Αποθετήριο ωφέλιμων εντόμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μία λωρίδα γύρω από ένα αγρό που αφέθηκε για αγρανάπαυση και χρησιμεύει ως χώρος φωλιάσματος σκαθαριών (beetle bank).

Το beetle bank ή άλλως στα Ελληνικά αποθετήριο ωφέλιμων εντόμων, θεματοφυλάκιο ωφέλιμων εντόμων, θεματοφυλάκιο ωφέλιμων ζώων, χώρος φωλιάσματος σκαθαριών,[Σημ. 1] είναι στη γεωργία και την φυτοκομία (horticulture),[Σημ. 2] μια μορφή βιολογικού ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών. Πρόκειται για λωρίδες ή ζώνες γης, όπου φυτεύονται αγρωστίδες ή ποοειδή (Poaceae) (χόρτα δέσμες) (bunch grasses) ή / και πολυετή φυτά,[Σημ. 3][1] εντός ενός καλλιεργούμενου αγρού ή κήπου, όπου περιθάλπουν και παρέχουν το βιότοπο (habitat (ecology))[Σημ. 4][2][3] για τα ωφέλιμα έντομα (beneficial insects),[Σημ. 5] τα πτηνά και τα άλλα είδη της πανίδας που έχουν ως λεία τους τα παράσιτα.

Πολλά φυτά στην οικογένεια των Αστεροειδών (Asteraceae), προσελκύουν ωφέλιμα έντομα.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χώροι φωλιάσματος σκαθαριών συνήθως αποτελούνται από φυτά όπως ηλιοτρόπια, βίκια φάβα (Vicia faba), Centaurea cyanus, κόλιανδρο, μπουράντζα, Muhlenbergia, Stipa και buckwheats (Eriogonum spp.). Χρησιμοποιούνται επίσης, για να μειώσουν ή να αντικαταστήσουν τη χρήση των εντομοκτόνων[4] και μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν και ως βιότοπος για τα πτηνά και τα ευεργετικά τρωκτικά. Για παράδειγμα, έντομα, όπως η Chrysoperla carnea και η μύγα ιχνεύμων (Ichneumon fly), μπορούν να θηρεύουν τα παράσιτα.[5] Η ιδέα αναπτύχθηκε από την Game & Wildlife Conservation Trust σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον (University of Southampton).

Άλλα σημαντικά οφέλη μπορεί να είναι, ότι παρέχουν το βιότοπο για τους επικονιαστές (pollinators)[Σημ. 6] και τα απειλούμενα είδη. Εάν χρησιμοποιηθούν τοπικά φυτά, ενδημική και εγχώρια χλωρίδα και πανίδα, υποστηρίζεται η αποκατάσταση της οικολογίας (restoration ecology).[Σημ. 7]

Ιστορία του όρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το σχέδιο εισόδου του Μαρτίου του 2005, για το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1990, με τα δημοσιευμένα παραδείγματα, που συμπεριλήφθηκαν στην έκδοση της 22ας Αυγούστου 1992 του New Scientist και στην αναφορά της 12ης Οκτωβρίου 1994, στο κοινωνικό τμήμα της εφημερίδας The Guardian:

«Χώροι φωλιάσματος σκαθαριών (beetle banks), μια πρόσφατη πρωτοβουλία του Game Conservancy Trust, θα βοηθούσε επίσης να ενθαρρυνθεί το φώλιασμα πουλιών στο έδαφος, δημιουργώντας παράλληλα την κάλυψη των εντόμων που τρέφονται από αφίδες, με περισσότερες επιστροφές από την εξοικονόμηση των αφιδοκτόνων (aphicides).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι (στα Αγγλικά))[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Beetle bank, from the Game & Wildlife Conservation Trust website
 • Beetle bank, from the DEFRA website, Farm Practices Survey 2007

