Αντώνιος του Βοντεμόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντώνιος του Βοντεμόν
Γέννηση (περίπου)
άγνωστη τιμή
Θάνατος
άγνωστη τιμή
Ιδιότητα φεουδάρχης
Σύζυγος Marie, Countess of Harcourt
Τέκνα Φρειδερίκος Β΄ του Βοντεμόν, Ιωάννης του Αρκούρ, Ερρίκος της Λωρραίνης Βοντεμόν, Marguerite de Lorraine-Vaudémont, Mary of Lorraine και Jean de Vaudémont
Γονείς Φρειδερίκος Α΄ του Βοντεμόν και Margaret of Joinville
Αδέλφια Elisabeth of Lorraine και Marguerite of Lorraine
Ο τάφος του Αντωνίου του Βοντεμόν

Αντώνιος του Βοντεμόν (γαλλ. Antoine de Vaudémont περί το 1400 - 22 Μαρτίου/1458) κόμης του Βοντεμόν και άρχοντας του Ζουανβίλ (1418 - 1458) έγινε επιπλέον χάρη στον γάμο του κόμης του Ομάλ (1452 - 1458). Γιος και διάδοχος του Φρειδερίκου Α' του Βοντεμόν και της Μαργαρίτας του Ζουανβίλ. Ο θείος του Κάρολος Β' δούκας της Λωρραίνης είχε μόνο κόρες και ο Αντώνιος δεν έκρυβε την επιθυμία του να κληρονομήσει τον θείο του κάτι που τον έφερε σε σύγκρουση μαζί του. ο Κάρολος επιτέθηκε στον Αντώνιο αλλά ο Αντώνιος είχε τον Φίλιππο τον καλό δούκα της Βουργουνδίας ως σύμμαχο. Με τον θάνατο του Καρόλου Β' (1431) ο Αντώνιος επιτέθηκε στον νέο δούκα Ρενέ του Ανζού τον νίκησε και τον αιχμαλώτισε στην μάχη του Μπούλγκνεβιλλ στις 1 Ιουλίου/1431, άρχισε μια σειρά διαπραγματεύσεων αλλά ο αυτοκράτορας Σιγισμόνδος αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Αντώνιο ως τον νέο δούκα (1434). Ο Αντώνιος εγκατέλειψε τα δικαιώματα του στο δουκάτο της Λωρραίνης, σε αντάλλαγμα αναγνωρίστηκε η κομητεία του Βοντεμόν ανεξάρτητη και ο γιος του Φρειδερίκος πήρε σύζυγο την κόρη του δουκός Ρενέ Γιολάντα της Λωρραίνης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίστηκε η διαδοχή του δουκάτου για τον εγγονό του Ρενέ.

Με τη σύζυγο του Μαρία του Αρκούρ (1398 - 1476) παιδιά του ήταν :

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antoine, Count of Vaudémont της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).