Αραβική Λεγεώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτησηΈμβλημα της Αραβικής Λεγεώνας


Η Αραβική Λεγεώνα (αλ-Γιέις αλ-Αραμπί) υπήρξε ο τακτικός στρατός της Υπεριορδανίας και αργότερα Ιορδανίας στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη νίκη τους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία μοιράστηκαν τις κτήσεις της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή. Οι Γάλλοι πήραν τη Συρία και τον Λίβανο και οι Βρετανοί την Παλαιστίνη, την Υπεριορδανία (μετέπειτα Ιορδανία) και το Ιράκ.

Τον Οκτώβριο του 1920, μετά την κατοχή της Υπεριορδανίας, οι Βρετανοί σχημάτισαν μια στρατιωτική μονάδα με την ονομασία Εφεδρική Δύναμη Ερήμου αποτελούμενη από 150 άνδρες υπό τη διοίκηση του Λοχαγού Φρέντερικ Τζέραρντ Πηκ για να προστατεύει την περιοχή ενάντια σε εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

Η μονάδα αυτή γρήγορα αναπτύχθηκε σε 1.000 άνρρες αραβικής καταγωγής που είχαν υπηρετήσει στον Οθωμανικό Στρατό στο παρελθόν, στα χρόνια κατοχής της Υπεριορδανίας από τους Τούρκους.

Στις 22 Οκτώβρη 1923, οι αστυνομικές δυνάμεις της Υπεριορδανίας συγχωνεύτηκαν με την Εφεδρική Δύναμη Ερήμου, υπό τον Πηκ ακόμα, ο οποίος τώρα ήταν υπάλληλος του Εμιράτου της Υπεριορδανίας.

Η δύναμη ανέλαβε αστυνομικά καθήκοντα για να διατηρήσει το νόμο και την τάξη ανάμεσα στις φυλές της Υπεριορδανίας και να φρουρεί τη σημαντική οδική αρτηρία Ιερουσαλήμ-Αμμάν.

19 Ιουλίου 1951: ο Γκλαμπ Πασά (δεξιά) με τον βασιλέα της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Α' μπιν αλ-Χουσεΐν (αριστερά) μία μέρα πριν τη δολοφονία του δεύτερου.

Η δύναμη ονομάστηκε Αραβικός Στρατός Al Jeish al Arabi αλλά ήδη ήταν επισήμως γνωστός ως Αραβική Λεγεώνα. Η Αραβική Λεγεώνα χρηματοδοτείτο από τους Βρετανούς και διοικείτο από Βρετανούς αξιωματικούς,οι οποίοι είχαν παραιτηθεί έπειτα από χρόνια καριέρας από τον Βρετανικό Στρατό και πρόσφεραν την εμπειρία τους στον στρατό της Υπεριορδανίας.

Την 1η Απριλίου 1926, δημιουργήθηκε η Συνοριακή Δύναμη Υπεριορδανίας από τον πυρήνα της Αραβικής Λεγεώνας. Την αποτελούσαν μόλις 150 άντρες εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν εγκατεστημένοι κατά μήκος των οδικών αξόνων της Υπεριορδανίας. Κατά τη χρονική αυτή διάρκεια, η Αραβική Λεγεώνα μειώθηκε στους 900 άντρες και απογυμνώθηκε από τα πολυβόλα της, το πυροβολικό της και τα στρατεύματα επικοινωνιών της.

Το 1939, ο Τζον Μπάγκοτ Γκλαμπ, πιο γνωστός ως Γκλαμπ Πασά, έγινε διοικητής της Λεγεώνας και τη μεταμόρφωσε στον καλύτερα εκπαιδευμένο αραβικό στρατό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι και Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]