αρχέλαος Β΄ τον διαδέχθηκε ως αρχιερέας τού ναού και βασιλιάς στα Κόμανα. Η τιμώμενη θεά στο ναό ήταν η Μπελλόνα, ρωμαϊκή θεά τού πολέμου. Ο Αρχέλαος Β΄ συνέδραμε με στρατό και χρήματα, αυτούς που δημιουργούσαν αναστατώσεις στην Καππαδοκία εναντίον τού Αριοβαρζάνη Γ΄ της Καππαδοκίας. Ο Μ. Τ. Κικέρωνας, που υπηρετούσε ως ανθύπατος (proconsul) της Κιλικίας το 51 π.Χ., ανάγκασε τον Αρχέλαο να εγκαταλείψει την εκστρατεία εναντίον τού Αριοβαρζάνη Γ΄.

Ο Αρχέλαος βασιλιάς της Καππαδοκίας. Ήταν γιος τού Αρχελάου Β΄ αρχιερέα-βασιλιά των Κομάνων.

Ο Πομπήιος ήταν ο προστάτης της οικογένειας τού Αρχελάου και είχε θέσει τον πατέρα του Αρχέλαο Α΄ αρχιερέα-βασιλιά των Κομάνων. Το 47 π.Χ. ο δικτάτορας Γ. Ιούλιος Καίσαρας, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής του νίκης εναντίον τού Πομπηίου, στέρησε τον Αρχέλαο Β΄ από το αξίωμά του και τον εκτόπισε από αρχιερέα των Κομάνων. Αντικαταστάθηκε από έναν άλλο Έλληνα ευγενή, τον Λυκομήδη. Η κατοπινή μοίρα τού Αρχελάου Β΄ δεν είναι γνωστή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Γλαφύρα εταίρα από την Καππαδοκία. Είχε τέκνα:

  • Αρχέλαος βασιλιάς της Καππαδοκίας (36 π.Χ. - 17 μ.Χ.).
  • Σισίνης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H. Temporini and W. Haase, Aufstieg und Niedergang der römischen Welt: Geschichte und Kultur Roms im Spiegel der neueren Forschung, Walter de Gruyter, 1980
  • R. Syme and A.R. Birley, Anatolica: studies in Strabo, Oxford University Press, 1995
  • D. Dueck, H. Lindsay and S. Pothecary, Strabo's cultural geography: the making of a kolossourgia, Cambridge University Press, 2005
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archelaus (father of Archelaus of Cappadocia) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).