Αντόρια (νησί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η νήσος Αντόρια (Andørja) βρίσκεται 25 χιλ. ανατολικά της πόλης Harstad, στη κομητεία Τρομς, στη βόρεια Νορβηγία. Έχει έκταση 135 τετ. χιλ. και το ψηλότερο σημείο της είναι η κορυφή του όρους Langlitinden (1.276μ.). Πρόκειται για την υψηλότερη κορυφή σε νησί της ηπειρωτικής Νορβηγίας.

Βόρεια και δυτικά της Αντόρια βρίσκεται το φιόρδ Vågsfjorden. Ανάμεσα στην Αντόρια και στο νησί Ρόλλα βρίσκεται το πέρασμα Bygda και ανάμεσα στην Αντόρια και την ηπειρωτική Νορβηγία το πέρασμα Mjøsundet. Η Αντόρια και η Ρόλλα συνδέονται με τη σήραγγα Ibestad ενώ η Αντόρια με την ηπειρωτική Νορβηγία με τη γέφυρα Mjøsund.

Η Αντόρια από το 1926 μέχρι το 1964 αποτελούσε ξεχωριστό δήμο ενώ σήμερα ανήκει στο δήμο Ibestad. Στη δυτική ακτή του νησιού βρίσκονται οι οικισμοί Å, Ånstad και Laupstad που συνολικά έχουν 205 κατοίκους.

Στα παλαιά νορβηγικά το νησί ονομαζόταν Andyrja, που κατά μια εκδοχή αναφέρεται στα κύματα της θάλασσας που χτυπούσαν τις βραχώδεις ακτές. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andørja (island) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).