Απιστία με αξιοπρέπεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απιστία με Αξιοπρέπεια
ΣκηνοθεσίαΜέλβιν Φρανκ
ΠαραγωγήΜέλβιν Φρανκ
ΣενάριοΜέλβιν Φρανκ
Τζακ Ρόουζ
ΠρωταγωνιστέςΓκλέντα Τζάκσον
Τζορτζ Σίγκαλ
Πολ Σορβίνο
Χίλντεργκαρντ Νιλ
ΜουσικήΤζον Κάμερον
ΦωτογραφίαAustin Dempster
ΜοντάζΜπιλ Μπάτλερ
ΕνδυματολόγοςRuth Myers
ΔιανομήEmbassy Pictures
Πρώτη προβολήCountry flag 20/6 /1973
Κυκλοφορία1973
Διάρκεια116 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

To Απιστία με αξιοπρέπεια (πρωτότυπος τίτλος A Touch of Class) είναι μία ρομαντική κομεντί παραγωγής 1973, σε σκηνοθεσία Μέλβιν Φρανκ. Πρωταγωνίστές της ταινίας είναι οι Γκλέντα Τζάκσον και Τζορτζ Σίγκαλ. Η ταινία προτάθηκε για 5 βραβεία Όσκαρ και χάρισε στην Γκλέντα Τζάκσον το δεύτερό της Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στίβεν Μπλάκμπερν (Τζορτζ Σίγκαλ), είναι ένας επιτυχημένος Αμερικανός ασφαλιστής, παντρεμένος με την κοσμική και πλούσια Γκλόρια (Χίλντεγκαρντ Νιλ), με την οποία έχει δυο παιδιά και ζουν στο Λονδίνο. Η Βίκι Αλέσιο (Γκλέντα Τζάκσον) είναι μια Αγγλίδα σχεδιάστρια μόδας, διαζευγμένη από τον Ιταλό της σύζυγο, με τον οποίο έχει επίσης δυο παιδιά και ζει στο Λονδίνο. Ο Στιβ και η Βίκι συναντιούνται τυχαία και ο Στιβ της προτείνει να αποδράσει μαζί του από την καθημερινότητα, ακολουθώντας τον στην Ισπανία όπου πρόκειται να πάει για δουλειές για μια βδομάδα. Η Βίκι δέχεται και η δυο τους ξεκινούν μια εξωσυζυγική περιπέτεια με πολλά κωμικοτραγικά γεγονότα που τους δένουν ακόμα περισσότερο ώστε η σχέση τους να συνεχιστεί και μετά την επιστροφή τους στην Αγγλία. Κάποια στιγμή όμως καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της σχέσης τους.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρομαντική κομεντί, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μέλβιν Φρανκ. Το σενάριο του Φρανκ βασίστηκε σε διήγημα του ιδίου με τίτλο She Loves Me, She Told Me So Last Night. Ο Φρανκ έγραψε τον ρόλο του Στιβ, έχοντας στο μυαλό του τον Κάρι Γκραντ και στο σενάριο τονιζόταν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του Στιβ και της Βίκι. Αλλά ο Γκραντ που είχε αποσυρθεί από τα κινηματογραφικά δρώμενα από το 1966 και είχε γίνει πρόεδρος της εταιρίας αρωμάτων και καλλυντικών Faberge, αποφάσισε να μην επιστρέψει στο χώρο της 7ης τέχνης και απέρριψε τελικά τον ρόλο. Αποφάσισε αντ' αυτού όμως η θυγατρική της Faberge να αναλάβει την παραγωγή της ταινίας.

Η Γκλέντα Τζάκσον μέχρι και το 1973 είχε πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές παραγωγές της δεκαετίας του '60 και των αρχών της δεκαετίας του '70 και θεωρούταν μια από τις καλύτερες δραματικές ηθοποιούς όλων των εποχών. Δεν είχε όμως ερμηνεύσει ποτέ μέχρι τότε κωμικό ρόλο και ο σκηνοθέτης της έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει και το κωμικό της ταλέντο.

Έξι χρόνια αργότερα ο Μέλβιν Φρανκ ξαναπροσέλαβε το ίδιο καστ ηθοποιών για την πραγματοποίηση της ταινίας Αιτία διαζυγίου... ο γάμος (Lost and Found) που έφερε πολλές ομοιότητες με το Απιστία με αξιοπρέπεια.

Η ταινία έκανε εισπράξεις της τάξης των 4 εκατομμυρίων στις Η.Π.Α.[1]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προτάθηκε για 5 βραβεία Όσκαρ και χάρισε στην Τζάκσον το δεύτερό της Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Φημολογείται ότι μετά τη νίκη της έλαβε τηλεγράφημα από τους Μόουρκομπ και Γουάιζ που έγραφε: Μείνε μαζί μας μικρή και σύντομα θα σε κάνουμε να κερδίσεις και τρίτο. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το οποίο έχασε από την ταινία του 1973 Το κεντρί (The Sting).

Βράβευση:

  • Α' Γυναικείου Ρόλου - Γκλέντα Τζάκσον

Υποψηφιότητες:

  • Καλύτερης Ταινίας - Μέλβιν Φρανκ
  • Πρωτότυπου Σεναρίου - Μέλβιν Φρανκ
  • Μουσικής Επιμέλειας - Τζον Κάμερον
  • Πρωτότυπου Τραγουδιού - Τζορτζ Μπάρι και Σάμι Καν (All That Love Went to Waste)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Big Rental Films of 1973", Variety, 9 January 1974 p 19

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]