Αριστόβουλος της Χαλκίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αριστόβουλος (αποσαφήνιση).
Αριστόβουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣαλώμη
Τέκναd:Q9160988
ΓονείςΗρώδης της Χαλκίδας και Μαριάμνη
ΑδέλφιαΒερενικιανός
Υρκανός
ΟικογένειαΗρωδιανή δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλέας

Ο Αριστόβουλος της Χαλκίδας ήταν γιος του Ηρώδη της Χαλκίδας και της πρώτης γυναίκας αυτού, της Μαριάμνης, και κατά συνέπεια δισέγγονος του Ηρώδη Α΄ του Μεγάλου.

Το 55 μ.Χ. διορίστηκε από τον Νέρωνα βασιλιάς της Μικράς Αρμενίας, και συμμετείχε με τις δυνάμεις του στον πόλεμο του 58-63 μεταξύ των Ρωμαίων και Πάρθων, όπου και πήρε ένα μικρό μέρος της Αρμενίας σαν αντάλλαγμα[1]. Παρέμεινε ηγεμόνας της μέχρι την ενσωμάτωση εκ νέου της περιοχής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 72 μ.Χ. Φέρεται επίσης να του είχε κατοχυρωθεί το βασίλειο της Χαλκίδος[2], ενώ η περίοδος της βασιλείας του χρονολογείται στο 57-92 μ.Χ.

Νυμφεύτηκε την Σαλώμη μετά το θάνατο του πρώτου άνδρα της, Φίλιππου του Τετράρχη. Με αυτήν ο Αριστόβουλος απέκτησε τρία παιδιά[3]. Έχουν βρεθεί τρία νομίσματα, που απεικονίζουν αυτόν και τη γυναίκα του [1].

Το όνομα "Σαλώμη" δίνεται στην προγονή του Ηρώδη Αντίπα (που δεν κατονομάζεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου και Μάρκου) στο έργο του Ιώσηπου Ιουδαϊκή Αρχαιολογία (Βιβλίο XVIII, Κεφάλαιο 5, 4).

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aristobulus of Chalcis της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τάκιτος, Annals, XIII.7; XIV.26
  2. William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, pp. 301-302
  3. Ιώσηπος, Ιουδαϊκή Αρχαιολογία, XVIII.5.4