Αποτύπωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το αποτύπωμα είναι σημάδι (κάτι που άλλαξε και παραμένει) εκεί από όπου πέρασε κάποιος ή κάτι, από το οποίο μπορεί να ανακαλυφθεί η ταυτότητα του διερχόμενου από το χώρο αυτό. Ακριβώς αυτή η δυνατότητα εξακρίβωσης του ποιος άφησε το αποτύπωμα δίνει τη διαφορά του αποτυπώματος από το ίχνος.

Το δάκτυλο του κάθε ανθρώπου έχει μοναδικό ανάγλυφο σχήμα στην επιφάνεια του που βρίσκεται αντίθετα από το νύχι και καθώς χρησιμοποιείται για να πιάνει πράγματα αφήνει μοναδικά λιπαρά σημάδια (αποτυπώματα) στα αντικείμενα τα οποία χειρίζεται. Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι τόσο μοναδικά που χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία από την εγκληματολογία.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του καθενός λαμβάνονται για όλους τους ενήλικους ανθρώπους από τις αστυνομικές αρχές κάθε χώρας. Το κάθε δάκτυλο βαπτίζεται επιφανειακά σε σκούρο μελάνι και μετά αφήνεται το αποτύπωμά του σε χαρτί. Για όσους έχουν ποινικό μητρώο κρατείται ειδικό ευρετήριο για ταχείες συσχετίσεις με αξιόποινα συμβάντα.

Αποτύπωμα DNA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ακολουθία DNA

Σε κάθε οργανισμό που αναπαράγεται από φύλα και όχι από τον ίδιο του τον εαυτό, το DNA είναι διαφορετικό (εκτός από τα ομοζυγωτά δίδυμα αδέλφια). Οποιοδήποτε σημάδι παραμένει σε κάποιο σημείο και περιέχει DNA θεωρείται αποτύπωμα και επίσης χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο, εγκληματολογικά. Αποτυπώματα DNA αφήνουν τα υγρά του οργανισμού όπως το σάλιο ή το σπέρμα, τα επιθήλια κύτταρα του δέρματος, οι τρίχες κλπ.

Οι αρχές δεν κρατούν επίσημα αρχεία για το DNA των πολιτών. Οι περισσότεροι άνθρωποι βέβαια έχουν κάνει αιματολογικές εξετάσεις και μπορεί να γίνει ταυτοποίηση DNA αν χρειαστεί από τα ιατρικά αυτά αρχεία, όταν έχουν αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό άλλα στοιχεία ταυτοποίησης.

Αποτύπωμα οδοντοστοιχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης (αν και όχι τέλεια) μοναδικό είναι το αποτύπωμα που αφήνει το δάγκωμα κάποιου, ανθρώπου ή ζώου.

Αποτυπώματα ζώων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

αποτύπωμα λαμπραντόρ

Τα πόδια των ζώων που περπατούν στο έδαφος αφήνουν σημάδια με το σχήμα τους σε αυτό. Όταν το σημάδι είναι αρκετά καθαρό ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ταυτότητα του είδους του ζώου, συνήθως μιλάμε για ίχνος. Όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ίδιο το ζώο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ίχνους μιλάμε για το αποτύπωμα του συγκεκριμένου ζώου. Τα αποτυπώματα από ίχνη συνήθως λαμβάνονται με γύψινα εκμαγεία που καλουπώνονται γύρω από το ίχνος στο έδαφος με ένα δακτύλιο από χαρτόνι. Τα φυσικά αποτυπώματα προϊστορικών ζώων σε κατάλληλο έδαφος μας δίνουν πληροφορίες για τα ζώα αυτά όπως το είδος του βαδίσματός τους, το βάρος τους κλπ.

Αποτυπώματα σε σήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη δειγματοληψία σήματος γίνεται καταγραφή φυσικών διακυμάνσεων στον χρόνο. Ένα σήμα όμως περιέχει πάντα και θόρυβο, δεν περιέχει δηλαδή μόνο αυτό που μας ενδιαφέρει. Πολλές φορές το ίδιο το σήμα «πνίγεται» μέσα στο θόρυβο και είναι πολύ δύσκολο να ανασυρθεί μέσα από την καταγραφή. Με κατάλληλες μεθόδους μπορεί να ξεχωρίσει το αποτύπωμα της φωνής κάποιου ή του ήχου μιας μηχανής μέσα σε μια ηχητική καταγραφή. Στην πρόγνωση σεισμών γίνεται προσπάθεια εντοπισμού αποτυπωμάτων για την αποκάλυψη της ταυτότητας πιθανών προσεισμικών σημάτων μέσα στις ηλεκτρικές και ηλεκτρομαγνητικές φυσικές διαταραχές που καταγράφονται.

Πολλές φορές με την προσπάθεια αφαίρεσης του θορύβου αφαιρείται το αποτύπωμα σημαντικής πληροφορίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αφαίρεση[1] του αποτυπώματος της λεπτής υφής του ηλεκτρικού κυκλώματος της καρδιάς από συνηθισμένο καρδιογράφημα, το οποίο εμφανίζεται λείο και όχι τραχύ όπως θα έπρεπε αν εμφανιζόταν φυσιολογικά όλο το εύρος των ηλεκτρικών συχνοτήτων που παράγονται. Αν η λεπτή υφή του ηλεκτρικού κυκλώματος της καρδιάς είναι κατεστραμένη, παρόλο που το καρδιογράφημα εμφανίζεται φυσιολογικό, ο ασθενής κινδυνεύει άμεσα και μάλιστα χωρίς να είναι σε θέση να το γνωρίζει καθώς από την εξέταση του καρδιογραφήματος δεν προκύπτουν στοιχεία ώστε να χαρακτηρίζεται ως ασθενής. [2][3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ajay Bharadwaj and Umanath Kamath (14 Φεβρουαρίου 2011). «Techniques for accurate ECG signal processing». EE Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2011. 
  2. Shimon Abboud Ph.D., Bernard Belhassen M.D., Hylton I. Miller M.B., Dror Sadeh Ph.D. and Shlomo Laniado M.D. (1986). «High frequency electrocardiography using an advanced method of signal averaging for non-invasive detection of coronary artery disease in patients with normal conventional electrocardiogram». Journal of Electrocardiology 19 (4): 371-380. doi:10.1016/S0022-0736(86)81065-2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022073686810652. 
  3. «High Frequency QRS electrocardiography». HFQRS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2011. 
  4. Todd T. Schlegel, Brian Arenare, Saeed Moradi, Walter B Kulecz. «High-Frequency Electrocardiographic Wave Complex or Interval Electrocardiography» (PDF). NASA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2011. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)