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Το Beetle bank είναι: ένας χώρος (bank) που φωλιάζουν σκαθάρια (beetles). Λέμε χώρος και όχι ζώνη ή λωρίδα, διότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ακτίνα δράσης ή καθορισμός κλιματολογικών συνθηκών που να απαιτούνται στον χώρο αυτόν. Δεν λέμε όχθη διότι, αν και διεθνώς είναι συχνό, σπανίως χρησιμοποιείται ως ορολογία στα Ελληνικά. Ο όρος bank, αποδίδεται επίσης και ως νησίδα (π.χ. grassy banks: χορταριασμένες νησίδες). Επίσημα δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός και απλουστεύοντάς το, όταν αφορά τη χλωρίδα, μεταφράζουμε τον όρο ως 'νησίδα' ενώ όταν αφορά την πανίδα, μεταφράζουμε τον όρο ως 'χώρο'. Συνεπώς, μια καλή μετάφραση του beetle bank, θα ήταν χώρος φωλιάσματος σκαθαριών. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, τέτοια χρήση του όρου κάνουν:
  Τέλος, διευρύνοντας τον όρο beetle bank, θα μπορούσαν επίσης να περιληφθούν και οι ακόλουθες ονομασίες: χώρος ωφέλιμων εντόμων, χώρος μικρο-ζώων ή / και χώρος βιολογικής αναγέννησης.
 2. Η φυτοκομία (horticulture), είναι ο κλάδος της γεωργίας που ασχολείται με την τέχνη, την επιστήμη, την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις της καλλιέργειας των φυτών κήπου. Περιλαμβάνει την καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων, βοτάνων, βλαστών, μανιταριών, αλγών, λουλουδιών, φυκιών και των μη βρώσιμων καλλιεργειών, όπως γρασίδι, καλλωπιστικά δέντρα και φυτά.
 3. Ένα πολυετές φυτό (perennial plant) ή απλά πολυετές (perennial) (από το Λατινικό per, που σημαίνει "μέσα" και το annus, που σημαίνει "χρόνος"), είναι ένα φυτό που ζει για περισσότερο από δύο χρόνια.
 4. Ένας βιότοπος (habitat (ecology)), είναι ένας οικολογικός ή περιβαλλοντικός τομέας που κατοικείται από ανθρώπους, ένα συγκεκριμένο είδος ζώου, φυτού ή άλλου τύπου οργανισμό. Το μέρος όπου ένα ζωντανό πλάσμα ζει είναι ο βιότοπός του. Είναι ένας χώρος όπου μπορεί να βρει τροφή, στέγη, προστασία και συντρόφους για την αναπαραγωγή.
 5. Τα ωφέλιμα έντομα (που μερικές φορές ονομάζονται και ευεργετικά έντομα) είναι οποιαδήποτε από έναν αριθμό ειδών εντόμων τα οποία εκτελούν πολύτιμες υπηρεσίες όπως την επικονίαση και τον έλεγχο των παρασίτων.
 6. Ο επικονιαστής (pollinator), είναι ο βιοτικός συντελεστής (φορέας) που μεταφέρει τη γύρη από τους αρσενικούς ανθήρες ενός λουλουδιού στο γυναικείο στίγμα του λουλουδιού, για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση ή η 'συγγαμία' (syngamy) των θηλυκών γαμετών στο ωάριο του άνθους από τους αρσενικούς γαμέτες, τους γυρεόκοκκους. Ένας επικονιαστής (pollinator) είναι διαφορετικός από έναν επικονιάζοντα ((pollenizer) δηλ. τον πρόγονο της επόμενης γενιάς των φυτών), το οποίο είναι ένα φυτό που είναι μια πηγή γύρης για τη διαδικασία της επικονίασης.
 7. Η αποκατάσταση της οικολογίας (restoration ecology), αναδείχθηκε ως ένα ξεχωριστό πεδίο της οικολογίας, στη δεκαετία του 1980. Είναι η επιστημονική μελέτη, η οποία υποστηρίζει την πρακτική της οικολογικής αποκατάστασης και η οποία είναι η πρακτική της ανανέωσης και αποκατάστασης των υποβαθμισμένων, κατεστραμμένων ή καταστραφέντων οικοσυστημάτων και βιοτόπων στο περιβάλλον, με την ενεργό ανθρώπινη παρέμβαση και δράση. Ο όρος «αποκατάσταση της οικολογίας», συνεπώς, χρησιμοποιείται συνήθως για την ακαδημαϊκή μελέτη της διαδικασίας, ενώ ο όρος «οικολογική αποκατάσταση» χρησιμοποιείται συνήθως για το πραγματικό έργο ή τη διαδικασία, από τους επαγγελματίες αποκατάστασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. The Garden Helper. The Difference Between Annual Plants and Perennial Plants in the Garden. Retrieved on 2008-06-22.
 2. «Habitat». Merriam-Webster Dictionary. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2012. 
 3. Abercrombie, M.· Hickman, C.J.· Johnson, M.L (1966). A Dictionary of Biology. London: Penguin Reference Books. 
 4. Kevin McCullen (14 June 2010). «Connell organic farmer using 'beetle banks'». Tri-City Herald. http://seattletimes.nwsource.com/html/localnews/2012114440_apwabeetlebanks.html. Ανακτήθηκε στις 17 August 2012. 
 5. Felix Wäckers, Paul van Rijn and Jan Bruin (2005). Plant-Provided Food for Carnivorous Insects - a protective mutualism and its applications. Cambridge University Press, UK, 2005. ISBN 978-0-521-81941-1. https://archive.org/details/isbn_9780521819411. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Beetle bank (έκδοση 539529297) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).