Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγρωστώδη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ποοειδή)
Αγρωστώδη
Ανθοκεφαλή του είδους Αλωπέκουρος ο λειμώνιος (Alopecurus pratensis), with stamens exerted at anthesis
Ανθοκεφαλή του είδους Αλωπέκουρος ο λειμώνιος (Alopecurus pratensis), with stamens exerted at anthesis
Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Κυπειρώδη (Cyperales)
Οικογένεια: Αγρωστώδη (Gramineae) ή Ποοειδή (Poaceae)
Υποοικογένειες

Δείτε κείμενο

Με την ονομασία αγρωστώδη (Gramineae), αγρωστίδες ή ποοειδή (Poaceae) φέρεται μεγάλη οικογένεια φυτών της ομοταξίας των Μονοκοτυληδόνων, που περιλαμβάνει ποώδη φυτά και σπανιότερα θαμνώδη ή δενδρώδη. Συνηθέστερα έχουν ρίζωμα, και βλαστό καλαμοειδή.

Πρόκειται για πολύ σπουδαία οκογένεια φυτών αφού σ΄ αυτή περιλαμβάνονται τα δημητριακά καθώς και πολλά κτηνοτροφικά. Σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα του Έγκελς τα Αγρωστώδη ανήκουν στη τάξη των Λεπυρανθών (Glumiflorae), με βάση το σύστημα του Ταχτατζιάν (Takhtajian) ανήκουν στη τάξη των Ποωδών (Poales), ενώ σύμφωνα με το σύστημα του Cronquist στη τάξη των Κυπειρωδών (Cyperales).
Τα αγρωστώδη αναπτύσσονται τόσο σε υγρούς τόπους όσο και σε ξηρούς από τις υπερβόρειες μέχρι και τις τροπικές περιοχές, κυρίως όμως σε λιβάδια, στέπες, σαβάνες, πάμπας καθώς και σε παράμος.

Η οικογένεια των αγρωστωδών περιλαμβάνει περίπου 600 - 700 γένη στα οποία περιλαμβάνονται από 6.000 μέχρι 10.000 είδη. Τα αγρωστώδη κατέχουν την 5η κατά σειρά θέση σε πλήθος ειδών ανάμεσα στις οικογένειες των αγγειόσπερμων.

Η επιστήμη που έχει ως κύριο αντικείμενο μελέτης τις αγρωστίδες ονομάζεται Αγρωστολογία