Ανώτατο Συμβούλιο (Υπερδνειστερία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστεριακής Μολδαβικής Δημοκρατίας
Советул Супрем ал Републичий Молдовенешть Нистрене
Верховный Совет Приднестровской Молдавской Республики
Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки
Είδος
ΤύποςΜονοθάλαμο
Ηγεσία
Πρόεδρος
Αλεξάντερ Στσέρμπα
Από 14 Δεκεμβρίου 2016
Δομή
Έδρες43
Transnistria Supreme Council diagram.svg
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
     Ανανέωση (35)

     ΚΚΥ (1)

     Ανεξάρτητοι (7)
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
29 Νοεμβρίου 2015
Τόπος συνεδριάσεων
Tiraspol government building.jpg
Τιράσπολ
Ιστοσελίδα
en.vspmr.org


Το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστεριακής Μολδαβικής Δημοκρατίας[1] (μολδαβικά: Советул Супрем ал Републичий Молдовенешть Нистрене,[2] Sovietul Suprem al Republicii Moldovenești Nistrene, ρωσικά: Верховный Совет Приднестровской Молдавской Республики‎,[3] Βερχόβνι Σαβιέτ Πριντνεστρόβσκοϊ Μολντάβσκοϊ Ρεσπούμπλικι, ουκρανικά: Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки‎,[4] Βερχόβνα Ράντα Πριντνιστρόβσκι Μολντάβσκογι Ρεσπούμπλικι) είναι το κοινοβούλιο της Υπερδνειστερίας. Το μονοθάλαμο κοινοβούλιο της χώρας αποτελείται από 43 βουλευτές που εκπροσωπούν συνολικά 43 εκλογικές περιφέρειες. Ο επικεφαλής ονομάζεται πρόεδρος (ή ομιλητής).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας θεωρεί ακόμα την Υπερδνειστερία ως μέρος της επικράτειας της, παρόλο που το Δεύτερο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων του Λαού ανακήρυξε απόσχιση από την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας στις 2 Σεπτεμβρίου 1990 με την ονομασία Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Καθώς η Υπερδνειστερία δεν ήταν αυτόνομη περιοχή πριν ανακηρύξει ανεξαρτησία, δεν είχε δικά τις κυβερνητικά όργανα στην ΕΣΣΔ. Έτσι όλες οι κυβερνητικές αρχές έπρεπε να ξαναχτιστούν από το μηδέν.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, το Δεύτερο Έκτακτο Κογκρέσο των Λαϊκών Αντιπροσώπων όλων των επιπέδων της Υπερδνειστερίας εξέλεξαν το προσωρινό Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας, το οποίο είχε ως αποστολή να προετοιμάσει τις εκλογές για το μόνιμο Ανώτατο Συμβούλιο. Ο Ιγκόρ Σμιρνόφ εξελέγη πρόεδρος του Προσωρινού Ανωτάτου Συμβουλίου τον Μάρτιο του 1990. Αργότερα ο Σμιρνόφ εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και στις 29 Νοεμβρίου 1990 τον διαδέχθηκε ο Βλαντιμίρ Γκοντσάρ.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]