Αριστείδης Μεταλληνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αριστείδης Μεταλληνός
Γέννηση1908
Θάνατος19  Μαΐου 1987
ΚατοικίαΚέρκυρα
Ιδιότηταγλύπτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
ΕΟΚ

Ο Αριστείδης Μεταλληνός ήταν Έλληνας γλύπτης από την Κέρκυρα. Γεννήθηκε το 1908 (δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη γέννησή του), ένας από τρεις γιους του Ζαχαρία και της Ελένης Μεταλληνού, και πέθανε στις 19 Μαΐου 1987.

«Παπούτσι», το πρώτο έργο του γλύπτη, σε ηλικία 20 ετών

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στο χωριό των Άνω Κορακιανών στην Κέρκυρα, εργαζόμενος ως ταγκάρης και τεχνίτης. Παρά το γεγονός ότι νωρίς έδειξε σημάδια ταλέντου ως λιθοξόος, η φτώχεια απέτρεψε τον Μεταλληνό από το να αποκτήσει καλλιτεχνική μόρφωση. Δεν ξεκίνησε να εργάζεται ως αυτοδίδακτος γλύπτης παρά μόνο το 1973, οπότε και κατάφερε να εκπληρώσει την διακαή του επιθυμία να χρησιμοποιήσει σφυρί και καλέμι ώστε «να παρουσιάσει τον άνθρωπο και τα ελαττώματά του», απεικονίζοντας σε πέτρα και μάρμαρο μία μοναδική καταγραφή των αλλεπάλληλων αλλαγών που υφίστατο η παραδοσιακή οικονομία και κοινωνία, που έδινε έμφαση στα πρωτεία της οικογένειας, τους θεσμούς του χωριού και τα παραδοσιακά έθιμα. Ταυτόχρονα πέτυχε να αναμίξει σε αυτό το μνημείο ελληνικής λαογραφίας και στοιχεία ερωτικά, σκωπτικά και πολιτικά ανατρεπτικά.

Το έργο του αποτελείται από πλέον των 250 κομματιών, που σχεδόν όλα δημιουργήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του, και φυλάσσονται σε ένα οικογενειακό μουσείο στα Άνω Κορακιάνα - ένα μουσείο που έχτισε ο ίδιος ως προσφορά στο χωριό του.

Η πρώτη σύζυγος του Μεταλληνού, Ελένη, πέθανε άτεκνη. Παντρεύτηκε ξανά, σε προχωρημένη ηλικία, την Αγγελική, που του χάρισε δυο παιδιά, τον Αντρέα και τη Μαρία. Ανδρέας πέθανε τον Οκτώβριο του 2016. Η σύζυγός του, Άννα, συνεχίζει να ζει στο Μουσείο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιάννης Μ. Μαρής (1978) "Βιογραφικό - Αριστείδης Ζαχ. Μεταλληνός", Απάνθισμα Γραμμάτων και Τεχνών, Αθήνα, σσ. 611-617
  • Ευρυδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα (1985) "Θέματα Κερκυραϊκής λαoγραφίας στo έργo τoυ λαϊκoύ λιθoγλύπτη Αριστείδη Μεταλληνoύ" στο Μυριόβιβλoς, τεύχ. 7, Αθήνα, σσ. 37-47
  • Ευρυδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα (2005) "Θέματα Κέρκυραϊκής λαογραφίας στο έργο του λαϊκού λιθογλύπτη Αριστείδη Μεταλληνού", Πολιτιστικά και Μουσειολογικά Σύμμεικτα, Εκδ. Παπαζήση, σσ. 47-70 ISBN 960-02-1860-9