Αραβική αγριόγατα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αραβική αγριόγατα
Η Αραβική αγριόγατα σε ζωολογικό κήπο
Η Αραβική αγριόγατα σε ζωολογικό κήπο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mamalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Αίλουρος (Felis)
Είδος: Αγριόγατα
Υποείδος: Αραβική αγριόγατα
Τριώνυμο
Αραβική αγριόγατα - Felis silvestris gordoni
Harrison, 1968

Η Αραβική αγριόγατα ή Αγριόγατα του Γκόρντον (Felis silvestris gordoni), είναι ένα υποείδος της Αγριόγατας (Felis silvestris), που ζει στην Αραβική χερσόνησο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αραβική αγριόγατα, μοιάζει αρκετά με την κατοικίδια γάτα. Η γούνα της, είναι πιο κοντή και πυκνή και έχει γκριζωπό ή καφετί χρώμα, με σκούρα σημάδια και γραμμές στο κεφάλι, στα άκρα και στην άκρη της κοντής ουράς της. Η κοιλιά της, έχει χρώμα υπόλευκο και υπάρχουν μαύρες τρίχες ανάμεσα στα «μαξιλαράκια» των ποδιών της.

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αραβική αγριόγατα, είναι ενδημικό είδος στο βόρειο Ομάν και σε τμήματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Χαρακτηριστικοί οικότοποί της, είναι οι ημιέρημες περιοχές, με βράχους και θάμνους, όπου ζουν τα αρσενικά και τα θηλυκά.

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αραβική αγριόγατα, είναι ένα νυκτόβιο και μοναχικό ζώο, που ζει σε κρησφύγετα, όπως σχισμές βράχων, κοίλα δέντρα ή άδεια λαγούμια αλεπούδων. Τρέφεται με διάφορα είδη μικρών τρωκτικών, μικρά πουλιά, ερπετά και μεγάλα έντομα, από τα οποία εξασφαλίζει τα απαραίτητα υγρά της. Είναι ένα ευκίνητο και άγριο ζώο. Η αναπαραγωγή, λαμβάνει χώρα τις περισσότερες περιόδους του έτους. Η περίοδος κύησης, διαρκεί περίπου 65 ημέρες και γεννά συνήθως 3 ή 4 γατάκια. Τα μικρά αποκτούν τη γούνα τους στον πρώτο μήνα, ενώ απογαλακτίζονται στους δύο ή τρεις μήνες, αλλά μένουν με τη μητέρα τους για αρκετό καιρό για να μάθουν να κυνηγάνε και να επιβιώνουν.

Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αραβική αγριόγατα, είναι ένα από τα πιο απειλούμενα υποείδη της Αγριόγατας. Οι βιότοποί τους, υποβαθμίζονται λόγω της γεωργίας, αλλά και λόγω των Βεδουίνων. Η πιο σοβαρή απειλή, είναι ο υβριδισμός με κατοικίδιες γάτες, έτσι οι καθαρόαιμες αγριόγατες που ζουν στην έρημο, είναι λιγοστές.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arabian wildcat της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).