Αράδιος Ρουφίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αράδιος Ρουφίνος
Γενικές πληροφορίες
Συνθήκες θανάτουθάνατος στη μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
λατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημόσιος υπάλληλος
στρατιωτικός
Περίοδος ακμής4ος αιώνας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚόμης της εώας
πολίαρχος
Πλάκα με αφιέρωση στον θεο Μερκούριο από τον Λούκιο Πρόκλο και τον Αράδιο Ρουφίνο, Από το σπίτι του Αράδιου, μεταξύ Πόρτα Μετρονία και Πόρτα Λατίνα

O Αράδιος Ρουφίνος (λατινικά] : Aradius Rufinus) ήταν πολιτικός και στρατιωτικός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του 4ου αιώνα.

Ο Ρουφίνος, που ήταν ιθαγενής της Ρώμης, ήταν πιθανώς εγγονός του προξένου με το ίδιο όνομα το 311 και γιος του Λούκιο Αράδιου Βαλέριου Πρόκλου (Lucio Aradio Valerio Proculo), πρόξενος το 340. Ο Ρουφίνος, είχε σπουδαία μόρφωση, γνώριζε ελληνικά και λατινικά και ήταν παγανιστής[1].

Στα τέλη του 362 στάλθηκε ως πρέσβης - μαζί με τον Λούκιο Τούρκιο Απρονιανό Αστέριο, τον Κλόντιο Οτταβιανό και τον Βονόσιο Βενούστο στον αυτοκράτορα Ιουλιανό στην Αντιόχεια. Όταν, μετά τον Φεβρουάριο του 363, έφτασε ο Κόμης της εώας Ιουλιανός (ο θείος του αυτοκράτορα), ο Ρουφίνος διορίστηκε ως διαδοχός του, παρέμεινε στη θεση ως το 364[2]. Ο Ρουφίνος πήγε επίσης στη Μεσοποταμία για να βοηθήσει τον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Το 364, μετά το θάνατο του Ιουλιανού, ήταν ακόμα στη θέση του κόμη, αναφέρεται ότι επισκέφτηκε το ναό του Ασκληπιού στην Ταρσό. Έλαβε πολλές επιστολές από τον Λιβάνιο, ο οποίος του αφιέρωσε επίσης έναν πανηγυρικό[3].

Το 376 έγινε πολίαρχος της Ρώμης[4]. Το 401/402 ήταν ήδη νεκρός, οι κόρες του είχαν περιουσιακά στοιχεία στην Απουλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Michele Renee Salzman, The Making of a Christian Aristocracy, 2009, σελ. 95
  2. Sylvie Crogiez-Pétrequin, Société, économie, administration dans le Code Théodosien, 2020, σελ. 145
  3. Martindale 1971, p. 775-776.
  4. Martindale 1971, p. 776.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martindale, J. R.; Jones, Arnold Hugh Martin; Morris, John (1971). «Aradius Rufinus 11». The prosopography of the later Roman Empire - Vol. I AD 260-395. Cambridge e Nova Iorque: Cambridge University Press