Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόκριση συχνότητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καμπύλες απόκρισης συχνοτήτων μικροφώνων

Σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, στο οποίο έχουμε ως είσοδο διαφορετικές συχνότητες, κάποιες συχνότητες της εισόδου εμφανίζονται στην έξοδο του κυκλώματος, ενώ κάποιες άλλες όχι. Εκτός από τις συχνότητες που εξέρχονται χωρίς να υποστούν εξασθένηση και τις συχνότητες που αποκόπτονται τελείως, υπάρχουν και άλλες, οι οποίες διέρχονται εξασθενημένες μέσα από το κύκλωμα, αλλά με διαφορετικό βαθμό εξασθένησης η κάθε μία. Αυτή η αντίδραση του κυκλώματος στις διάφορες συχνότητες της εισόδου του, που καθορίζει ποιες συχνότητες θα περάσουν στην έξοδο, με πόση εξασθένηση και ποιες όχι, ονομάζεται απόκριση συχνότητας του κυκλώματος. [1][2][3]

Παράδειγμα ενός απλού τέτοιου κυκλώματος είναι το μικρόφωνο. Είσοδος του μικροφώνου είναι οι ήχοι του περιβάλλοντος που αντιστοιχούν σε διαφορετικές συχνότητες, ενώ εξοδός του είναι όσες συχνότητες μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρικό σήμα και με ανάλογη ένταση. Στο σχήμα, βλέπουμε την καμπύλη απόκρισης συχνοτήτων δύο διαφορετικών μικροφώνων. Στον κατακόρυφο άξονα έχουμε την ένταση της εξόδου του μικροφώνου σε ντεσιμπέλ (dB) σε σχέση με την ένταση εισόδου του ήχου, ενώ στον οριζόντιο άξονα είναι η συχνότητα του ήχου εισόδου στο μικρόφωνο, σε KHz. Από τις δύο καμπύλες του σχήματος, η κόκκινη έχει μεγαλύτερη ομοιομορφία στην κατανομή των συχνοτήτων σε σχέση με τα ντεσιμπέλ.[4][5] Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μικρόφωνο, αποδίδει πιστότερα τους προσλαμβανόμενους ήχους σε σχέση με αυτό, της μπλε απόκρισης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΑΣΚΗΣΗ 207 ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ R-C ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016. 
  2. Tsapatsoulis, Nicolas (2006). «Αρμονική Απόκριση & ∆ιαγράμματα Bode» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016. 
  3. «ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ» (PDF). 8 Νοεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016. 
  4. «ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ - ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΛΗΨΗΣ και ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΧΟΥ» (PDF). ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ (ΕΚ.ΔΙ.ΤΟ.). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. «ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ - ΘΕΩΡΙΑ - Βιβλίο Μαθητή Α' τάξη 2ου Κύκλου - ΟΕΔΒ». Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016.