Αποστολή Αγίου Βενιαμίν Ιεροσολύμων
Η Αποστολή Αγίου Βενιαμίν (ρωσικά: Вениаминское подворье) ήταν ίδρυμα το οποίο ανήκε στην Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης για την φιλοξενία των Ρώσων προσκυνητών στους Αγίους Τόπους. Ευρισκόταν επί της Οδού των Προφητών στα Ιεροσόλυμα και κατεδαφίστηκε το 2010.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 16 Μαρτίου 1887, μια οικία αγοράστηκε από τον Ιερομόναχο Βενιαμίν[1], μέλους της Ρωσικής Αποστολής Ιεροσολύμων, η οποία δραστηριοποιείτο στους Αγίους Τόπους από το 1865. Είχε την πρόθεση μετατροπής της συγκεκριμένης οικίας σε χώρο φιλοξενία των γυναικών, οι οποίες πραγματοποιούσαν προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα, καθώς και για εκείνες οι οποίες επιθυμούσαν να αποβιώσουν ευρισκόμενες στους Αγίους Τόπους. Ανέθεσε την διεύθυνσή του στην Ξένια Χομούτοβα, η οποία δεν μπόρεσε να εγκατασταθεί στο κτίριο παρά μονάχα δύο χρόνια αργότερα, καθώς οι ένοικοι του προηγούμενου ιδιοκτήτη αρνούνταν να αποχωρήσουν της οικίας. Το 1891, ο Πατέρας Βενιαμίν, ο οποίος ήταν, ήδη, ογδόντα ετών, παρέδωσε την ιδιοκτησία της οικίας στην Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης, η οποία της έδωσε το όνομα του Αγίου Βενιαμίν. Ο καθαγιασμός της πύλης της έλαβε χώρα στις 5 Ιουνίου 1892. Αποτελείτο από μία διπλή σιδερένια πύλη, η οποία πλαισιωνόταν από ένα πέτρινο τόξο διακοσμημένο με μια μαρμάρινη πλάκα φέρουσα χρυσά γράμματα και πλαισιωμένα από δύο κολόνες οι οποίες και έφεραν το κυκλικού σχήματος έμβλημα της Εταιρείας, ενώ η καθεμιά τους έφερε στην κορυφή της μια λίθινη σφαίρα. Το κόστος της ανήλθε στους εκατό χρυσούς ναπολέοντες.
Τον Αύγουστο του 1893, η ανέγερση του νέου κεντρικού κτιρίου ολοκληρώθηκε. Ο Πατέρας Βενιαμίν απεβίωσε στις 10 Σεπτεμβρίου 1897. Στην κηδεία του χοροστάτησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Δαμιανός, ενώ ετάφη επί του Όρους Σιών.
Η οικία, τελικώς, οργανώθηκε με τρόπο διαφορετικό των υπολοίπων Ρωσικών Αποστολών, οι οποίες φιλοξενούσαν προσωρινούς προσκεκλημένους. Συγκεκριμένα, απευθυνόταν αποκλειστικά σε θήλεις, οι οποίες επιθυμούσαν να αποβιώσουν ευρισκόμενες στους Αγίους Τόπους, ενώ είχαν την δυνατότητα ενοικίασης ενός δωματίου ή κατοίκησης ενός οικήματος χωρητικότητας δύο ή τριών, το περισσότερο, ατόμων. Η Αποστολή περιελάμβανε ένα κτίριο με θέα επί της αυλής, το οποίο ήταν τριών ορόφων με ξύλινες βεράντες, συνδεόμενες μέσω εξωτερικών σκαλών, στις οποίες έδιναν οι είσοδοι των οικημάτων (δύο ανά όροφο). Η άλλη πτέρυγα περιελάμβανε έναν ανώτερο όροφο και δύο δωμάτια ανά όροφο, τα οποία ήσαν μεταξύ τους χωρισμένα από μία εσωτερική σκάλα, καθώς και έναν μεγάλο ημιώροφο, ο οποίος και χρησίμευε για την συντήρηση και καθαριότητα του κτιρίου. Η συγκεκριμένα πτέρυγα διέθετε, επίσης, μία μεγάλη δεξαμενή. Προεκτεινόταν μέσω μιας μικρής γωνιακής οικίας τριών ορόφων, η οποία είχε θέα προς τον δρόμο, ενώ περιελάμβανε ένα δωμάτιο ανά όροφο. Συνδεόταν, επίσης, μέσω εξωτερικών σκαλών και βεραντών. Ένα άλλο παραλληλόγραμμο κτίριο, χωρίς ορόφους, περιελάμβανε διάφορους κοινόχρηστους χώρους, μεταξύ των οποίων ένα πλυντήριο και μια δεξαμενή. Μια δεύτερη μικρή αυλή στο βάθος περιελάμβανε, επίσης, κι άλλα οικήματα.
Κατά την περίοδο της Βρετανικής Εντολής (1917-1948), η διοίκηση της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης εγκαταστάθηκε στην Αποστολή Αγίου Βενιαμίν, καθώς τα υπόλοιπα κτίριά της είχαν επιταχθεί.
Η οικία ευρέθηκε στην συνέχεια εντός του ισραηλινού τμήματος της πόλης. Τα οικήματα της πρώην Αποστολής εξακολούθησαν να κατοικούνται από Ρώσους, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να ευρίσκονται εντός του ιορδανικού τμήματος της πόλης.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, έλαβε χώρα μια παράνομη συναλλαγή ακίνητων περιουσιών μεταξύ των Ισραηλινών Αρχών και της Σοβιετικής Ένωσης, την οποία το Ισραήλ αναγνώρισε, ξαφνικά, ως τον ιδιοκτήτη του συνόλου των κτιρίων της Ρωσικής Αποστολής. Το σύνολο αυτών πωλήθηκε έναντι « μιας χούφτας πορτοκαλιών », όπως λεγόταν την εποχή εκείνη, στον Δήμο Ιεροσολύμων.
Ο τελευταίος, αποφάσισε την απαλλοτρίωση της οικίας, με στόχο την αύξηση του πλάτους της οδού, ωστόσο μια επιτροπή διατήρησης δημιουργήθηκε, προκειμένου να αντιταχθεί σε αυτή την απόφαση. Τελικώς, το 2006, ελήφθη η απόφαση για την απαλλοτρίωση των κτιρίων της παλαιάς Αποστολής και την μεταφορά σε άλλη τοποθεσία της πύλης της και άλλων αρχιτεκτονικών λεπτομερειών σημαντικών για την αρχιτεκτονική ιστορία των Ιεροσολύμων, ώστε να ελευθερωθεί χώρος για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών.
Το κτιριακό σύμπλεγμα κατεδαφίστηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού του 2010.
Σημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Μέσω γηγενή εκπροσώπου, καθώς η αγορά εδαφών απαγορευόταν στους ξένους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- (Ρωσικά) Ιστορία της Αποστολής Αγίου Βενιαμίν