Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αριστείδης Δόσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αριστείδης Δόσιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αριστείδης Δόσιος (Ελληνικά)
Γέννηση1844
Αθήνα
ΘάνατοςΑπριλίου 1881
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
οικονομολόγος
τραπεζίτης
Οικογένεια
ΓονείςΚωνσταντίνος Δόσιος
ΑδέλφιαΛέανδρος Δόσιος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αριστείδης Δόσιος (1844 - Απρίλιος 1881) ήταν Έλληνας οικονομολόγος, συγγραφέας και τραπεζίτης και επίδοξος δολοφόνος. Έγινε γνωστός για την απόπειρα δολοφονίας της Βασίλισσας Αμαλίας που επιχείρησε στην Αθήνα στις 6 Σεπτεμβρίου του 1861.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αριστείδης ήταν γιος του πολιτειολόγου και πολιτικού Κωνσταντίνου Δόσιου από τη Βλάστη Εορδαίας και της μεταφράστριας Αικατερίνης Δόσιου. Ήταν νέος δραστήριος, λίαν φιλομαθής, και εργατικός. Σε ηλικία 17 χρονών αποπειράθηκε με όπλο να δολοφονήσει την Βασίλισσα Αμαλία μετά από κάποιο περίπατό της πιστεύοντας και διατρανώνοντας πως "η διάκρισις των φύλων παύει, όταν ανέλθη εις τον θρόνον γυνή"!.
Συνέπεια αυτού ήταν να καταδικαστεί σε θάνατο, ποινή η οποία μετά την επέμβαση της ίδιας της Αμαλίας μετατράπηκε σε ισόβια, παραμένοντας τελικά στη φυλακή (Μεντρεσές Αθηνών), μόνο ένα χρόνο. Πέρασε πολλά χρόνια στην Πρωσία και το Βέλγιο σπουδάζοντας τις επιστήμες και τα οικονομικά. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα επί βασιλέως Γεωργίου του Α΄ εξέδωσε πολλά άρθρα ακαδημαϊκού και πολιτικού περιεχομένου στα Ελληνικά και Γαλλικά. Διετέλεσε διευθυντής της Ναυτικής Τράπεζας «ο Αρχάγγελος» που ιδρύθηκε το 1870 στην Αθήνα και λειτούργησε περισσότερο ως ασφαλιστική εταιρία. Πέθανε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1881.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]