Αντέρια (νησί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η νήσος Αντέρια (Andørja) βρίσκεται 25 χιλ. ανατολικά της πόλης Χάρστα (Harstad), στη κομητεία Τρουμς, στη βόρεια Νορβηγία. Έχει έκταση 135 τετ. χιλ. και το ψηλότερο σημείο της είναι η κορυφή του όρους Λανγκλίτιντεν (1.276μ.). Πρόκειται για την υψηλότερη κορυφή σε νησί της ηπειρωτικής Νορβηγίας.

Βόρεια και δυτικά της Αντέρια βρίσκεται το φιόρδ Βωγκσφιόρντεν. Ανάμεσα στην Αντέρια και στο νησί Ρόλλα βρίσκεται το πέρασμα Μπίγκντα και ανάμεσα στην Αντέρια και την ηπειρωτική Νορβηγία το πέρασμα Μιέσουντετ. Η Αντέρια και η Ρούλλα συνδέονται με τη σήραγγα Ίμπεσταντ ενώ η Αντέρια με την ηπειρωτική Νορβηγία με τη γέφυρα Μιέσουντ.

Η Αντέρια από το 1926 μέχρι το 1964 αποτελούσε ξεχωριστό δήμο ενώ σήμερα ανήκει στο δήμο Ίμπεσταντ. Στη δυτική ακτή του νησιού βρίσκονται οι οικισμοί Ω, Ώνστατ και Λάουπσταντ που συνολικά έχουν 205 κατοίκους.

Στα παλαιά νορβηγικά το νησί ονομαζόταν Andyrja, που κατά μια εκδοχή αναφέρεται στα κύματα της θάλασσας που χτυπούσαν τις βραχώδεις ακτές. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andørja (island) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).