Αρίστων ο Πελλαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αρίστων ο Πελλαίος ήταν χριστιανός απολογητής του 2ου αιώνα μετά Χριστόν.

Καταγόμενος από την Πέλλα της Δεκάπολης στην Παλαιστίνη, ίσως ανήκε σε οικογένεια η οποία μετανάστευσε στην Πέλλα από τα Ιεροσόλυμα μετά την καταστροφή της το 70 μ.Χ.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως μας πληροφορεί ο Ωριγένης στο έργο του Κατά Κέλσου, ο Αρίστων έγραψε διαλογικό έργο με τον τίτλο ΄΄Αντιλογία Παπίσκου και Ιάσονος περί Χριστού΄΄. Ο Παπίσκος είναι Χριστιανός εξ Ιουδαίων. Ο Ιάσονας Αλεξανδρινός Ιουδαίος. Ο πρώτος θέλει να αποδείξει στον δεύτερο πως οι προφητείες πραγματοποιήθηκαν στο πρόσωπο του Χριστού. Ο Αρίστων για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί αλληγορική ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης, κάτι που προκαλεί την ειρωνεία του Κέλσου. Η Αντιλογία του Αρίστωνα είναι γραμμένη περί το 170 και πρέπει να θεωρείται η παλαιότερη γνωστή απολογία χριστιανού προς τον ιουδαϊσμό[1]. Ο πατρολόγος Παναγιώτης Χρήστου υποστηρίζει πως το έργο σχετίζεται με τον ιουδαιορωμαϊκό πόλεμο του 135 μ.Χ. τη συντριβή των ιουδαίων επαναστατών και την συνακόλουθη απαγόρευση εισόδου των ιουδαίων στην Ιερουσαλήμ. Αυτός ο φανταστικός διάλογος γράφτηκε υπό την επήρεια αυτών των γεγονότων και ήταν μια επιπλέον απόδειξη-τα γεγονότα αυτά-της εκπλήρωσης των προφητειών.[2] Το ελληνικό πρωτότυπο και η λατινική μετάφρασή του έχουν χαθεί. Εικάζεται πως μέρος του υλικού έχει ενσωματωθεί στο έργο του μοναχού Ευάγριου, Altercatio Simonis Judaei et Theophili Chritiani (5ος αιώνας Γαλλία) και στα μεταγενέστερα Αντιβολή Παπίσκου και Φίλωνος Ιουδαίων προς μοναχόν και Διάλογος Αθανασίου και Ζακχαίου προς Τιμόθεον και Ακύλαν[3].
Απόσπασμα του Αρίστωνος που αναφέρεται στους ιουδαϊκούς πολέμους διασώζει ο Ευσέβιος Καισαρείας στην Εκκλησιαστική Ιστορία του.[4]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία τομ. Α' ,εκδ. Παρουσία, Αθήνα, 1997, σελ.195
  2. Παναγιώτης Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τομ. Β. εκδ. Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη, 2005, σελ.540
  3. όπ.π.
  4. [https://greekdownloads3.files.wordpress.com/2014/09/fragmentum.pdf Eusebius Hist. Eccles. IV, 6 (20 Ἡ κατ' Ἀδριανὸν Ἰουδαίων πολιορκία)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]