Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αριστοτέλης ο Μυτιληναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστοτέλης ο Μυτιληναίος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
Περίοδος ακμής2ος αιώνας

Ο Αριστοτέλης ο ΜυτιληναίοςΑριστοτέλης, fl. 2ος αιώνας) ήταν ένας διακεκριμένος Περιπατητικός φιλόσοφος στην εποχή του Γαληνού. Υποστηρίχθηκε ότι ήταν δάσκαλος του Αλεξάνδρου του Αφροδισιεύς.

Ο Γαληνός (γράφοντας περίπου το 190) αναφέρθηκε σε εκείνον ως «ηγετική προσωπικότητα στην Περιπατητική ακαδημαϊκή γνώση».[1] Σύμφωνα με τον Γαληνό, ο Αριστοτέλης ο Μυτιληναίος δεν έπινε ποτέ κρύο νερό γιατί του έφερνε σπασμούς, αλλά δέχτηκε επίθεση από μια ασθένεια στην οποία θεωρήθηκε απαραίτητο να το πάρει. Ήπιε το κρύο νερό και πέθανε.

Ο Πολ Μορό υποστήριξε το 1967 ότι ο Αριστοτέλης ο Μυτιληναίος ήταν δάσκαλος του Αλεξάνδρου του Αφροδισιεύς.[2] Προηγούμενοι μελετητές σημείωσαν ότι τα αρχαία κείμενα αναφέρονται σε έναν «Αριστοτέλη» ως δάσκαλο του Αλεξάνδρου του Αφροδισιεύς και, χωρίς να γνωρίζουν οποιουσδήποτε φιλοσόφους του 2ου αιώνα με αυτό το όνομα, είχαν τροποποιήσει το όνομα σε «Αριστοκλής». Εάν η θεωρία του Μορό είναι σωστή και ο Αριστοτέλης ο Μυτιληναίος ήταν δάσκαλος του Αλεξάνδρου, τότε οι φιλοσοφικές του απόψεις απεικονίζονται σε ένα απόσπασμα του Αλεξάνδρου Περί Νοημοσύνης που ασχολείται με το δόγμα της «εξωτερικής διάνοιας».[3]

Αυτή η θεωρία, ωστόσο, επικρίθηκε από τον Πιέρ Τιλιέ το 1984.[4] Ο Τιλιέ υποστήριξε ότι το κείμενο που αναφέρεται στον Αριστοτέλη ως δάσκαλο του Αλεξάνδρου μπορεί απλώς να σημαίνει ότι ο Αλέξανδρος έμαθε από τα γραπτά του διάσημου Αριστοτέλη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γαληνός, De Consuetudinibus (Περί Ηθών)
  2. Π. Μορό, "Aristoteles, der Lehrer Alexanders von Aphrodisias", Archiv für Geschichte der Philosophie 49 (1967) 169-182
  3. Ρόμπερτ Μπ. Τοντ, (1976), Alexander of Aphrodisias on Stoic Physics, σελ. 11-12. BRILL
  4. Π. Τιλιέ (ed.), Alexandre d'Aphrodise: Traité du Destin, Παρίσι 1984, xix-xxxi.