Αντριαναμποϊνιμερίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντριαναμποϊνιμερίνα
Βασιλιάς των Μερίνα
Περίοδος
1778 – 1810
ΠροκάτοχοςΑντριαντζάφι
ΔιάδοχοςΡαντάμα Α'
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΙμποασάλαμα Αντριαναμποϊμερίνα1745, Λόφος Ικαλόι
Θάνατος1810
Ανταναναρίβο
ΕθνότηταΜαλγάσιοι
ΥπηκοότηταΒασίλειο των Μερίνα
ΣύζυγοςRambolamasoandro
ΠαιδιάΡαντάμα Α'
Επάγγελμαβασιλιάς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντριαναμποϊμερίνα (Μαλγασικά: Andrianampoinimerinā) ήταν Βασιλιάς των Μερίνα από το 1787, μέχρι το θάνατό του το 1810. Η βασιλεία του έμεινε γνωστή λόγω της επανένωσης των Μερίνα, μετά από 77 χρόνια εμφυλίου πολέμου και την επακόλουθη επέκταση του βασιλείου του σε γειτονικά εδάφη, ξεκινώντας έτσι την ενοποίηση της Μαδαγασκάρης υπό την κυριαρχία των Μερίνα. Ο Ανδριαναμποϊμερίνα θεωρείται σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες στην ιστορία της Μαδαγασκάρης.

Ο Αντριαναμποϊμερίνα ανέλαβε την εξουσία με την καθαίρεση του θείου του, Βασιλιά Αντριαντζάφι, ο οποίος κυβερνούσε στην Ιμερίνα Αβαραντράνο (Βόρεια Ιμερίνα). Πριν από τη βασιλεία του Αντριαναμποϊμερίνα, η Ιμερίνα Αβαραντράνο ήρθε σε σύγκρουση με τις τρεις άλλες γειτονικές επαρχίες του πρώην βασιλείου των Μερίνα που είχαν ενοποιηθεί για τελευταία φορά υπό τον Αντριαναμασιναβαλόνα έναν αιώνα πριν. Ο πρώτος ίδρυσε την πρωτεύουσά του στην οχυρωμένη πόλη Αμποχιμάνγκα, μια τοποθεσία πνευματικής, πολιτιστικής και πολιτικής σημασίας που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2001. Από αυτή την τοποθεσία, επέκτεινε σταδιακά την επικράτειά του πρώτα σε όλη την Μερίνα και στη συνέχεια στα Μεγάλα Υψίπεδα, απορροφώντας τις περιοχές Betsileo, Sihanaka, Bezanozano και Bara.

Ο ίδιος ίδρυσε την Ταναναρίβη (σημερινή Ανταναναρίβο) και την κατέστησε πρωτεύουσα, όπου έκτισε το βασιλικό παλάτι ή ρόβα (rova). Σε αυτόν αποδίδεται η φράση: "Ny ranomasina no valapariako" ("Η θάλασσα είναι τα σύνορα του ορυζώνα μου"). Κωδικοποίησε τους νόμους και εισήγαγε το άροτρο από μέταλλο. Επίσης, έκτισε φράγματα και άνοιξε ορύγματα για να αυξήσει το ποσοστό καλλιεργήσιμης γης. Ενώ, έχοντας βασιλέψει για 23 χρόνια, κατάφερε να επανενώσει με επιτυχία τη Μαδαγασκάρη, κατακτώντας ένα μεγάλο μέρος της, με την πρόθεση να ενώσει τελικά όλο το νησί υπό την κυριαρχία του. Ο γιος και κληρονόμος του, Ραντάμα Α', συνέχισε τις κατακτήσεις τις επόμενες δύο δεκαετίες που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του και το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]